/ BEST OF THEMA /

Restaurants in Slovenië:

Een reis langs vele smaken

De Sloveense keuken is veelzijdig. En dat ook nog eens in meerdere opzichten.

Zo kan je voor elk budget eten kopen, van goedkoop straatvoedsel tot betaalbare maaltijden in ‘gostilnas’ tot prijzige haute cuisine in top restaurants. Omdat Slovenië op het kruispunt van vele culturen ligt, is de Sloveense keuken een mix van de Alpijnse, Mediterraanse, Pannonische en Balkanische keukens.

Probeer je liever niet iets nieuws en ga je voor zeker, dan kan je gerust zijn. Je vindt ook in Slovenië tal van internationale gerechten.

Het culinaire aanbod is zo groot en divers dat het moeilijk is om een lijst te geven van gerechten die je echt eens moet proberen.

Vele gerechten zijn sterk lokaal gebonden. We kunnen bijvoorbeeld wel aanbevelen dat je echt ‘frika’ eens moet proberen, maar deze schaapherders specialiteit met kaas en aardappelen of ei is alleen in de Soca-vallei te vinden. Het beste maak je dus een rondreis om Slovenie culinair te ontdekken.

Wil je de lokale lekkernijen proeven, bezoek dan een van de gostilnas en vraag naar de specialiteiten en/of vraag naar restaurants bij een toerisme informatie centrum (TIC).

Wat in Slovenië moeilijker te verkrijgen is, is fast food van de bekende Amerikaanse fastfood ketens en restaurants met exotische gerechten. Het culinaire aanbod is nog echt authentiek in Slovenië. Makkelijk te vinden fast food restaurants zijn kleine eettentjes met fast food uit de Balkan.

frika met polenta, lokale gerecht in Slovenië; bron Mijn Slovenie

LAGERE PRIJZEN VOOR DRANK EN ETEN

Ergens wat drinken of uit eten gaan kost je in Slovenië minder dan in Nederland en België.

Prijzen hangen wel af van de locatie. In het centrum van Ljubljana en bij de populaire toeristische trekpleisters betaal je natuurlijk meer voor je drankje dan in de dorpen in de Sloveense natuur. In Slovenië zijn er nog plekken waar je op een terras voor een euro of minder een kopje koffie of glasje wijn kan drinken.

Niet alles is goedkoper in Slovenië. In de supermarkt ben je net zo veel geld kwijt als in Nederland en België.

WAAR KAN JE GOED ETEN IN SLOVENIË?

De top restaurants:

Een aantal restaurants in het land heeft koken tot kunst verheven. In deze top restaurants proef je de traditionele Sloveense keuken, vertaald in haute cuisine.

De prijzen liggen hoog, maar zijn wel aanzienlijk lager dan wat we hiervoor in België en Nederland moeten neertellen.

Wij bevelen aan:

 • Hisa Franko in Kobarid (Julische Alpen)
 • Gostilna pri Lojzetu nabij Vipava (Vipava Vallei)
 • JB in Ljubljana
 • Hiša Linhart in Radovljica (Julische Alpen)
 • Gostilna Rajh in Murska Sobota

Michelin

De toonaangevende Michelin gids beoordeelt Sloveense restaurants sinds 2020. Er zijn in totaal 52 restaurants aanbevolen door Michelin. Deze vind je hier.

Restaurants met Michelinsterren zijn:

 • Hisa Franko in Kobarid: drie sterren
 • Milka in Kranjska Gora: twee sterren
 • Gostilna pri Lojzetu in Vipava: een ster
 • Dam in Nova Gorica: een ster
 • Hiša Denk in Zgornja Kungota: een ster
 • Strelec in Ljubljana: een ster
 • Hiša Linhart in Radovljica: een ster
 • Grič in Šentjost nad Horjulem: een ster

Betaalbare top restaurants:

Direct onder de absolute culinaire top vind je een keur aan top restaurants die voor een hele schappelijke 30 tot 40 euro drie tot vier gangen menu’s serveren.

Wil je het etentje niet te duur maken, let dan op met de wijnen. Slovenië heeft goede kwaliteitswijnen en die kunnen soms wel wat kosten. Kies daarom niet de duurste, de betaalbare wijnen zijn ook prima.

Wij bevelen de keukens aan van:

 • Klinec in Medana (Brda)
 • Dobra Vila in Bovec (Julische Alpen)
 • Majerija in Slap (Vipava Vallei)
 • Kabaj in Slovrenc (Brda)
 • Skipass restaurant in Kranjska Gora (Julische Alpen)
 • Rozmarin in Maribor

Gostilna Slovenija:

Een gostilna is wat we in Nederland eetcafé noemen en in België taverne. Vrijwel alle gostilnas zijn familiebedrijven waar gastvrijheid en traditie voorop staan.

Als je de echte Sloveense keuken wilt ontdekken zoek dan naar restaurants met de titel ‘Gostilna Slovenija’. Deze titel is voorbehouden aan kwaliteitsrestaurants die hoofdzakelijk Sloveense gerechten serveren en seizoensgebonden lokale ingrediënten gebruiken.

Er zijn momenteel (2020) 43 restaurants met de titel Gostilna Slovenija, herkenbaar aan een bronzen bord aan de buitenkant van het etablissement.

Gostilna Slovenija restaurants vind je in bijna alle prijsklassen. Je kan ook proberen er zelf een te vinden. Op de website van Gostilna Slovenija kan je alle deelnemers op een kaart lokaliseren. De website is in het Sloveens, vandaar dat zoeken via de kaart de makkelijkste manier is.

Vakantieboerderijen:

In het Sloveense landschap vind je talloze vakantieboerderijen (toeristische boerderijen) die je het echte gevoel van het Sloveense landleven geven.

Hier worden traditionele gerechten en dranken geserveerd die, uiteraard, hoofdzakelijk op de boerderij zelf zijn gemaakt. Vers en gezond voedsel dus, waar geen stoffen aan toegevoegd zijn. De recepten zijn veelal al meerdere generaties in de familie.

Niet alle toeristische boerderijen bieden voedsel aan van hoge kwaliteit. Er zijn er ook die zich hebben toegelegd op het aanbieden van laag geprijsde accomodatie. Informeer jezelf dus goed voor je een keuze maakt.

Wij raden aan:

 • Kmetija Kafol in Prapetno (Soca Vallei)
 • Domacija Butul in Manzan (kust)
 • Domacija Firbas in Slovenske Gorice (Oost-Slovenië)
gezellige restaurant Majerija met lekker eten in Vipava vallei in Slovenië; bron Mijn Slovenië
eten en drinken in top restaurants in Slovenië; bron Mijn Slovenië
eten op vakantieboerderij in Slovenië; foto bron Arnaldo Souza
eten op vakantieboerderij in Slovenië in platteland; bron Mijn Slovenië
Mark Koghee