Wat je nog moet weten

Slovenië behoort niet tot de meest bekende vakantiebestemmingen, dus geven we hier enkele redenen waarom het land het bezoeken waard is.
Sommige zullen misschien een verrassing voor je zijn.

Slovenië is één van de veiligste landen ter wereld

In ranglijsten van veilige landen staat Slovenië veelal in de bovenste regionen. In de ‘Global Safety Index’ (2021) staat het land op plek 8, ruim boven België (67) en Nederland (23). Criminaliteit is laag in Slovenië en terreurdreiging is volgens de 'Global Terrorism Index' (2020) afwezig.

Slovenen spreken een aardig mondje over de grens

Het is jou misschien ook al eens overkomen. Je bent op vakantie in een mooi land waar je in een museum meer over wilt ontdekken, maar dan merk je dat alle informatie in de lokale taal is. Of erger, je wilt in een restaurant beslist even doorgeven dat je allergisch bent voor melkproducten, maar de ober begrijpt je niet. Dit zal in Slovenië niet zo snel gebeuren.

Slovenen spreken goed Engels; bron Mijn Slovenië

Sloveense prijzen: goede prijs-kwaliteitverhouding

Slovenië is noch duur noch goedkoop. Je zult zien dat je in Sloveense supermarkten vergelijkbare prijzen hebt als in Nederland en België, maar ga je uit eten of ergens wat drinken dan zul je merken dat dit aanzienlijk voordeliger is. Ook versproducten als groente en fruit zijn doorgaans goedkoper.

Daarnaast betaal je ook in Slovenië in de stadscentra en bij populaire bestemmingen net iets meer dan ergens op het platteland. 

Keuze uit een gevarieerd aanbod van diensten

Slovenië is een toeristisch ontwikkelde bestemming met een keur aan diensten:

  • Accommodatie varieert van super-de-luxe tot low-budget, van duurzame hotels tot accommodatie gespecialiseerd in groepen zoals fietsers of gasten met speciale wensen.
  • Culturele en natuurlijke attracties, van makkelijk bereikbare tot verborgen schatten in de natuur.
  • Rondleidingen en activiteiten, van actieve vakanties tot door een gids geleide rondleidingen en workshops.

Huisdieren welkom: de hond of andere huisdieren kunnen mee

Velen beschouwen huisdieren als deel van de familie. En op vakantie is het dan natuurlijk mooi als iedereen mee kan, ook de hond. In Slovenië is dat veelal geen probleem. In een onderzoek van hotel zoekmachine Trivago (gebaseerd op meer dan 700.000 hotels) kwam Slovenië op de eerste plaats als meest diervriendelijke bestemming.

vakantie met hond in Slovenië, bron Mijn Slovenië

Online of offline is een keuze in Slovenië

Tegenwoordig zijn we ook van internet afhankelijk tijdens onze vakanties, al is het alleen maar om deze website nog eens te raadplegen. Of natuurlijk om familie en vrienden even te laten zien hoe goed we het hebben op vakantie. Een goede internetverbinding is dan wel nodig.

In Slovenië kun je er op rekenen dat je accommodatie wifi heeft (tenzij anders vermeld) evenals de meeste cafés en stadscentra. Slovenië staat in de top 10 van landen met een goede wifi-verbinding. Of je wel of niet ‘connected’ bent is in Slovenië daarom vooral je eigen keuze.