(Beweeg muis over foto om te zien waar en wanneer in november)

November; stiekem m'n favoriet

November zou een dooie maand zijn. November ontbeert de aangename herfstwarmte die je in oktober nog wel kon voelen. En de maand mist de vrolijke sfeer van kerstmaand december. In november is Ljubljana, traditioneel, in mist gehuld. De donkere dagen voor kerst, dat is november. November is de rustige maand, of noem het uitgestorven. In november is er geen toerist te zien, want wie wil er nou in november in Slovenië zijn?

IK!

November is... eigenlijk best wel een leuke maand. Nee, november is super. In november is elke zonnestraal een cadeau. En wat blijkt, er is zelfs in november zon genoeg. Het mist niet de hele maand in Ljubljana, soms regent het ook.

In november ervaar je alle jaargetijden in een maand. Er kan al sneeuw liggen en het kan nog terrasweer zijn. November is de meest Sloveense maand. Bij gebrek aan toeristen, bevind je je tussen de Slovenen. Het is de maand van de authenticiteit.

Voor een dooie maand is er verrassend veel te doen. Restaurants hebben speciale menu’s voor speciale prijzen want november is omgedoopt tot Gourmet Maand. Wijnfeest Sint Maarten op 11 november wordt uitbundig gevierd in de wijngebieden. Een feest dat al dagen voordien aanvangt. In de Kras kan je kennismaken met een waar eetfestijn, Osmica, waarbij boerderijen gedurende 8 dagen hun deuren hebben geopend en huisgemaakt eten en drinken (wijn) serveren. Knotsgekke livemuziek veelal inbegrepen.

En is het weer toch slecht, helemaal geen probleem, want op het tiendaagse internationale filmfestival van Ljubljana kan je honderd films gaan kijken. Dan ben je wel even zoet.

Tijdens de zomerse dagen in oktober zag ik er even tegenop, straks november, grijs en grauw. Maar ik bedacht me en herinner, november is een maand om naar uit te kijken. November in Slovenië, een goed bewaard geheim.

Smakelijke herfst

  Late herfst tijd voor fijnproevers Ben je een fijnproever? Dan is de late herfst de ideale periode voor je om Slovenië te bezoeken. Het is de tijd van wijnfeesten, restaurantweken en het unieke Sloveense wijn- en eetfestijn Osmice. November gastronomie maand Radovljica Radovljica noemt zichzelf de zoete stad. Het middeleeuwse stadje dat een lange…

Lees meer ...

De beste manieren om Sloveense wijn te ontdekken

/ SLOVEENSE BELEVEN / De beste manieren om Sloveense wijn te ontdekken Slovenië is meer dan bossen, bergen en meren. Het is een echt wijnland met wijnregio’s in alle windstreken. Wij vertellen je de vijf beste manieren om Sloveense wijn te ontdekken.   1. De wijnreis Onderneem een rondreis naar Slovenië. Tijdens een rondreis naar…

Lees meer ...

Warm en droog; de Sloveense indoor top 5

/ Best of thema / Warm en droog; de Sloveense indoor top 5 In Slovenië ga je het beste de natuur in. Maar wat nou als het regent of steenkoud is? Waar is het warm en droog en is wat te doen? Onze Sloveense indoor top 5. 1. In het museum Er zijn veel musea…

Lees meer ...

Herfst, wanneer Slovenië op zijn mooist is

Herfst, wanneer Slovenië op zijn mooist is Nou is elk jaargetijde een geschikte tijd om Slovenië te bezoeken maar in de herfst is het land op zijn mooist. Dan kleuren de alom aanwezige groene bossen rood, oranje, geel en de zon schijnt,  maar niet meer zo fel dat het alleen in de schaduw uit te…

Lees meer ...
Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)