Unesco Slovenië Idrija

Idrija: van mijn- naar museumstad

Klein van formaat, groot van betekenis. Vroeger leverde de kwikmijn van Idrija maarliefst 5 procent van het gehele budget van het Oostenrijk-Hongaarse rijk op. Het stadje is nu vooral van belang als Unesco werelderfgoed. De voormalige mijnstad is museumstad geworden.

Verborgen tussen groene bergen en langs het heldere riviertje Idrijca ligt het stadje Idrija, grofweg halverwege Ljubljana en de Soca Vallei. Het is de centrumstad van een groene regio.

De geschiedenis van Idrija begint ruim 500 jaar geleden als een bewoner van de vallei in een bron vloeibaar kwik aantreft. Het is het allereerste begin van de mijnbouw. De kwikmijn in Idrija heeft het stadje wereldberoemd gemaakt en de oude mijn, die sinds 1995 buiten gebruik is, staat sinds 2012 op de werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de Spaanse mijn in Almadén. Beide mijnen zijn veruit de grootste kwikmijnen ter wereld. Onder Idrija ligt een web van mijngangen met een totale lengte van 700 kilometer! Een heel klein deel kan je tegenwoordig zelf ontdekken.

Idrija is een mijnstadje, maar verwacht geen grote industriële decors. Idrija is, net als de andere Sloveense plaatsen, een klein gezellig oud stadje omringd door prachtige natuur.

Hoogtepunten

Idrija duurzaam Slovenie
Rivieren
Klavze Geopark Idrija
Historische Klavze
duurzaam Slovenie Idrija
Geopark wandeling
kasteel gewerkenegg idrija erfgoed vakantie reizen
Kasteel Gewerkenegg
Idrija
kant van Idrija
Idrija kant
Idrija oude stad
Idrija oude stad
Franciska shaft Idrija
Franciska shaft
Idrija duurzaam Slovenie
Kamšt Idrija Unesco
Kamst musea

De belangrijkste attractie in Idrija is de oude mijnschacht Antonijev Rov. De mijnschaft stamt uit 1500 en is daarmee een van de oudste bewaard gebleven mijnschachten in de wereld. De 300 meter lange schacht is nu museum. Maar het is lang niet het enige bezienswaardige in dit kleine stadje.

Er staat een prachtig 16e eeuws kasteel naast het centrum van Idrija; kasteel Gewerkenegg. In het kasteel, dat vroeger het hoofdkantoor van de mijnen was, huist het museum van Idrija dat het interessante verhaal van het stadje vertelt. Een verhaal dat meer behelst dan de mijngeschiedenis. Zo is Idrija ook bekend om een unieke kantklostechniek en hebben beide wereldoorlogen de nodige sporen achtergelaten in en om Idrija. Het industriële verleden van Idrija kan je in verschillende musea zien. Zo kan je de grootste bewaarde gebleven stoommachine van Europa bewonderen in Idrija.

Rondom het stadje ligt het Geopark Idrija, een Natura 2000 natuurgebied met diverse unieke natuurschatten en echte voetafdrukken van dinousaurussen. Zo is er het onmetelijk diepe Wilde Meer; een meetje in het bos, zijn er watervallen en ravijnen. Het park kan je wandelend en fietsend ontdekken.

Net als andere Sloveense plaatsen heeft ook Idrija zijn eigen smaak. De lokale delicattesse is žlikrofi, een soort tortellini gevuld met aardappel en vleessauze.

VIDEO OVER NATUURSCHATTEN VAN IDRIJA

Play Video

VIDEO OVER DE UNESCO WERELDERFGOED VAN IDRIJA

Play Video

 Praktische informatie

> TIC / VVV

TIC Idrija
www.visit-idrija.si
adres: Prelovčeva ulica 5, Idrija
telefoon: +386 5 37 43 916
email: [email protected]

> HOE KOM IK ER?
Idrija