Bron Mark Koghee
De Ljubljana Marathon wordt steeds populairder. Bron Mark Koghee

Eerste 'gouden' Marathon Ljubljana 

Met fors meer Nederlanders aan de start is zondag weer de marathon van Ljubljana. Zondag (27 oktober) starten 38 Belgen (vorig jaar 39) en 57 Nederlanders (vorig jaar 35) op een van de drie afstanden van het grootste loopevenement van Slovenië. In totaal lopen zondag zo'n 14.000 mensen door de straten van de hoofdstad.

Na de vorige editie van de marathon waarin de Ethiopiër Sisay Limma een parcoursrecord van 2.04.58 uur liep, heeft de marathon van de Internationale Atletiek Federatie het, hoogste, gouden label gekregen.

Op zondag zijn er drie afstanden waarin lopers hun geluk beproeven. Als eerste start de 10 kilometer loop. Na het einde van deze race starten de halve en hele marathon vlak na elkaar. Het parcours door de stad is nagenoeg vlak.

Sinds de eerste editie in 1996 is de marathon van Ljubljana in alle opzichten gegroeid. Het aantal deelnemers groeit weer met elke nieuwe editie, de marathon wordt internationaler (dit jaar staan er meer dan 60 nationaliteiten aan het vertrek) en de marathon wordt professioneler.

(tekst gaat door onder foto)

De kopgroep in 2014. Bron Mark Koghee

De marathon start en finisht op Kongresni Trg, midden in het centrum. Dat betekent dus dat het centrum zondag de hele dag met de auto niet bereikbaar is.

Steeds meer lopers nemen deel aan hardloopevenementen in het buitenland. Bijvoorbeeld om eens een iconisch evenement te doen (zoals de marathon van New York) of om eens heel ergens anders te lopen en nieuwe ervaringen op te doen.

De marathon van Ljubljana is ideaal voor lopers die hardlopend een prachtige onbekende Europese hoofdstad willen verkennen en daarnaast nog wat extra vakantie willen nemen om Slovenië te ontdekken in de herfst, een tijd waarin het land op haar mooist is.

Wil je ook eens de marathon van Ljubljana lopen? Je kan je deelname heel mooi combineren met een herfstvakantie in het land. Kom bij van de marathon in een spa-resort en/of doe een actief herstel wandelend door de prachtige bont gekleurde herfstnatuur. Laat ons je helpen om de marathon deel te laten zijn van een prachtige najaarsvakantie. Neem de eerste stap hier.

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)