Met de trein naar Slovenië

Een avontuurlijke reis

Of het nou voor het avontuur is of om het milieu te sparen. Er is steeds meer interesse om per trein naar vakantiebestemmingen in Europa te reizen, zelfs naar Slovenië. Goedkoper is dat niet meer sinds de komst van low budget vliegmaatschappijen, maar qua reistijd en kosten is de trein een goed alternatief voor de auto. Onder dit verhaal vind je het verhaal over onze reis per trein van en naar Slovenië.

Station Villach, overstapstation voor treinen naar Slovenië. Bron Mark Koghee
Station Villach, overstapstation voor treinen naar Slovenië. Bron Mark Koghee

Ooit reed de befaamde Oriënt Express door Slovenië. De Simplon Oriënt Express reed van Londen naar Istanbul en passeerde tussen Venetië en Zagreb Slovenië, zonder te stoppen. De bekende film Murder on the Orient Express speelde zich af op deze route van de fameuze treinverbinding.

Het reizen per trein is sindsdien wel veranderd. Het luxueuze en romantische is er vanaf, op enkele peperdure exclusieve treinreizen na. Maar avontuurlijk is het nog wel om per trein te reizen en de uitzichten vanuit de coupé zijn ongeëvenaard.

De mogelijkheden om per trein naar Slovenië te reizen zijn de laatste jaren flink veranderd. De slaaptrein van Amsterdam naar München is opgeheven en ook de autotrein tussen Den Bosch en Koper rijdt niet meer. Wil je met de trein naar Slovenië dan is er eigenlijk nog maar één goede optie, met de hogesnelheidstrein ICE naar München en vandaar naar Ljubljana.

De ICE naar München. Bron Wikimedia Rob Dammers
De ICE naar München. Bron Wikimedia Rob Dammers

De beste verbinding naar Ljubljana vertrekt om 6.38 uur vanuit Amsterdam. Je kan ook op Utrecht Centraal of Arnhem instappen. Je gaat dan met de ICE naar Frankfurt en stapt over of in Frankfurt Hbf, het centraal station van Frankfurt, of in Düsseldorf. Dan neem je de ICE naar München. Daar arriveer je al om 14.06 uur. Net zo snel als je er met de auto zou zijn, als je geen file bent tegen gekomen onderweg.

In München neem je vervolgens de trein naar Villach die om 14.17 uur vertrekt. In Villach stap je over op de trein die je Slovenië in brengt. De overstaptijd is weer 10 minuten. Maar bij vertragingen wordt er meestal gewacht. In Slovenië stopt de trein in Jesenice, Lesce-Bled, Kranj, Ljubljana, Zidani Most, Sevnica, Dobova. In Ljubljana komt de trein om 20.42 uur aan. Veertien uur na vertrek uit Amsterdam dus. Dat is met de auto, bij weinig drukte onderweg, iets sneller maar dan heb je onderweg niet zo kunnen uitrusten als in de trein.

Het hoofdstation van München. Bron Mark Koghee
Het hoofdstation van München. Bron Mark Koghee

Mis je de verbinding in München dan is er geen probleem. Er gaat regelmatig een bus van het busstation in München naar Ljubljana (de laatste om 23.30 uur). De bus is goedkoper dan de trein en doet er net zo lang over. Maar weet wel dat de treinrit vanuit München, door de Oostenrijkse Alpen het mooiste stuk is van de reis. Beter dit dus niet overslaan.

Bovenstaande reis is volgens de dienstregeling 2019. De goedkoopste optie voor deze verbinding is 59,90 euro voor een volwassene (bij de Treinreiswinkel en bij boeking vier maanden voor reisdatum). Hoe langer je wacht, des te duurder wordt het ticket.

Belgen kunnen op station Brussel-Zuid het beste de ICE naar Frankfurt nemen en daar op de ICE naar München stappen. De trein met de beste verbinding vertrekt om 6.25 uur van Brussel_Zuid. En die komt om 13.06 uur aan in München. Ruim voldoende tijd om even de benen te strekken alvorens een uur later de trein naar Slovenië te pakken.

