/ Sloveense steden /

NOVA GORICA, DE IDEALE MODERNISTISCHE STAD?

Iedere Sloveense stad heeft een geschiedenis die terug gaat tot de middeleeuwen en verder. Behalve dan Nova Gorica (Nieuw Gorizia) in het westen van het land dat eind jaren veertig uit de grond is gestampt. Eind 2020 is Nova Gorica samen met Italiaanse buurstad Gorizia verkozen tot Culturele hoofdstad van Europa 2025. Lees hier meer over de stad met een korte, maar merkwaardige geschiedenis.

Nova Gorica is een interessant voorbeeld van wat het voormalige Joegoslavië zag als ideale stad. Nova Gorica moest een stad worden die ‘over de grens (met Italië) zou schitteren’. Architect Edvard Ravnikar, een leerling van de vermaarde Zwitserse/Franse architect Le Corbusier, maakte een masterplan voor de stad op basis van het modernisme van rond de jaren vijftig. Het resultaat is een ruim opgezette stad met brede wegen en veel groen. In de stad zijn verschillende mooie staaltjes van modernistische en moderne architectuur te zien.

Ansichtkaart uit 1969

Een nieuwe stad

Hoe kwam het zover dat Joegoslavië hier op de grens met Italië een gloednieuwe stad wilde bouwen? Dat besluit was het gevolg van de Vrede van Parijs dat de geallieerden in 1947 sloten met Italië. Joegoslavië kreeg daarbij wel West-Slovenië, maar de stad Gorizia viel daar net buiten. En dus besloot de nieuwe socialistische staat zelf maar een Nieuw Gorizia te bouwen.

De eerste steen werd in 1948 gelegd. Een paar jaar later stond de gehele stad er al. De ideale stad, zoals architect Ravnikar voor ogen had, is het niet geworden. Zijn masterplan is nooit in zijn geheel uitgevoerd, maar de stad is nog wel gebouwd naar de principes van het modernisme. Inmiddels wonen er zo’n 30.000 mensen in de stad.

De muur van Nova Gorica

De laatste muur in Oost-Europa stond in Nova Gorica. In het westen van de stad liep de grens tussen Italië en Joegoslavië midden over het Transalpina Plein. Tot 2004 liep er een hekwerk over het plein om Italië van, toen al, Slovenië te scheiden. De grens loopt nog steeds over het plein maar nu beide landen zowel tot de Europese Unie als het Schengen-gebied behoren, stelt die grens weinig meer voor. Midden op het plein is er nu een gegraveerde steen die de grens markeert. Aan de oostkant van het plein staat het station van Nova Gorica, één van de weinige oude gebouwen van de stad.

Koning van Frankrijk

Op de Kostanjevica heuvel naast Nova Gorica staat een zeventiende-eeuwse Franciscaner klooster en een kerk. Onder de kerk liggen de laatste leden van de Franse koninklijke familie Bourbon begraven in een crypte. Koning Charles X was in 1830 verbannen uit Frankrijk en met zijn familie zocht hij zijn toevlucht in Gorizia dat destijds deel was van het Oostenrijkse rijk.

Gorizia

Hoewel tegen elkaar aan gelegen, waren Gorizia en Nova Gorica nooit goed met elkaar verbonden. Logisch natuurlijk want er liep nog een echte grens. De verbindingen worden telkens beter en de steden vormen nu een agglomeratie. Breng je een bezoek aan Nova Gorica, kijk dan ook eens in het oude Italiaanse Gorizia. In Gorizia heb je nog wel een oud stadscentrum en boven de stad staat een kasteel waarin een museum gevestigd over de streek in de middeleeuwen.

Avonturenpark

Houd je wel van een beetje actie in de natuur? Bezoek dan het avonturenpark dat in Nova Gorica aan de Soča rivier ligt.

 

In de buurt

Nova Gorica ligt tussen de prachtige wijnstreek Goriška Brda en het Karst-plateau. De rivier Soča stroomt langs de stad. De stad is daarmee een prima uitvalsbasis voor uitstapjes en een bezoek aan de stad kan prima in combinatie met één van de andere trekpleisters in de omgeving.

 

Mark Koghee