/ Sloveense steden /

MARIBOR: VAN INDUSTRIESTAD TOT WIJNSTAD

Slovenië staat bekend om de prachtige natuur, maar verspreid door het hele land vind je ook authentieke steden en stadjes die rijk zijn aan cultuur. Lees hier over de tweede stad van Slovenië: Maribor.

Maribor heeft net geen 100.000 inwoners, maar is daarmee toch de tweede stad van Slovenië. De stad langs de rivier Drava, in het noordoosten van Slovenië, bestaat al sinds het begin van de Middeleeuwen toen een burcht op één van de heuvels rond Maribor werd gezet.
In de Joegoslavische tijd was Maribor een industriestad, met fabrieken die producten maakten voor heel Joegoslavië. Na de onafhankelijkheid van Slovenië sloten veel van die fabrieken en transformeerde de stad; een proces dat nog altijd gaande is.

maribor, plein

Bron: J. van Zoest

Tegenwoordig is Maribor, gelegen tussen de wijnheuvels van noordoost-Slovenië, vooral een wijnstad. Onder het oude stadscentrum ligt één van de grootste en oudste wijnkelders van Europa. De kelder beslaat zo’n 20.000 vierkante meter en heeft 2,5 kilometer aan tunnels. De kelder kun je onder begeleiding van een gids bezoeken. Reserveren kan bij het Tourist Information Center (TIC) van Maribor.

De trots van Maribor

De trots van Maribor, naast de plaatselijke voetbalclub (de meest succesvolle van Slovenië), is de oude wijnstok (stara trta). De wijnstok groeit aan de muur van het Huis van de Oude Wijnstok. Deze groeit hier al meer dan 400 jaar en daarmee is het de oudste nog druiven producerende stronk ter wereld. De wijnstok overleefde de eeuwen durende invasies van de Ottomanen, toen de stronk deel uitmaakte van de stadsmuur. Ook branden en bombardementen in de Tweede Wereldoorlog konden de stronk niet klein krijgen. Zelfs toen een bombardement het Huis van de Oude Wijnstok deels verwoestte, bleef de stronk intact. Het huis is tegenwoordig een wijnmuseum. Wijn gemaakt van de jaarlijkse oogst van 35 tot 55 kilo druiven wordt verdeeld over zo’n honderd flessen die kostbare officiële geschenken zijn. Het huis is elke dag geopend en staat in het oude stadscentrum.

Begin september is het Festival van de Oude Wijnstok. Het tiendaagse festival is hét wijnfestival in de stad en één van de grootste en belangrijkste wijnfeesten van het land.

stara trta, old vine

Bron: Domen Groegl

Lent

Het oude stadscentrum van Maribor heet Lent. Hier vind je alle bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Het Huis van de Oude Wijnstok, het oude stadshuis, de musea, overblijfselen van de stadsmuur en middeleeuwse toren, kathedraal en synagoge. En natuurlijk de immense wijnkelder onder het centrum.

Ieder jaar wordt eind juni/begin juli het Lent Festival gevierd. Het is het grootste openluchtfestival in Slovenië met theater en muziek. In het hele oude stadscentrum vinden optredens plaats.

Musea

Naast het museum van Huis van de Oude Wijnstok zijn er een aantal andere musea in de stad die de moeite van een bezoek waard zijn.

  • Regionaal Museum Maribor, gevestigd in het kasteel van Maribor. Binnen leer je over de geschiedenis van Maribor en omgeving, van de Middeleeuwen tot het begin van de achttiende eeuw. De collectie bestaat uit archeologie, etnologie, mode, handwerk, meubels en wapens. Eén van de oudste items is een zwijnenbeeldje uit de eerste eeuw.
  • Nationaal Bevrijdingsmuseum. Hier leer je over Maribor en omgeving in de twintigste eeuw. Je bezoekt hier het industriële Maribor, leert over de strijd over de noordelijke grens, de bekende generaal Rudolf Maister en de bloei van Maribor tussen de twee Wereldoorlogen. Er zijn verschillende permanente exposities waaronder een expositie over fotografie en de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog.

maribor, pohorje

Bron: Jurij Pivka

De hoogte in

Maribor ligt aan de voet van het Pohorje gebergte. Hier kun je de unieke combinatie maken van een stadsbezoek en een bergwandeling of, in de winter, een ski-trip. De kabelbaan naar Pohorje is tien minuten rijden met de stadsbus. Op de berg kun je wandelen, mountainbiken en eten en drinken. Je kunt natuurlijk ook simpelweg genieten van het uitzicht over de stad en omgeving.

Mark Koghee