Centraal Slovenië

Niet geheel in het midden maar wel centraal tussen kust en oostelijke regio’s en Julische Alpen en Kroatië liggen de Groene Karst, de vallei van Idrija en Cerkno en hoofdstad Ljubljana. Het zijn drie totaal verschillende gebieden zonder overeenkomsten, behalve dan dat ze een bezoek waard zijn.

Ruim 2000 geleden streek een Romeins garnizoen neer naast een bergje op een vlak stuk land midden in Slovenië. Ze stichtten er een nederzetting die ze de naam Emona gaven. De nederzetting werd een stadje en het stadje werd eeuwen later Ljubljana genoemd. Ljubljana ligt centraal in Slovenië. Het is het levendige centrum van het land.

Overblijfselen van Romeinse bouwwerken zijn nog altijd terug te vinden in Ljubljana en de bossen en wegen van de Groene Karst waar de Romeinen hun handelsroutes met het thuisland door lieten lopen.

Centraal Slovenië is groen. Bossen en laaggebergte kenmerken het landschap. Hoewel Ljubljana het drukke centrum van de regio is, vind je in de rest van het gebied vooral veel rust en natuurschoon. Onder meer het grote woud van Kočevje, Idrija en Cerkno, het plateau van Bloke en de Groene Karst herbergen unieke natuurschatten.

Bestemmingen in dit gebied

Levendig centrum

Ljubljana

Natuur in ruste

Groene Karst

Uniek Unesco

Idrija en Cerkno