/ TREKPLEISTERS /

KRCNIK: DE BRUG DIE DOOR HET WATER GEMAAKT IS.

Krcnik is een van de vele kleine verborgen natuurschatten van Slovenië. Het is een kloof die uit de rotsen is uitgeslepen door een kleine beek nabij Brda. In de duizenden en duizenden jaren die het water erover heeft gedaan de kloof te creëren, is er ook een natuurlijke ronde rotsbrug ontstaan.

Tijdens warme zomers is het een heerlijke plek want schaduw en water houden het heerlijk fris hier.

Naast de brug kan je in de rivierbedding ronde basins en ronde stenen bewonderen. De basins zijn gecreeerd door stenen die van de rotsen zijn gevallen en niet weg kunnen. Door de stroming rollen de stenen continue rond in het basin waardoor ze erg rond zijn.

Hoe te bereiken:

  • Met de auto of fiets: rijd naar het dorp Neblo en sla dan af naar de smalle vallei van de Kozbanjscek beek. Vanaf daar zijn er borden die je verder wijzen
  • Wandelendvolg het Crnica wandelpad. Dit is een van de acht makkelijke wandelroutes die je kunt afleggen in Brda.
wandelen naar natuurlijke brug in Brda

CRNICA WANDELPAD

// soort wandeling: makkelijk
// duur: je loopt zo’n 4,5 tot 5 uur
// lengte: 16,5 kilometer
// gemarkeerd als: wandeling 2

Kijk onderweg ook eens naar:

Kasteel Dobrovo

(ook een goed startpunt voor de wandeling) – Dobrovo is een klein schilderachtig plaatsje met verschillende monumenten, waarvan het kasteel de grootste is

kasteel Dobrovo in Brda wijnregio

Wijngaarden en kersenbomen.

Vergezichten op de Alpen aan de ene kant en de vlakten van Italië aan de andere kant

SMAAKVOL WANDELEN: 8 TOEGANKELIJKE KERSENROUTES VAN BRDA

Dat er in het wijnlandschap van Brda meer lekkers dan wijn alleen is, merk je wel als je gaat wandelen over de acht wandelroutes met hetzelfde start- en eindpunt.

De wandelroutes zijn geïnspireerd door en vernoemd naar oude kersensoorten. De namen van de routes schrijf je het beste even op want ze zijn niet makkelijk te onthouden. Zelfs niet voor Slovenen, want ze komen uit het lokale dialect. Voor een wandeling in Brda volg dan de routes: Crnica, Bjla cpika, Karnjuka, Prvacnca, Cmpevka, Drugmbernca, Kozanka, Trcinka.

Wegwijzers:

De routes zijn geschikt voor bijna iedereen omdat het heuvelachtige landschap van Brda goed begaanbaar is. Voor de wandelroutes worden verschillende wegwijzers gebruikt. Er zijn wijzers met kersenbloesem logo, de naam van het pad en het nummer. Als de naam te moeilijk is om te onthouden, onthoud dan het nummer.

Naast deze wegwijzers vind je veelal op de grond, op rotsen of op bomen geschilderde gele cirkels (de gele kleur betekent dat het een makkelijke route is). In de bergen worden rode cirkels gebruikt.

 

Wanneer op pad? 

De beste tijd om een van kersenroutes te lopen is natuurlijk de lente wanneer de kersen bloeien.

KERSEN VAN BRDA GELIEFDE TRACTATIE VAN DE EUROPESE ELITE

Al in de dagen van het Habsburgse Rijk en het Keizerrijk Rusland waren de verse en gedroogde kersen van Brda een gewaarde tractatie. Ze waren zelfs zo geliefd dat het kleine Brda destijds niet aan de gehele vraag van de Europese elite kon voldoen. Voor de Tweede Wereldoorlog werden de kersen uit Brda geëxporteerd naar Amerika en via een speciale postdienst werden ze door Europa vervoerd.

In Brda zijn verschillende kersensoorten ontstaan, waaronder de Kozanka. Van de ontdekker van deze soort, een lokale boer, wordt gezegd dat hij tot in het extreme zijn geheim voor het telen van de kers beschermde.Wie de kers proeft weet waarom.

wandelen door kersbomen en wijngaarden in Brda

Kersen worden in Brda niet alleen gegeten, maar ook gedronken. Er wordt kersenlikeur van gemaakt en gedroogde kersen worden gebruikt voor helende thee.

Mark Koghee