/ Sloveense steden /

SCHATTEN UIT HET WERELDERFGOED IN IDRIJA

Slovenië staat bekend om de prachtige natuur, maar verspreid door het hele land vind je ook authentieke steden en stadjes die rijk zijn aan cultuur. Lees hier over het stadje Idrija. Unesco werelderfgoed sinds 2012 en Alpenstad van het jaar 2011; Idrija (6.000 inwoners) is niet zomaar een stadje in de diepe vallei van de rivier Idrijca. En dat terwijl de stad voor Sloveense begrippen relatief jong is.

Bron: Turizem Idrija

De meeste stadjes en dorpen in Slovenië gaan terug tot de middeleeuwen, de Romeinse tijd en soms zelfs nog verder. Maar Idrija niet, want dit stadje is ‘slechts’ 500 jaar oud. De geschiedenis van Idrija begint ruim 500 jaar geleden als een bewoner van de vallei in een bron vloeibaar kwik aantreft. Het is het allereerste begin van de mijnbouw. De kwikmijn in Idrija heeft het stadje wereldberoemd gemaakt en de mijn, die sinds 1995 buiten gebruik is, staat sinds 2012 op de werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de Spaanse mijn in Almadén. Beide mijnen zijn veruit de grootste kwikmijnen ter wereld.

Hoe ontdek je vandaag de dag de mijngeschiedenis van Idrija?

Idrija is een echt mijnstadje, maar verwacht geen grote industriële decors hier van beton en staal. Idrija is, net als de andere Sloveense plaatsen, een klein gezellig oud stadje op schaalgrootte ‘schattig’. Vanuit het historische centrum loop je naar alle belangrijke bezienswaardigheden uit de mijnbouw historie.

Anton’s Schacht (Antonijev Rov)

Een deel van de oude kwikmijn is nu museum. Anton’s Schacht is het oudste deel van de mijn. Binnen zie je hoe het kwik vroeger werd gedolven en getransporteerd. Al het oude gereedschap is nog helemaal origineel. Je kunt hier ook de ondergrondse kapel bezoeken die in de achttiende eeuw in de mijn is gebouwd. Je kunt de mijn over een lengte van 1.300 meter en een diepte van ruim 300 meter bezoeken.

Bron: J. van Zoest

Het mijnwerkershuis (Idrijska Rudarska Hiša)

In de tweede helft van de achttiende eeuw werd op een helling net buiten het centrum een stenen mijnwerkershuis gebouwd. Het smalle hoge gebouw is zo gebouwd om zoveel mogelijk mensen in onder te brengen; naast de eigenaar ten minste nog twee hurende families. Het huis toont de typische lokale architectuur en de begane grond is ingericht zoals een gewoon huis begin vorige eeuw. Een bezoek is alleen mogelijk met een gids van het in het centrum gelegen Tourist Information Center (TIC).

Frans’ Schacht

In het entreegebouw van Frans’ Schacht is een museum ingericht met 29 grote mijnmachines. Het gebouw zelf is één van de oudste gebouwen van de mijnschacht die is vernoemd naar keizer Frans II. Topstuk van de expositie is een gerestaureerde stoompomp uit 1893. Dit is vermoedelijk de grootste bewaard gebleven stoommachine in Europa.

Kasteel Gewerkenegg

Idrija is meer dan mijnbouw alleen. Bezoek kasteel Gewerkenegg om alles over de stad en omgeving te zien. Al was het maar om het prachtige kasteel met de indrukwekkende galerijen te bezichtigen. Kasteel Gewerkenegg stamt uit de eerste helft van de zestiende eeuw en is meerdere keren uitgebreid. Het is al een museum sinds 1954. Vanuit het centrum kun je er naartoe lopen.

Idrija kant

In schril contrast tot het grauwe mijnwerkers bestaan, staat het beroemde witte kantwerk van Idrija. Hoe en wanneer de kantklos techniek is ontstaan, is niet bekend, maar wel dat het hier in Idrija was. Kennis van het kantklossen is overgebracht van generatie op generatie en in 1876 is de Idrija Kant School opgericht. De school bestaat nog steeds. Om meer over het kant te leren, kun je de school bezoeken, het internationale centrum van Idrija kant of het Idrija Kant Festival in juni. Ook in Kasteel Gewerkenegg kun je kantwerk bewonderen.

Natuurschat

Idrija ligt in een diepe vallei, omgeven door bergen, bossen en water. De gehele gemeente behoort tot het Geopark Idrija. Een geopark is een door de Unesco aangewezen gebied met unieke en beschermde natuur, die vooral van wetenschappelijke waarde is. De natuurschatten rond Idrija zijn teveel om allemaal op te noemen, dus hier volgt een top drie.

Ravijn Gačnik

Coördinaten: 46.059769440000 / 13.851347220000

Het ravijn Gačnik heeft verschillende watervallen en poelen. Het water raast door het ravijn over een lengte van 8 kilometer waarin het 800 meter afdaalt. Onderweg zijn er 14 watervallen. De bron van de stroom ligt bij de boerderij Krpcija. Daar is het eerst een rustige beek voordat het water door het ravijn naar beneden duikt.

Het wilde meer

Coördinaten: 45.982589000000 / 14.027867317200

Eigenlijk is het meer (Divje jezero) een vijver, maar het wilde meer nabij Idrija is één van de parels van het Sloveense natuurlijke erfgoed. Sinds 1967 is het mysterieuze meertje in het bos een beschermd natuurmonument. Het meer ligt twee kilometer buiten de stad. De diepte van het meer is zeker 160 meter. Zwemmen is verboden.

Bron: D. Wedam

Dinosaurus

Coördinaten: 45.965600000000 / 14.104599952698

De stad mag dan niet zo oud zijn; leven is er al heel lang in dit gebied. Nabij het dorp Godovič zijn de voetstappen van een dinosaurus in een rots voor eeuwig vastgelegd. Er zijn zes voetstappen tussen de twaalf en veertien centimeter lang. Het dier leefde 220 miljoen jaar geleden.

Mark Koghee