/ BESTEMMINGEN /

 

Mediterraans Slovenië; een goed bewaarde schat

 

De Sloveense kust is meer dan strand en zee. Het achterland is een wereld van wijngaarden en olijfboomgaarden, van oude dorpjes en kleine slingerweggetjes. Mediterraans Slovenië is een goed bewaarde schat die je elke tijd van het jaar kunt bezoeken.

De kuststreek van Slovenië is het noordelijke deel van schiereiland Istrië. De heuvelachtige regio loopt van de Adriatische zee in het westen tot de hellingen van het Karstplateau in het oosten. Het is een echte mediterrane streek met oude kleine dorpjes die op en tussen heuvels liggen. Dit grillige landschap is bedekt met wijngaarden en olijfbomen. Het is een omgeving die baadt in rust. Zelfs, of misschien wel vooral, in de zomer wanneer de mensen zich verzamelen aan het strand.

Voor fijnproevers

De kust is een gastronomisch paradijs. Mediterrane luchtstromen brengen warme zomers en milde winters. De aarde in Istrië is voedingsbodem voor druiven, olijven, fruit en zeldzame truffels die zich in de bossen schuilhouden. Al sinds de Romeinse tijd wordt er wijn gemaakt in Istrië.

Proeven

Door de steile heuvels achter de kust lopen wijnroutes over smalle wegen langs de wijnboeren. Het volgen van één van de routes is één van de manieren om de smaken van Istrië te verkennen. Wil je dit echt op een goede manier doen? Laat je dan begeleiden door echte kenners!

Truffeljacht  Je kunt op truffeljacht met een echte truffeljager in de bossen van Istrië. Je gaat zelf jagen, leert alles over de jacht en truffels en op het einde geniet je van een heerlijke maaltijd met truffels. 

Olijfolie Je kunt je onderdompelen in de wereld van olijfolie tijdens een cultureel culinair avontuur. Voor je olijven en olijfolie proeft, ontdek je het leven van weleer in Istrië en de productieprocessen van de olie. 

- Wijn Refošk en Malvazija zeggen je nu misschien nog niets, maar na een goed bezoek aan de kust ongetwijfeld wel. Ontdek deze wijnsoorten uit Istrië tijdens een bezoek aan wijnboerderijen. Onder begeleiding bezoek je twee verschillende boerderijen waar je alles leert over de wijnen van het huis. 

Bron: IstraTerra

Dorpjes

De sfeer van het authentieke Istrië proef je in de dorpjes. Stadjes zijn hier niet te vinden. De dorpjes zijn oud, klein en rustig. Het zijn plekken waar de tijd stil staat. Aan de rand van Istrië ligt in de schaduw van het Karst plateau het oude dorpje Hrastovlje. Bezoek hier de galerie van kunstenaar Jože Pohlen en ga naar de Romaanse kerk met middeleeuwse muurschilderingen. De ommuurde kerk ligt op een heuvel buiten het dorp en stamt uit de twaalfde eeuw. De muurschilderingen zijn in de dertiende eeuw op de muren aangebracht. Door de ommuring lijkt de kerk op een burcht.

Dichter bij de kust liggen de kleine dorpjes Parecag, Korte, Padna, Nova Vas, Sveti Peter en Dragonja. De dorpjes liggen op en tussen de steile wijnheuvels achter Portorož en Izola. In het dorpje Sv. Peter ligt etnografisch museum ‘Tona’s Huis’ dat het leven in de negentiende eeuw uitbeeldt. Het dorpje ligt op 175 meter hoogte en kijkt uit over vallei van Dragonja en de baai van Piran.
Padna is een middeleeuws dorpje bovenop een heuvel met dicht op elkaar gebouwde oude huizen. Het gehele dorp is historisch erfgoed. In het dorpje vind je diverse kunstenaars.

Actief verkennen

Je kunt Istrië ook te voet of per fiets verkennen. Doe dat in de zomermaanden, vanwege de warmte, alleen in de ochtend en namiddag. Het voor- en najaar zijn ideaal om wandelend of fietsend door het achterland van de kust te trekken. Achter de kust lopen meerdere routes. Op deze kaart vind je een overzicht van alle fiets- en wandelroutes. Fietsroutes zijn in de meeste gevallen alleen geschikt voor mountainbikes en trekking-fietsen.

 

 

Mark Koghee