/ Wandeltochten /

Over de frontlinie met het Pad van de Vrede

Een vredespad over het slagveld dat leidt door schitterende rustgevende natuur én langs monumenten van wreed menselijk lijden. Het Pad van de Vrede, dat van de Juliaanse Alpen tot de Adriatische Zee loopt, is een weg vol contrasten. Anno nu, ruim honderd jaar na de oorlog, is een trip langs de frontlinie vooral een prachtige tocht met een boodschap; Vrede.

De heldere smaragdgroene rivier Soča vormde in de Eerste Wereldoorlog de frontlinie tussen de Oostenrijk-Hongaarse en Italiaanse legers. Forten, begraafplaatsen, verdedigingswerken en kapelletjes herinneren er vandaag de dag nog aan. Tussen Log pod Mangartom en de Adriatische Zee zijn de meest prominente overblijfselen en monumenten van het front aan elkaar gekoppeld met de wandelroute Pad van de Vrede.

Het Pad van de Vrede verbindt meer dan alleen belangrijke plekken uit de Eerste Wereldoorlog, de route verbindt de Juliaanse Alpen met de Soča Vallei en de Soča Vallei met de Kras-regio en de Adriatische Zee. Het pad is in etappes te lopen, van dorp naar dorp. Je kan natuurlijk ook gewoon een van de delen uitzoeken voor een wandeling.

koritnica, pad van de vrede, bron MijnSlovenie

Hier vijf delen van het Pad van de Vrede die prima als meerdaagse tocht te wandelen zijn. Of als dagtocht met terugkeer per bus.

Log pod Mangartom-Kal Koritnica

Het startpunt van het pad ligt bij de ingang van de mijnschaft Štoln in het kleine dorp Log pod Mangartom. De eerste sectie van het Pad van de Vrede loopt door de regio van Bovec. De poelen Nemčlja en Koritnica zijn enkele van de natuurschatten op de route. Het Fort  Kluže, de kerk St. Leonard en de Oostenrijks-Hongaarse begraafplaats zijn herdenkingspunten uit de Eerste Wereldoorlog. Maarliefst twee openlucht musea bevinden zich langs dit deel van de route; de eerste Oostenrijke verdedigingslinie Ravelnik en de oude batterij Čelo op de berg Svinjak. Tussen Log pod Mangartom en Kal Koritnica is het Pad van de Vrede voor velen nog goed te doen. Het aantal hoogtemeters bedraagt hier slechts 250 meter.

Kal Koritnica-Kobarid

Deel twee gaat naar Kobarid, waar het Kobarid museum helemaal gewijd is aan de Eerste Wereldoorlog. Het museum is absoluut een bezoek waard. Wandelaars vinden op dit deel een grotere uitdaging. De route gaat naar de top van de 1257 meter hoge berg Golobar en leidt verder over de Čez Utro bergkam naar openlucht museum Zaprikraj, dat deel uitmaakte van de eerste Italiaanse verdedigingslinie.

kobarid, pad van de vrede, bron Monika Silva, MijnSlovenie

bron Monika Silva

Kobarid-Tolmin

Wie de smaak te pakken heeft van het echte bergwandelen van deel twee, kan helemaal genieten in deel drie dat van Kobarid naar Tolmin leidt. Het is het langste stuk van het Pad van de Vrede en het moeilijkste deel. De route leidt over verschillende bergtoppen. Op een van de toppen, Kuhinja, kan je overnachten in de berghut. Op de top van berg Mrzli is een openlucht museum. Nabij Tolmin passeert het pad de Oostenrijk-Hongaarse begraafplaats Loče.

tolmin, pad van de vrede, bron MijnSlovenie

Tolmin-Mengore

De kortste route van het Pad van de Vrede loopt van Tolmin naar Mengore en kan in drie tot vier uur gelopen worden. Het is ook het makkelijkst begaanbare deel van het Pad van de Vrede. Op de heuvel van Mengore is de voormalige eerste Oostenrijk-Hongaarse verdedigingslinie dat nu een openlucht museum is.

Kobarid-Kolovrat-Mengore

Het vijfde deel kan je ook fietsen. Vanaf Kobarid gaat de route hoofdzakelijk over asfaltwegen omhoog naar een hoogte van 1115 meter. Op de top ligt de oude derde verdedigingslinie van het Italiaanse leger, dat nu ook een openlucht museum is. Het museum ligt aan beide kanten van de Sloveens-Italiaanse grens. Vanaf Kolovrat daal je af naar Volče en kan je verder naar de pas Poljance waar je weer bij het openlucht museum Mengore bent.

mengore, pad van de vrede, bron Leonardo Olmi, MijnSlovenie

bron Leonardo Olmi

Naar Kras of kust

Het Pad van de Vrede gaat verder door Goriška Brda waar het volgende openlucht museum op de top van de berg Sabotin ligt. Aan de andere kant van de berg ligt Nova Gorica. Hier sluit de route aan op de Paden van de Vrede in Kras en die in Italië. De aftakking in Italië komt uit bij de Adriatische Zee.

kust, pad van de vrede, bron MijnSlovenie