Vele wegen leiden naar Slovenië

Er zijn veel manieren waarop je naar Slovenië kunt reizen.

Dat Slovenië geen land is van massatoerisme betekent onder meer dat het soms wel even zoeken kan zijn naar reisopties. Wij geven hier informatie en tips om het zoeken makkelijker of zelfs overbodig te maken.

// AUTOVAKANTIE

normale weg in Slovenië; bron Mijn Slovenië

De autovakantie blijft onverminderd populair. Met de auto ben je flexibel; je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Wanneer je met de hele familie in één auto reist, is het de voordeligste manier van reizen en op de bestemming kun je er gemakkelijk op uit.

Van grens tot grens ligt Slovenië zo’n duizend kilometer van Nederland en België. Dat is net zo ver als Zuid-Frankrijk.

De snelste route voert door Duitsland en Oostenrijk. Controleer van tevoren waar de meeste werkzaamheden onderweg plaats vinden. Dit kan veel vertraging opleveren.

Naar het westen en midden van Slovenië: Wij raden aan om in Duitsland via A61 (kleinere rustige snelweg langs kleinere steden) of A3 langs Keulen, Frankfurt en Würzburg richting Nürnberg te rijden. Daar neem je de A9 naar München. Vanaf München rijd je via de A8 naar Salzburg. Je bent nu in Oostenrijk en gaat nu de A10 volgen richting Villach. Bij Villach staat Ljubljana al op de borden en rijd je na enige tijd via de Karawankentunnel Slovenië binnen.

Als je in de buurt van Kranjska Gora of de Soča vallei moet zijn, kun je bij Villach ook richting Tarvisio rijden. Voor de Soča vallei neem je weg 109 om Slovenië binnen te rijden via de Predelpas. Voor Kranjska Gora neem je de Wurzenpass. Deze laatste optie is ook een handig alternatief voor het geval er lange files staan bij de Karawankentunnel.

Naar het noordoosten van Slovenië: Rijd via de A3 richting Nürnberg en daarna richting Passau. Hier passeer je de grens met Oostenrijk en ga je verder op de A8 richting Wels en daarna de A9 richting Graz. Bij Graz kun je tot Slovenië de A9 blijven volgen in de richting van Maribor.

Op de snelwegen in Slovenië heb je een vignet nodig. Vanaf 2022 is dit een elektronisch vignet. Je kunt het van tevoren online aanschaffen. Voor een normale personenauto kost een weekvignet 15 euro. Voor een maand betaal je 30 euro. Hier kun je het e-vignet kopen.
Er zijn regelmatig controles, vooral in vakantietijd, dus het is sterk af te raden om het er zonder vignet op te wagen. Rijden zonder vignet kan worden bestraft met boetes tussen de 300 en 800 euro. Een vignet is niet nodig als je snelwegen vermijdt en over de binnenwegen rijdt. Je zult dan meer van het pittoreske Slovenië zien, maar ook aanzienlijk langer onderweg zijn.

Voor bestuurders van elektrische auto's: Er zijn diverse apps en interactieve kaarten die je de ruim 1500 laadpunten in Slovenië tonen. Deze interactieve kaart geeft je een overzicht van laadstations over de hele wereld, inclusief Slovenië dus. De kaart vermeldt ook wat voor soort laadstation het is en wat de regels en kosten zijn voor het gebruik ervan. Het biedt het meest complete overzicht van laadpunten.

De actuele situatie op de Sloveense wegen kun je hier bekijken.

// VLIEGVAKANTIE
// TREIN EN BUS

Check, check, double check

(Bijna) niets is zo veranderlijk als vervoerschema’s, dus vergewis je ervan dat de informatie op deze pagina sneller kan veranderen dan wij het kunnen aanpassen. Controleer het dus altijd even op de websites die wij hebben aangegeven en bij twijfel, vraag het ons.

Verhalen over reizen naar Slovenië

weer in Slovenië: regen of zon op vakantie; bron Mijn Slovenië

Vind informatie over verkeer, weer en nieuws

/ VAKANTIE IN SLOVENIË PLANNEN / BLIJF OP DE HOOGTE IN SLOVENIË. Hoe is het weer, staan er files, wanneer gaat de trein, wat is hier aan de hand? Je kan je nog zo goed hebben voorbereid op je vakantie, er zijn altijd vragen waarop vantevoren geen antwoorden zijn. Hier geven we je links en…

Lees meer
autovakantie auto elektrisch duurzaam slovenië ljubljana

Autovakantie Slovenië: hoe plan je het?

TIPS VOOR EEN AUTOVAKANTIE IN SLOVENIË Een autovakantie is de makkelijkste manier om Slovenië te ontdekken. Met de auto verken je snel het hele land en als je met meerderen reist is de auto het goedkoopste vervoermiddel. (Tekst gaat hieronder verder.)   De zomervakantie is vaak het hoogtepunt van het jaar. Daarom wil je in…

Lees meer

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.