De mooiste fietspaden van Slovenië

Slovenië bewijst zich steeds meer als fietsland en daarom als goede bestemming voor een fietsvakantie. De gestage groei van het aantal fietspaden in het land is daar één van de tekenen van. Er is nog een hele lange weg te gaan als Slovenië een fietsinfrastructuur wil krijgen die net zo uitgebreid is als in Nederland. Maar waarmee de Sloveense fietsinfrastructuur zeker wel met die van Nederland kan wedijveren is schoonheid.

De fietspaden zijn een uitkomst voor fietsers die steile klimmen willen vermijden. Vrijliggende fietspaden in Slovenië zijn er alleen maar op routes waar de weg hooguit gestaag omhoog loopt. Doelgroep voor deze paden zijn dan ook fietsers van elk niveau.

Wat kan je verwachten van de fietspaden in Slovenië?

  • De meeste paden lopen nog naast de autowegen.
  • In steden en dorpen ligt het fietspad vaak op de stoep.
  • Er worden steeds meer fietspaden aangelegd die vrij liggen van wegen en dwars door de natuur gaan.

Hieronder vind je onze selectie van mooiste fietspad in Slovenië. De paden kun je ook zelf ontdekken tijdens onze fietsvakantie waarbij je in drie standplaatsen verblijft en vanuit daar de omgeving verkent.

va. 381.00 € p.p.
7-14
Flexibele fietsreis: Fietsritten vanuit standplaatsen

Met deze reis verken je het land fietsend vanuit een aantal standplaatsen. Ontdek de bergen, de mediterraanse heuvels en/of de vlakke weilanden. Met onze unieke routes profiteren fietsers van elk niveau van onze kennis, of je nou de meest uitdagende routes van meer dan 100 kilometer per dag wilt rijden of af en toe een ontspannen toertje van 30 kilometer.

Lees meerOf ontdek fietsreizen

Solkan (dichtbij Brda) - Plave (dichtbij Tolmin)

// Lengte: 9 kilometer
// Route: Plave-Solkan en vice verse. Het fietspad zit in onze Vele Gezichten fietsreis

Langs de smaragdgroene rivier de Soča loopt één van de mooiste fietspaden van Slovenië. Het tweerichtingsfietspad Solkan-Plave golft en slingert over een lengte van 9,3 kilometer over de westoever van de Soča. De aanleg van het pad is in 2013 begonnen. In januari 2016 werd het fietspad, dat 4,2 miljoen euro heeft gekost, geopend.

De autoweg ligt op de andere oever van de rivier. Van autoverkeer is daarom niets te merken. Wel, op enkele plekken, van de trein. Het spoor loopt op de westoever deels parallel aan het fietspad. Maar als fietser rijd je hoofdzakelijk midden in de natuur, tussen de smaragdgroene Soča en de groene hellingen van de bergen. Vanaf Plave kun je de fietstocht over verkeersarme binnenwegen verdubbelen naar Kanal ob Soči. In de toekomst kan je tot Tolmin in Soca vallei fietsen. Dit pad verbindt de Brda wijn regio met de Soča vallei.

Soča vallei fietsvakantie Slovenie

Jesenice - Tarvisio

// Lengte: 40 kilometer
// Route: klik hier. Het fietspad zit in onze racefietsreis door Slovenië

Ongeveer veertig kilometer lang puur fietsplezier. Het fietspad van Jesenice naar het Italiaanse Tarvisio is het langste fietspad van Slovenië. Het pad loopt over het traject van de oude spoorlijn van Jesenice naar Tarvisio. Het spoor werd in 1967 gesloten en decennia lang lag het traject naast de rivier de Sava er verwaarloosd bij. In de jaren 2000 is stapsgewijs begonnen het oude spoortraject te transformeren naar fietspad. Een klus die inmiddels is geklaard.

Het begin van het fietspad ligt net boven Jesenice, nabij de snelweg, afslag naar Kranjska Gora. In het dorpje Mojstrana deel je vervolgens even de weg met autoverkeer. Na Mojstrana gaat de rit helemaal autovrij verder tot in Italië. In Italië is er een aftakking van het fietspad dat Oostenrijk in loopt.

jesenice, tarvisio, fietspad, mijn slovenie

Štrekna - Vallei van de Mislinja

// Lengte: 24 kilometer
// Route: klik hier

Het fietspad zit in een van de routes vanuit Slovenske Konjice in onze fietsreis vanuit standplaatsen.

