Sterrenrestaurant Atelje in Ljubljana. Bron Mark Koghee

Sloveense sterrenkeukens

Slovenië is jarenlang een gastronomische blinde vlek geweest. De prima keuken van het land bleef onder de radar van fijnproevers omdat de toonaangevende Michelin gids het onbekende landje in Midden-Europa onbesproken hield. Tot 2020.

Sinds 2020 is er een Michelin gids voor Slovenië. En dat maakt het culinaire landschap van het land voor veel gourmets een stuk overzichtelijker. De Michelin gids is een erkenning van Slovenië als gastronomische topbestemming. Er zijn in het 2 miljoen inwoners tellende land 58 restaurants door Michelin aanbevolen (de gids 2022).

Volgens Gwendal Poullennec, de internationale directeur van de Michelin gidsen, weerspiegelt de Michelin gids Slovenië 'de lokale culinaire gemeenschap die zich in het bijzonder heeft verbonden aan duurzame gastronomie'.

Michelin beschrijft het aanbod in de Sloveense gids als 'gevarieerd en kleurvol, rijk in traditie en moderniteit'. Het valt Michelin vooral op dat in veel Sloveense keukens duurzaamheid belangrijk is.

Maar waar het bij Michelin natuurlijk vooral om gaat zijn de sterren. In 2022 zijn er tien sterrenrestaurants, waarvan een er twee sterren heeft; Hiša Franko in Kobarid. De restaurants met een ster zijn Gostilna pri Lojzetu in Vipava, Dam in Nova Gorica, Hiša Denk in Zgornja Kungota, Atelje en Strelec in Ljubljana, Hiša Linhart in Radovljica, Gostišče Grič in Šentjost nad Horjulum, Milka in Kranjska Gora en Cob in Portorož .

Van de sterrenrestaurants hebben Hiša Franko, Hiša Linhart en Gostišče Grič ook een groene ster. Sinds 2020 deelt de gids deze sterren uit aan restaurants die uitblinken in duurzaamheid. De restaurants doen dat door met lokale producten te werken, afval te beperken en andere milieuvriendelijke acties.

De Sloveense Michelin gids 2022 in cijfers en wat het betekent:

1 tweesterren restaurant (excellent)

9 sterren restaurants (hoge kwaliteit)

6 groene sterren restaurants (duurzame en goede keuken)

7 Bib Gourmand restaurants (goed eten, voor goede prijzen)

Zie hier de gids online: Michelin in Slovenië

Wil je ook eens genieten van de Sloveense keuken. We hebben een reis samengesteld voor fijnproevers.

Slovenië voor fijnproevers

 

 

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)