Culinaire producten van Slovenië

Waar je ook bent in Slovenië, je vindt er altijd wel lekkernijen om mee naar huis te nemen. Huisgemaakte likeur of honing, kaas van de boerderij, olie van handgeplukte olijven, ham van het  huis of brood van de buren. Culinaire producten zijn overal verkrijgbaar.

Typische Sloveense culinaire producten zijn op veel plaatsen verkrijgbaar; op één van de vele markten, bij boerderijen en soms gewoon bij mensen thuis. Het maken van honing is voor velen een hobby en zelfgemaakte honing is één van de veel voorkomende huisgemaakte producten.

De verkrijgbare producten zijn er teveel om op te noemen. Daarom volgt hier een overzicht van de beschermde lokale en regionale producten met een label van de Europese Unie.

Kaas

Mohant kaas

In de regio van het meer van Bohinj wordt de zachte, wit-gele Mohant kaas gemaakt. De doordringende geur en pikante smaak maken de kaas uniek.

Kaas van Nanos

Nanos is een berg ten westen van Postojna. De Nanos kaas wordt al sinds de zestiende eeuw gemaakt op het plateau van Nanos. De diepgele kaas is pikant.

Kaas van Tolmin

De Tolminc kaas is een gatenkaas die al in 1756 is beschreven.

Kaas uit Bovec

De Bovec kaas is ook al eeuwenoud en wordt gemaakt van een mix van koeien-, geiten- en schapenmelk. Schapenmelk van de unieke schapen van Bovec vormt het hoofdbestanddeel.

Bron: Dolina Soce
Bron: Dolina Soce

Olie

Extra virgine olijfolie uit Istrië

De olijfolie uit Sloveens Istrië is mild en fruitig met een lichte pikante smaak. De olijven zijn allemaal handgeplukt.

Pompoenzaadolie van Štajerska en Prekmurje

Al zeker sinds de achttiende eeuw wordt de pompoenzaadolie gemaakt van geroosterde zaden. De olie is donkergroen tot rood.

Honing

Boshoning uit Kočevje

Uit de bossen van  Kočevje komt speciale honing. De imkers maken volop gebruik van de rijke flora en fauna van het bos.

Honing uit de Karst

Droog, rijp en rijk aan mineralen en enzymen; zo wordt de honing van de Karst beschreven. Het droge klimaat en de rijke floravolle aroma van de Karst geven de honing een vol aroma.

Sloveense honing

Sloveense honing is honing die in heel Slovenië gemaakt kan worden. De honing heeft minder dan 18.6 procent water en een hoge kwaliteit. Kenmerkend voor de honing is de verscheidenheid in kleur en aroma.

Vlees Producten

Maag van de Savinja vallei

Uit de Savinja vallei komt gedroogd vlees gemaakt van varkensvlees en spek. Vlees en spek, zout en kruiden worden verpakt in varkensblazen- of magen.

Tünka van Prlekija

De tünka bestaat zeker al sinds 1478. Het is een vleesproduct van gehakte reuzel en varkensvlees.

Prosciutto van de Karst

De ham van de Karst is een lucht-gedroogd en gerijpt product van verse varkenspoten. De gemiddelde rijptijd is een jaar.

Pancetta van de Karst

De pancetta is rechthoekig en heeft een zoete smaak.

Varkensnek van de Karst

Danica_camping_restaurant_Bohinj_bron_MijnSlovenie_m

De varkensnek van de Karst is gemaakt van een bottenloze nek en verpakt in een elastisch net.

Karinthische worst

De Karinthische worst, beter bekend als Kranjska klobasa, is een gerookte varkensworst met knoflook en peper. De worst is één van de bekendste Sloveense culinaire producten.

Ham van Prekmurje

De Prekmurje ham is een gerookte en gedroogde ham gemaakt van varkenspoten.

Wijnen

Slovenië is een echt wijnland. Enkele wijnsoorten zijn echt Sloveens. De meest typische Sloveense wijn is Cvicek. Voor deze wijn uit het zuiden van het land worden zowel witte als rode druiven gebruikt. Het is een lichte wijn met een alcoholpercentage tussen de achtenhalf en tien procent. De wijn staat ook wel bekend als zure en goedkope wijn, maar is niettemin populair. De laatste tijd gaat de kwaliteit van deze wijn wel omhoog.

Goriska Brda is het thuis van de witte Rebula wijn. Uit Sloveens Istrië komt de rode Refosk en uit de Karst de rode Teran.

Andere

Radicchio

Radicchio, ofwel roodlof, is een aan witlof verwante groente uit West-Slovenië en Noord-Oost Italië. De pittige en bittere groente wordt al meer dan 200 jaar gekweekt in de regio’s Goriška en Vipava Vallei. De Solkan radicchio, ook wel de Roos van Goriška (de radicchio ziet eruit als een roos) genoemd, groeit alleen rond Solkan en is door zijn zeldzaamheid de duurste radicchio ter wereld.

Zout van Piran

De traditionele zoutvelden van Piran leveren al meer dan 700 jaar zout. Nog altijd wordt hier dagelijks op traditionele wijze geoogst.

Uien van Ptuj

Op de velden van Ptuj worden al zeker tweehonderd jaar hartvormige uien verbouwd.

Cake van Prekmurje

De cake van Prekmurje, beter bekend als Prekmurska gibanca, is een cake gemaakt van meerdere lagen, iedere laag met een andere vulling.

Pasta uit Idrija

Idrijski žlikrofi is een pasta met aardappelvulling.

Brood uit Bela Krajina

Bela Krajina brood is gebakken volgens een uniek recept. Het brood is rond met een diameter van dertig centimer. Het brood hoort te worden gebroken en niet gesneden en is het beste als het nog warm is.

Bron: Turizem Brda
Bron: Turizem Brda

Kaas van Tolmin

Tunka van Prlekija

Zout van Piran

Sloveense Olie

Cake van Prekmurje

Wijn uit Brda

Verhalen over eten & drinken in Slovenië:

hisa franko michelin culinair

Michelin in Slovenië

By Mark Koghee | 24/11/2021

Sloveense sterrenkeukens Slovenië is jarenlang een gastronomische blinde vlek geweest. De prima keuken van het land bleef onder de radar van fijnproevers omdat de toonaangevende Michelin gids het onbekende landje in Midden-Europa onbesproken hield. Tot 2020. Sinds 2020 is er een Michelin gids voor Slovenië. En dat maakt het culinaire landschap van het land voor…

cuisine eten Brda

Smakelijke herfst

By Mark Koghee | 09/10/2019

  Late herfst tijd voor fijnproevers Ben je een fijnproever? Dan is de late herfst de ideale periode voor je om Slovenië te bezoeken. Het is de tijd van wijnfeesten, restaurantweken en het unieke Sloveense wijn- en eetfestijn Osmice. November gastronomie maand Radovljica Radovljica noemt zichzelf de zoete stad. Het middeleeuwse stadje dat een lange…

trufflejacht Slovenie

Een schimmelende culinaire diamant

By Mark Koghee | 03/12/2018

/ Eten & drinken / Een schimmelende culinaire diamant Een schimmel is niet gelijk iets waarbij het water je in mond gaat lopen. Dat is, als je niet beter weet, want de schimmel truffel wordt ook wel omschreven als ‘diamant van de keuken’. Slovenië is één van de weinige landen waar deze zeldzame delicatesse in…