Mis de treinreis door Oostenrijk niet. Hier Bad Gastein gezien vanuit de treincoupé. Bron Mark Koghee
Mis de treinreis door Oostenrijk niet. Hier Bad Gastein gezien vanuit de treincoupé. Bron Mark Koghee

Nachttrein

Een andere optie is om de nachttrein te nemen. De reis duurt langer, maar het avontuur is wellicht wat groter. Er zijn twee opties, via Düsseldorf of via Hannover.

Van Düsseldorf tot München: De verbinding is voor inwoners van het oosten, noorden en zuiden van Nederland het beste.

Vanaf station Arnhem vertrek je om 18.44 uur naar Düsseldorf om daar om 20.54 uur de nachttrein naar Innsbruck te nemen. Om 7.08 uur kom je dan aan in München. De trein naar Ljubljana (overstappen in Villach) vertrekt om 8.17 uur.

Vanaf station Venlo neem je om 19.05 uur de trein naar Düsseldorf.

Voor Belgen; vanaf Brussel-Zuid gaat om 17.27 uur de Thalys naar Düsseldorf. Aankomst ruim op tijd om 19.40 uur.

Of:

Voor inwoners van het westen of inwoners nabij Amersfoort, Deventer en Hengelo.

Vanuit Amsterdam vertrek je om 17.00 met de rechtstreekse trein (stopt ook in Amersfoort, Deventer en Hengelo) naar Hannover. Daar vertrekt de nachttrein om 21.75 uur. Aankomst is om 7.05 uur. De trein naar Ljubljana vertrekt 8.17 uur.

Met de trein van 8.17 uur uit München ben je om 14.32 uur in Ljubljana.

In de nachttreinen kan je een zitplaats krijgen, een slaapcompartiment met stapelbedden (4 tot 6 personen), Slaapcompartiment met wastafel of slaapcompartiment met eigen douche en toilet. Ook je fiets kan mee als je daar een reservering voor maakt.

Betere opties met de trein hebben we niet gevonden. Er zijn uiteraard wel andere opties. Maar die reizen zijn een stuk langer, hebben heel veel overstappen of extreem lange wachttijden.

Vanaf 2021 gaat er weer een directe nachttrein rijden vanaf Nederland. Eindbestemming is Wenen. Reizigers naar Slovenië kunnen deze trein nemen en dan overstappen in München. Vanaf München is het nog zo'n 6 uur treinen voor je in Ljubljana bent. Maar dit deel door de Alpen is wel prachtig en rijd je dus overdag. De nachttrein van Amsterdam naar Wenen is na 14 uur op eindbestemming wenen. Reizigers voor het oosten van Slovenië kunnen helemaal naar Wenen gaan en vandaar de trein naar Maribor nemen. Die rit duurt 4 uur.

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van de reisplanners voor zomer 2019. Voor de weekdagen zijn de tijden en mogelijkheden hetzelfde. Voor het weekend zijn de tijden anders, de mogelijkheden vrijwel hetzelfde.

Toeristische poster uit de tijd van de Oriënt Express getekend door de Sloveense artiest Janez Trpin.
Toeristische poster uit de tijd van de Oriënt Express getekend door de Sloveense artiest Janez Trpin.

Reis ook rond Slovenië op duurzame manier

Ga door met je avontuur op een duurzame manier en reis door Slovenië met openbaar vervoer en maak een bijdrage aan de milieu. Je kan het ook met een wandel- of fietsvakantie combineren. Vind hier de duurzame reis rond Slovenië die bij jouw past.

Slovenië per trein

By Mark Koghee | 11/03/2020

Getest: Met de trein naar Slovenië Met de trein naar Slovenië, hoe gaat dat eigenlijk? We merken dat steeds meer mensen met de trein op reis willen. Ook naar Slovenië. Tijd om de treinreis naar Ljubljana eens op de proef te stellen. De theorie Vanuit Amsterdam kan je met de trein in 14 uur naar…

trein, radovljica

Door Slovenië met bus en trein

By Mark Koghee | 02/04/2018

/ Vakantie in Slovenië plannen / DOOR SLOVENIË MET TREIN EN BUS Steeds meer mensen gaan met het vliegtuig of de trein naar Slovenië en willen het land vervolgens met het openbaar vervoer ontdekken. Het is een avontuurlijke manier van reizen, maar niet altijd de meest gemakkelijke. Daarom geven we je wat tips voor het…

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)