/ Bewegende beelden /

RADOVLJICA: ZOETE VERRASSING UIT DE MIDDELEEUWEN

We informeren je niet alleen graag over Slovenië met teksten en foto’s, maar ook met bewegende beelden. Daarom zie je geregeld een video van ons. Ontdek hier Radovljica in woord en beeld.

Gesticht in de Middeleeuwen als een gehucht rond de kerk, is Radovljica uitgegroeid tot een klein maar gezellig stadje dat nu het centrum is van een gemeente die de vakantieganger veel te bieden heeft. Rijd je met de auto op de snelweg langs Radovljica, dan merk je het bijna niet, maar Radovljica is een prachtig stadje, gelegen bovenop een heuvel. Aan de voet van de heuvel vind je het punt waar de rivier Sava Bohinjska samenkomt met de Sava. De heldere rivier is het toneel van diverse activiteiten. Je kunt er bijvoorbeeld uitstekend vliegvissen, kajakken en raften.

radovljica 2011

Bron: M. Kambic

Zoete stad

Radovljica is een zoete stad, letterlijk. Het is de stad van de bijen en de honing (bezoek het bijhoudersmuseum), van de peperkoek (bezoek het museum bij Gostilna Lectar) en chocolade (bezoek het jaarlijkse chocoladefestival in april).
Klein van formaat en groot in aanbod, zo zou je Radovljica kunnen omschrijven. Het is het centrum van een gemeente waar van alles te doen is. Ten zuiden van het stadje ligt het dorpje Kropa dat bekend is om zijn traditionele smederijen. In het dorpje is er een museum aan gewijd.

Naast Radovljica ligt het vliegveldje van Lesce. Hiervandaan worden rondvluchten gemaakt en je kunt er parachute springen. Een dorp verder is Begunje, het thuis van de bekendste muzikanten van Slovenië; de inmiddels overleden broers Avsenik. In het dorp zet de familie de muziektraditie voort met een hotel/herberg met concertzaal waar dagelijks optredens zijn.

Bewegende beelden

In de video zie je hoe bekende inwoners van Radovljica de lokale hoogtepunten aan je voorstellen. Voormalig Olympisch roeier Rok Rozman stelt de Sava voor, fotograaf Miran Kambič laat je de architectuur van het oude stadje zien, chef-kok Maja Buden toont de lokale keuken (haar werk proef je in restaurant Kunstelj net buiten het oude centrum) en muzikant Sašo Avsenik (kleinzoon van de beroemde Slavko Avsenik) laat zien dat hij de familietraditie voortzet met een eigen band.

Mark Koghee