/ Sloveense Beleven /

Olijfolie proeven in het land van wijn 

We informeren je niet alleen graag over Slovenië met teksten en foto’s, maar ook met bewegende beelden. Daarom zie je geregeld een video van ons. Lees hier meer over onze korte video van een unieke ervaring in Goriška Brda.

ONZE VIDEO OVER OLIJFOLIE PROEVEN

Goriška Brda is wijnregio bij uitstek. In de heuvels van Brda domineren rechte rijen wijnstokken het landschap. Maar steeds vaker zie je een plukje olijfbomen in de heuvels staan. De olijfbomen in Brda zijn de meest noordelijke olijfbomen van Europa. Meer dan 20.000 zijn het er inmiddels. Olijfbomen zijn in de regio heringevoerd nadat de Romeinen er vroeger al eens mee begonnen waren.

In Brda zijn twee belangrijke autochtone soorten olijven: de drobrnica (kleinvee) en črnica (zwarte aarde). Het wat koelere klimaat van de regio schijnt de kwaliteit van deze olijven ten goede te komen. Diverse olijfolie producenten hebben inmiddels internationale prijzen in de wacht gesleept.

olijfolie, mijnslovenie, video, bron mijnslovenie

Wil je de olie eens proeven en er meer over te weten komen? Dan kun je in het pittoreske dorpje Šmartno meedoen aan een olijfolie-proeverij. Net zoiets als een wijnproeverij, dat je in Brda overal kunt doen, maar dan net even anders. Hoe anders dat zie je niet alleen, maar hoor je ook; als je olijfolie proeft, moet je slurpen. Ook verschillende boeren met olijfboomgaarden, bieden olijfolie-proeverijen aan.

Goriška Brda is een culinaire hotspot in Slovenië. Naast wijn en olijfolie, brengt het heuvelland op de grens met Italië onder meer ook kersen en ham voort. De streek, die ook wel vergeleken wordt met het Italiaanse Toscane, is bij uitstek geschikt voor fijnproevers.