Wat je nog moet weten

Slovenië behoort niet tot de meest bekende vakantiebestemmingen, dus geven we hier enkele redenen waarom het land het bezoeken waard is.
Sommige zullen misschien een verrassing voor je zijn.

Slovenië is één van de veiligste landen ter wereld

In ranglijsten van veilige landen staat Slovenië veelal in de bovenste regionen. In de ‘Global Safety Index’ (2021) staat het land op plek 8, ruim boven België (67) en Nederland (23). Criminaliteit is laag in Slovenië en terreurdreiging is volgens de 'Global Terrorism Index' (2020) afwezig.

Vriendelijke en gastvrije Slovenen

Slovenen en eten in Slovenie

De Slovenen zijn een gastvrij volk van mensen die je graag ontvangen met een glas schnapps en eigengemaakte versnaperingen. Het sociale leven van de Sloveen speelt zich voornamelijk af in het café of op het terras. Dat maakt Sloveense stadjes levendig en gezellig.

Lees hier meer over Slovenen als een volk.

Slovenen spreken een aardig mondje over de grens

Het is jou misschien ook al eens overkomen. Je bent op vakantie in een mooi land waar je in een museum meer over wilt ontdekken, maar dan merk je dat alle informatie in de lokale taal is. Of erger, je wilt in een restaurant beslist even doorgeven dat je allergisch bent voor melkproducten, maar de ober begrijpt je niet. Dit zal in Slovenië niet zo snel gebeuren.

De meeste Slovenen begrijpen en spreken Engels en ook Duits en Italiaans worden door velen gesproken. Vooral jongeren en mensen die vaak in contact zijn met toeristen spreken goed Engels.

Slovenen zijn gewend aan vreemde talen. De grensgebieden zijn tweetalig en Engels is op de Sloveense scholen een verplichte taal.

Veel informatie in Slovenië, zoals op de wegen, in veel winkels en natuurlijk bij toeristische attracties en musea is ook in het Engels.

lekker eten in Slovenie

Eten in Slovenië is lekker

Slovenen waarderen thuisgemaakte, groente uit eigen tuin en de producten van de kleine lokale boerderijen. Het land is ook een kruispunt van diverse landschappen en culturen, van de Alpen tot de Mediteranee en de invloed van de Balkan. Dat wordt weerspiegeld in het culinaire aanbod.

Slovenië was in 2021 de Gastronomische Regio van Europa. Dit predicaat heeft Slovenië gekregen, omdat het land gericht is op het belang van een duurzame en lokale voedselcultuur. Creativiteit en gastronomische innovatie worden gestimuleerd, terwijl er tegelijkertijd aandacht is voor traditionele gerechten en een ambachtelijke wijze van productie van delicatessen en wijnen. Niet elke restaurant is voor fijnproevers, maar lekker eten is in Slovenië niet moeilijk te vinden.

Lees hier meer over eten in Slovenië.

Keuze uit een gevarieerd aanbod van diensten

Slovenië is een toeristisch ontwikkelde bestemming met een keur aan diensten:

  • Accommodatie varieert van super-de-luxe tot low-budget, van duurzame hotels tot accommodatie gespecialiseerd in groepen zoals fietsers of gasten met speciale wensen.
  • Culturele en natuurlijke attracties, van makkelijk bereikbare tot verborgen schatten in de natuur.
  • Rondleidingen en activiteiten, van actieve vakanties tot door een gids geleide rondleidingen en workshops.

De Tourist Information Centers (TIC) in Slovenië, de Sloveense VVV’s, zijn goed uitgerust en hebben allerlei themabrochures, gratis kaarten en gekwalificeerd personeel dat vragen kan beantwoorden.

Het enige waarin Slovenië minder ontwikkeld is, is het openbaar vervoer. Bus en trein rijden wel best op tijd en zijn goedkoop, maar de frequentie is lager dan in Nederland en België en reistijden met het openbaar vervoer zijn langer. Er wordt wel geïnvesteerd in de uitbreiding en ontwikkeling van bus- en treinverbindingen.

Huisdieren welkom: de hond of andere huisdieren kunnen mee

Velen beschouwen huisdieren als deel van de familie. En op vakantie is het dan natuurlijk mooi als iedereen mee kan, ook de hond. In Slovenië is dat veelal geen probleem. In een onderzoek van hotel zoekmachine Trivago (gebaseerd op meer dan 700.000 hotels) kwam Slovenië op de eerste plaats als meest diervriendelijke bestemming.