hisa franko michelin culinair

Bron Hiša Franko

Sloveense sterrenkeukens

Slovenië is jarenlang een gastronomische blinde vlek geweest. De prima keuken van het land bleef onder de radar van fijnproevers omdat de toonaangevende Michelin gids het onbekende landje in Midden-Europa onbesproken hield. Tot 2020.

Sinds 2020 is er een Michelin gids voor Slovenië. En dat maakt het culinaire landschap van het land voor veel gourmets een stuk overzichtelijker. De Michelin gids is een erkenning van Slovenië als gastronomische topbestemming. Er zijn in het 2 miljoen inwoners tellende land 59 restaurants door Michelin aanbevolen (de gids 2023).

Volgens Gwendal Poullennec, de internationale directeur van de Michelin gidsen, weerspiegelt de Michelin gids Slovenië 'de lokale culinaire gemeenschap die zich in het bijzonder heeft verbonden aan duurzame gastronomie'.

Michelin beschrijft het aanbod in de Sloveense gids als 'gevarieerd en kleurvol, rijk in traditie en moderniteit'. Het valt Michelin vooral op dat in veel Sloveense keukens duurzaamheid belangrijk is.

Maar waar het bij Michelin natuurlijk vooral om gaat zijn de sterren. In 2023 zijn er negen sterrenrestaurants, waarvan een er drie sterren heeft; Hiša Franko in Kobarid en een twee sterren; Milka in Kranjska Gora. De restaurants met een ster zijn Gostilna pri Lojzetu in Vipava, Dam in Nova Gorica, Hiša Denk in Zgornja Kungota, Strelec in Ljubljana, Hiša Linhart in Radovljica, Gostišče Grič in Šentjost nad Horjulum en Cob in Portorož. Naast hun Michelin ster hebben Hiša Franko, Hiša Linhart en Grič ook een groene ster voor de milieuvriendelijke manier waarop de restaurants werken. Sinds 2020 deelt de gids deze sterren uit aan restaurants die uitblinken in duurzaamheid. De restaurants doen dat door met lokale producten te werken, afval te beperken en andere milieuvriendelijke acties.

De Sloveense Michelin gids 2023 in cijfers en wat het betekent:

1 driesterren restaurant (uitzonderlijke keuken die een reis waard is)

1 tweesterren restaurant (verfijnde keuken die een omweg waard is)

7 eensterren restaurants (uitstekende keuken in zijn categorie

7 groene sterren restaurants (duurzame en goede keuken)

7 Bib Gourmand restaurants (goed eten, voor goede prijzen)

Zie hier de gids online: Michelin in Slovenië

 

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)