/ Sloveense Beleven /

Slovenië's langste en bekendste rivier is alleen om te baden

Slovenië is een van de meest waterrijke landen van Europa. Het land heeft zee, meren (maarliefst 300) en rivieren. Met de warme zomers in het land zijn dit de plekken om verkoeling te zoeken. Neem een verkoelend bad, een verfrissende duik. Het water in Slovenië is vrijwel overal schoon en kristalhelder. Wij helpen je de beste plekjes te vinden aan het Sloveense water. Hier rivier Sava.

De Sava is de bekendste rivier van Slovenië, en na de Donau wellicht ook de bekendste van Zuid-Oost-Europa. De rivier heeft twee bronnen. De mooiste van die twee zijn de bronnen van Zelenci in  het groene meertje Zelenci nabij Kranjska Gora. Het meertje is deel van het Zelenci natuurreservaat dat unieke planten- en diersoorten herbergt.

zelenci, bron TOurism Kranjska Gora, mijnslovenie

bron kranjska-gora.si

De Engelse scheikundige en natuurliefhebber Sir Humpry Davy schreef over zijn bezoek aan Zelenci in de 19e eeuw:

,,De vallei van de Sava, met zijn watervallen en meertjes, viel me in het bijzonder op. Ik heb nog niet zoiets moois gezien in Europa.''

Zwemmen is verboden in het meertje, als je het al zou willen want de temperatuur van het water ligt het hele jaar op 5 tot 6 graden. Maar een bezoek is Zelenci zeker wel waard. Na Zelenci stroomt de Sava als Sava Dolinka verder.

De andere bron van de Sava is Ribčev Laz bij het meer van Bohinj. De rivier stroomt verder als Sava Bohinjka. Ten oosten van Radovljica komen de Sava Bohinja en Sava Dolinka samen en stroomt de rivier als Sava verder naar Kranj, Ljubljana, Litija en Sevnica. Uiteindelijk mondt de Sava na een trip door Kroatië en Servië in Belgrado uit in de Donau. De Sava is 990 kilometer lang en loopt ruim 200 kilometer door Slovenië waarmee het de langste rivier in het land is.

zwemmen sava bron tourism Kranjska Gora, mijnslovenie

bron kranjska-gora.si

Niet voor zwemmers

Een zwemrivier is de Sava niet. Het water is koud en de stroming is sterk en hoe verder stroomafwaarts gaat, hoe breder en dieper de rivier is. Wil je verkoeling zoeken aan de Sava dan kan je op sommige plekken in het water baden. De meeste plekken waar je bij het water kan komen liggen in of nabij Ljubljana.

Aan het water

Nabij Črnucje in het noorden van Ljubljana (buiten de ringweg) vind je een aantal plekken waar je aan het water kan komen. Soms wordt hier zelfs gezwommen. Maar ga hier alleen zwemmen als er al door andere gezwommen wordt. Meestal is zwemmen hier gevaarlijk.

Een van de bereikbare plekken vind je hier bij de volgende coördinaten: N 46° 6'23.99"  E14°30'44.98"

zwemmen sava ljubljana, bron mijnslovenie

Verder stroomafwaarts vind je nog enkele plekken om bij het water te komen. Met name nabij het plaatsje Podgrad in het noordoosten van Ljubljana. Hier komt het riviertje Ljubljanica samen met de Sava. Op de zuidoever van de Sava loopt een kleine weg parallel langs de rivier. Het is een populaire weg om over te fietsen en langs de weg vind je enkele plekken waar je aan het water kan komen.

Verder stroomafwaarts vind je niet veel plekken meer om bij het water te komen. Nabij Zagorje ob Savi is een van de laatste plekken waar je het water van de Sava in kan. Daarna wordt de rivier alleen maar dieper en gevaarlijker en bovenal, er zijn vrijwel geen plekken meer die toegang geven tot het water.

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Jouw informatie wordt in geen geval gedeeld met derden.
Vraag ons alles wat je wil weten over een vakantie in Slovenie.
We bieden kosteloos advies. Als u een vraag stelt stemt u in om af en toe een tip of verhaal over slovenie te ontvangen. Geen spam, dat beloven we.
We beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Dank je wel!
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
HELP ONS HET BOEKINGSPLATFORM BETER TE MAKEN
WAAROM HEB JE NIET GEBOEKT?
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN