Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ SLOVEENSE BELEVEN /

Selšček, een verborgen schat

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’, zeggen we in Nederland. De grote toeristische trekpleisters kennen we allemaal wel, maar het zijn juist vaak die kleine plaatsjes en de kleine musea die je echt iets over het land vertellen. Wie een land echt wil ontdekken, moet vooral de dingen bezoeken die je niet in een reisgids vindt. Selšček is zo’n plaats.

Het dorpje Selšček ligt op nog geen dertig kilometer van de hoofdstad Ljubljana. Bovenop een plateau, ongeveer vierhonderd meter hoger dan de hoofdstad. Het is eigenlijk nog te klein om een dorp genoemd te worden, maar er staat een kerk en dan is het wel degelijk een dorp. Er wonen ongeveer 140 mensen in Selšček.

Het plateau van Menisija, waar Selšček zo’n beetje middenin ligt, meet 15 bij 6 kilometer en is bedekt met glooiende bossen en weides. Het is een mooi gebied om te wandelen en te fietsen. De kans om een beer tegen te komen, is hier groter dan de kans dat je een mens tegenkomt. Niet dat de kans erg groot is dat je een beer tegenkomt, zo rustig is het dus hier.

Selscek

Bron: M. Koghee

Nummerbordjes

Selšček heeft één weg. Die weg loopt van noord naar zuid over het gehele plateau. Langs die weg is in Selšček de bushalte en een klein pleintje met een nieuwe waterkraan, bankjes, een tafel en een fietsenrek. Als je over de weg door het dorpje rijdt en goed om je heen kijkt, valt - als je goed oplet - iets op; de nummerbordjes op de huizen.

In Selšček hebben ze uniforme nummerborden waarop bij elk huis een ander schilderijtje staat. In het noorden van het dorp legt een informatiebord langs de weg uit waarom. De afgebeelde schilderijtjes zijn het werk van Maksim Gaspari, die in 1883 in dit dorp werd geboren.

huisnummer, Selscek

Bron: M. Koghee

Maksim Gaspari

Gaspari was de Anton Pieck van Slovenië. De Sloveense schilder en illustrator is vooral bekend om zijn postkaarten met landelijke scenes. Zijn werk geeft een inkijkje in het landelijke Slovenië van weleer. Er zijn in totaal 45 verschillende schilderijen van Gaspari te vinden op de huisnummers in Selšček.

’Selšček, geboorteplaats van Maksim Gaspari’, staat er op het informatiebord waar alle nummers met schilderijtjes nog eens zijn afgebeeld. De bewoners van dit kleine dorpje zijn maar wat trots op de bekendste inwoner die het dorp ooit heeft gehad. En dat was reden genoeg om het dorp om te toveren tot een soort openluchtmuseum, gewijd aan deze voormalige inwoner.

Maksim Gaspari

Bron: M. Koghee

Selšček bezoeken

Wil jij Selšček ook wel eens bezoeken? Rijd dan vanuit Ljubljana naar het plaatsje Podpeč, waar je vervolgens omhoog rijdt naar Rakitna, bekend van het gelijknamige bergmeer. Selšček ligt aan de weg van Rakitna naar Cerknica. Een bezoek aan het dorpje is dus goed te combineren met een bezoek aan Rakitna. De weg is ook een aanrader als je via een toeristische route naar de kust wilt.

Coördinaten Selšček: 45.820264, 14.396251

overzicht, Selscek

Bron: M. Koghee

Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!