Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Sloveense Beleven/

De meest noordelijke olijven van Europa

Je ziet ze hier in Goriška Brda nu overal groeien; olijfbomen. Brda is de meest noordelijke regio in Europa waar olijfbomen staan, meer dan 20.000 bomen maarliefst. En de olijven leveren verrassend goede olijfolie op.

Al eeuwenlang bewijst Brda met zijn wijnen, kersen en hammen een culinair paradijs te zijn. Aan het lijstje kan je olijfolie toevoegen. In de Romeinse tijd werden er al olijfbomen uit Italië in Brda geplant, maar in de eerste helft van de twintigste eeuw verdwenen vrijwel alle bomen na een periode van extreme vorst. Tot de belangstelling voor olijfbomen zo’n tien jaar geleden weer toenam. Nu zie je de karakteristieke olijftakken overal in Brda wuiven. 

olijven, brda, vakantie, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

Prijswinnaars

Er worden diverse soorten olijfolie gemaakt in Brda. Er zijn twee belangrijke autochtone soorten;  de drobrnica (kleinvee) en črnica (zwarte aarde). Meerdere olijfolie-producenten hebben inmiddels internationale prijzen in de wacht gesleept met hun olie. De grond in Brda en het koelere klimaat schijnen uitstekend te zijn voor het maken van olijfolie van topkwaliteit. 

Het hele proces van het maken van olijfolie is is in Brda nog hoofdzakelijk handwerk. Door de stijle heuvels in het gebied kunnen de olijven bijvoorbeeld alleen met de hand geplukt worden. Maar dat arbeidsintensieve proces maakt het wel mogelijk de beste olijven al bij het plukken te selecteren. 

olijven, brda, slovenie, genieten, bron M.Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

Ga eens olijfolie proeven

Slurpen! Gooi je goede manieren maar overboord als je olijfolie gaat proeven want slurpen mag, sterker nog, slurpen moet, aldus Tatjana Basin van het Hiša Kulture in het pittoreske dorpje Šmartno. De olijfolie bar (Oljčni bar) van het Hiša Kultura is nu een van de plekken in Brda waar je terecht kan om olijfolie te proeven. 

Proeven van olijfolie gaat met een klein glas. Tatjana schenkt een beetje olijfolie in, we proeven de lokale specialiteit črnica. Ik pik het glas op en bekijk de troebele olie. Fout, vertelt Tatjana.

,,In tegenstelling tot wijn, is de kleur van olijfolie van geen belang. We beginnen met het opwarmen van de olie. Die moet twintig graden zijn.’’

Tatjana klemt het glaasje in de palm van haar hand om het op te warmen.  De volgende stap is ruiken.

,,De olijfolie moet een fruitige geur hebben.’’

olijven, brda, Slovenie, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

Ik breng het glaasje naar mijn neus en inderdaad, een fruitige olijfgeur. Dan kan er een slokje genomen worden. De olie verspreid je vervolgens met je tong door de mond. En tenslotte slurp je de olie naar binnen. De olie smaakt een beetje bitter en pikant. Wel lekker. Ik doop nog wat brood in de olie en geniet nog wat meer van van de črnica.

Olijfolie proeven kan ook bij verschillende boeren die de bomen op hun land hebben. Meestal maken ze ook wijn en delicatessen zodat je veelzijdig kan genieten. Van 15 tot 17 januari zijn in het dorpje Višnjevik de Rebula en Olijfoliedagen. Višnjevik is de wieg van de witte Rebula wijn en een van de traditionele plaatsen met olijfbomen en -olie. 

Mark Koghee