Uit eten in Slovenië; restavracija of gostilna

In de cafés en restaurants in Slovenië is het nooit stil. Slovenen eten vaak buitenshuis en als ze vrienden ontmoeten, doen ze dat meestal in een café.

Gostilna of restavracija; zoek de verschillen. Als je uit eten gaat in Slovenië zul je zien dat dit kan in een gostilna (herberg) of in een restavracija (restaurant). Soms zijn ze bijna hetzelfde. Soms is er wel degelijk verschil.

Gostilna

In het algemeen is de gostilna een restaurant met traditionele keuken. De sfeer is er ongedwongen. Naast traditionele gerechten worden er ook vaak pizza's geserveerd. Wil je de authentieke Sloveense keuken proeven, dan moet je in de gostilna zijn. Voor minder dan tien euro vind je hier vaak een goede en uitgebreide lunch (ongeveer tussen 11.00 en 16.00 uur).

Gostilna's zijn de gehele dag geopend, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Soms, vooral in het weekend, zijn ze echter 's avonds gesloten. Elk dorp en gehucht heeft wel een, veelal door een familie gerunde, gostilna. In een gostilna kun je ook alleen wat drinken.

Er zijn rond de vijftig gostilna's met het Gostilna Slovenija keurmerk. Deze gostilna's serveren Sloveense gerechten van seizoensgebonden lokale producten.

Restavracija

Is de keuken exotisch, dan heet de eetgelegenheid restavracija. Thais, Indisch, Chinees, Braziliaans, en andere smaken eet je in een restavracija. Ook chiquere eettenten heten restavracija. Voor exotisch eten en voor haute-cuisine ga je naar een restavracija.

Restaurants zijn wel in de avond geopend, maar meestal niet 's ochtends. Het diner is er net zo belangrijk als de lunch. Naar een restavracija ga je vooral om te eten. Als je alleen wat wilt drinken, is het geen geschikte plek.

Burgers

Jarenlang was in Slovenië 'Hot Horse' met zijn paardenburgers de enige gespecialiseerde hamburgertent (naast McDonalds).

Inmiddels zijn er meerdere hamburgerrestaurants met kwaliteitsburgers in het land. Vooral in Ljubljana waar 'Hoodburger' en 'Lars & Sven' om de titel van de beste burger strijden. Ook veel cafés hebben de burger aan het menu toegevoegd als snack.

Café

Cafés in Slovenië serveren alleen kleine snacks. Het eetcafé bestaat niet in Slovenië, want de gostilna heeft die functie. In de Sloveense cafés is de koffie doorgaans beter dan in Nederland, verder is het aanbod vergelijkbaar. Vijf jaar geleden had de bierdrinker een keuze uit slechts twee bieren: Laško of  Union. Dat is inmiddels veranderd. Net als elders in Europa schieten ook in Slovenië de kleine lokale brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Veel cafés hebben inmiddels één van de nieuwe biersoorten op de tap.

Houd je van stappen? Houd er dan rekening mee dat veel cafés vroeg sluiten. In de centra zijn de meeste cafés om één uur 's nachts dicht, ook in het weekend. Slechts enkele zijn langer open. Lees meer over het Sloveense uitgaansleven.

Onze tips om uit eten te gaan, vind je hier.

eten_in_Majerija_restaurant_in_Vipava_vallei_in_Slovenie_bron_MijnSlovenie_m

Verhalen over eten & drinken in Slovenië:

Makkelijker op de bonnefooi naar (wijn)boerderij in Brda

By Mark Koghee | 12/10/2018

/ NIEUWTJES / Makkelijker op de bonnefooi naar (wijn)boerderij in Brda Een nieuwe kalender maakt een ongepland bezoek aan de (wijn)boerderijen van wijnregio Goriška Brda nog makkelijker. De regio heeft sinds kort een actuele kalender met de bezoektijden van alle boerderijen waar je, zonder afspraak, lokale producten kunt proeven en kopen. Brda heeft vruchtbare grond…

Mediterraans Slovenië; een goed bewaarde schat

By Mark Koghee | 15/08/2018

/ BESTEMMINGEN /   Mediterraans Slovenië; een goed bewaarde schat   De Sloveense kust is meer dan strand en zee. Het achterland is een wereld van wijngaarden en olijfboomgaarden, van oude dorpjes en kleine slingerweggetjes. Mediterraans Slovenië is een goed bewaarde schat die je elke tijd van het jaar kunt bezoeken. De kuststreek van Slovenië…

Sloveense tussendoortjes voor de snelle trek

By Mark Koghee | 04/06/2018

  / SLOVEENSE BELEVEN / Sloveense tussendoortjes voor de snelle trek Hoe stil je in Slovenië de snelle trek? Met een leuk restaurantje op bijna elke straathoek is een maaltijd  in Slovenië snel gevonden, maar waar haal je een lekker tussendoortje? En wat is er dan zoal te krijgen? Lees onze ‘fastfood’ tips. Burek Burek…