/ Winter in... /

POHORJE: THUIS VAN HET GROOTSTE SKICENTRUM

Slovenië raakt steeds meer in trek als bestemming voor de zomervakantie, maar wist je dat het land ook in andere seizoenen veel te bieden heeft? Ontdek Slovenië in de winter met ons. Deze keer: het Pohorje gebergte, het thuis van het grootste skicentrum.

Het Pohorje gebergte in het noordoosten van Slovenië zal maar bij weinigen bekend zijn. Toch doen de beboste bergen van deze bergketen qua wintersportmogelijkheden niet onder voor die van de Julische Alpen. Het is niet voor niets dat dit gebergte het thuis is van twee belangrijke wereldbeker-wedstrijden skiën. De Pohorje bergen behoren tot het middelgebergte en zijn rijk aan bossen. Ten oosten van de bergketen, aan de voet van de bergen, ligt Maribor, de tweede stad van Slovenië. Vanuit het Maribor-Pohorje skicentrum kijk je zo uit over het centrum van de stad.

Grootste van het land

De stad Maribor mag dan op een tweede plaats komen na de hoofdstad Ljubljana; als het over skiën gaat, wint Maribor het. Skicentrum Maribor-Pohorje is het grootste van het land. Het centrum is wereldberoemd door de Zlata Lisica (Gouden Vos) wereldbeker ski-wedstrijden voor vrouwen. Dit is tevens één van de bekendste sportevenementen in Slovenië, met de stad Maribor als achtergronddecor.

Het skigebied heeft 24 pistes en in totaal 42 kilometer aan skipistes, waaronder vijf zwarte pistes. De langste piste is 3,5 kilometer. Het centrum heeft de langste nacht skipiste van het land, die extra spectaculair is door het uitzicht over de verlichte stad. In het skicentrum zijn zeven hotels en twee appartementencomplexen.

panorama, maribor

Bron: Vidrih Mihasi

Stadsbezoek

De nabijheid van de grote stad Maribor maakt het skicentrum extra interessant. Wintersport kun je afwisselen met een bezoek aan het centrum waar de oudste wijnstok ter wereld groeit (meer dan 400 jaar inmiddels). In de stad kun je de oude stadswallen bezoeken of de middeleeuwse toren; verder zijn er verschillende musea, een kerk en een kathedraal en uiteraard winkels, cafés (Maribor is een belangrijke wijnstad) en restaurants. 

Klik hier voor ons aanbod aan accommodaties in de omgeving van Maribor.

Rogla

Middenin het Pohorje gebergte, ten westen van Maribor, ligt Rogla. Rogla is een sport-, spa- en skiresort in één, gelegen op ruim 1.500 meter hoogte. Vele topsporters komen hier om te trainen en in de winter worden zij vergezeld door vele skiërs. Ieder jaar is hier onder meer een wereldbeker snowboarden. Het parcours voor langlaufen is hier ook bekend; het betreft een langlaufgebied van ongeveer 250 hectare. Dus als je van langlaufen houdt, moet je hier zijn!

snowboarden, maribor-pohorje

Bron: Marko Petrej

100 dagen sneeuw

Er zijn twaalf skipistes in Rogla, waarvan er twee ‘s avonds zijn verlicht (van donderdag tot zondag). Er zijn tenminste honderd skidagen per jaar gegarandeerd in Rogla. Skiërs en snowboarders die van actie houden, kunnen zich uitleven in het Rogla Fun Park.

In Rogla kun je letterlijk aan de piste overnachten in de appartementen van het Jurgovo huis.
Niet ver van de skipistes vind je meer appartementen.

Spa

Wil je bijkomen van het skiën, dan vind je na een korte afdaling lager op de berg het sparesort Terme Zreče‎. Naast de zwembaden met thermaal water en sauna’s is hier ook een gezondheidscentrum die verschillende therapieën aanbiedt.

skiën, pohorje

Bron: Aljaz Sedovsek

Mark Koghee