Maar liefst 24 kilometer lang voert fietspad Štrekna langs rivier Mislinja fietsers autovrij door het noorden (van noord naar zuid of vice versa) van Slovenië. In het sowieso al rustige Slovenië is dit een toeristisch onontgonnen gebied. Halverwege doorkruist het pad het stadje Slovenj Gradec. Daar hebben fietsers de keuze uit twee paden; één door het middeleeuwse stadscentrum en één erlangs.

Ook langs de Mislinja wordt, gedeeltelijk, over een oude spoorweg gefietst. In het fietspad zitten twee spoortunnels en een oude stenen spoorviaduct. Het oude treinstation is omgebouwd tot restaurant, in de sfeer van de spoorwegen. Het meest noordelijke punt is rivier de Drava met het stadje Dravograd dat weer op de route ligt van het fietspad langs deze rivier door Oostenrijk richting de bron in Italië of de andere kant op naar de Sloveens-Kroatische grens bij Ormož.

strekna fietsapad, bron Koroska.si, mijn slovenie

Parenzana

// Lengte: 130 kilometer
// Route: Muggia (Italië - Secovlje (Slovenië). Het fietspad zit in onze racefietsreis voor Slovenië.

Grensoverschrijdend, letterlijk. Fietspad Parenzana is een 130 kilometer lange fietsroute van het Italiaanse Muggia (net onder Triëste) naar Poreč in Kroatië, door Slovenië. In Slovenië gaat de route vrijwel geheel over een vrijliggend fietspad.

En ook hier gaat het om een oude spoorweg. De Parenzana spoorlijn deed dienst van 1902 tot 1935 van Triëste naar Poreč, destijds allemaal gelegen in Oostenrijk-Hongarije. En nu is het Sloveense deel een mooi geasfalteerd fietspad, dat door enkele oude spoortunnels loopt, waarvan de langste ruim een halve kilometer lang is. In Kroatië is het traject nog grotendeels onverhard.

parenzana, fietspad, GoodPlace, mijn slovenie

Sava - Krka

// Lengte: 150 kilometer

In de zuidelijke regio Dolenjska wordt stap voor stap een netwerk van fietspaden aangelegd nabij de rivieren Sava en Krka. Rond de stadjes Novo Mesto, Krško en Brežice zijn verschillende fietsroutes te vinden over fietspaden en zeer verkeersarme wegen. Uiteindelijk moet er een fietsnetwerk zijn van 150 kilometer, hoofdzakelijk over fietspaden.

Een spannende route is die tussen de plaatsjes Brestanica en Senov waar het fietspad al klaar is. Ook hier gaat het over een oude spoorlijn, maar geen gewone spoorlijn. Het fietspad loopt over de oude mijnspoorweg en leidt fietsers door een 590 meter lange tunnel.

sava, krka, fietspad, bron Tour of Slovenia, mijn slovenie

Bistrica ob Sotli - Terme Olimia - Rogaška Slatina

// Lengte: 30 kilometer
// Route: bekijk deze beelden

Langs rivier de Sotla wordt in delen een fietspad aangelegd van Bistrica ob Sotli naar Rogaška Slatina, in totaal ruim dertig kilometer. Grote delen zijn al klaar. Vooral rond het middenpunt Terme Olimia waar er een aftakking is naar het dorpje Olimje met het indrukwekkende oude klooster.

Het fietspad houdt fietsers van de drukste wegen in deze regio. Wil je met de fiets hier andere routes volgen, dan vind je vele verkeersarme wegen over heuvels en door bossen.

rogaska slatina, fietspad, bron Terme Olimia, mijn slovenie

Bohinj

// Lengte: 13 kilometer
// Route: klik hier, lees ook onze ervaringen. Het fietspad zit in onze Vele Gezichten van Slovenië fietsrondreis.

De groene weides van de vallei van Bohinj lenen zich bij uitstek voor een fietstocht. Sinds een paar jaar kan dat prima over een nieuw fietspad. Naast camping Danica in Bohinjska Bistrica begint het fietspad dat je rond de vallei brengt. Eerst langs de rivier Sava Bohinjka naar het meer van Bohinj en vandaar door het noorden van de vallei waar het pad eindigt. Over een kleine weg kun je vervolgens weer terug naar Bohinjska Bistrica.

bohinj, fietsen, M. Koghee, mijnslovenie
Mark Koghee