/ Best of thema /

Ontdek de ski-centra van Slovenië.

Slovenië, wintersport-land. Ook dat! Hoewel de ski-resorts kleiner en de pistes korter zijn dan in de bekende ski-centra in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk is Slovenië wel degelijk een aantrekkelijke wintersport-bestemming. In totaal heeft Slovenië voor het seizoen 2023-2024 32 skicentra. Alle centra kun je zien via deze link.

Sloveense winter ski centra, bron www.kranjska-gora.si, MijnSlovenie
www.kranjska-gora.si

Ook in de winter laat Slovenië een grote veelzijdigheid zien. Door het hele land kan je hier ski-pistes vinden, variërend van de dorpspiste bediend door een enkele stoeltjeslift tot grote ski-centra die duizenden skiërs verwelkomen en het toneel zijn van  world cup ski-wedstrijden.

In willekeurige volgorde vind je hier onze top 5 ski-centra van Slovenië.

Kranjska Gora, de bekendste

Ski hoofdstad van Slovenië is Kranjska Gora dat aan de rand van de Juliaanse Alpen ligt. Hier vind je het grootste aanbod aan wintersport activiteiten en accomodatie. Jaarlijks is Kranjska Gora het toneel van de Vitranc World Cup alpine skiën voor mannen. Naast Kranjska Gora staat de hoogste ski-schans ter wereld, Planica.

 • Tussen 800 en 1214 meter hoogte zijn er achttien pistes die door vijf stoeltjesliften en dertien sleepliften bediend worden.
 • In het sneeuwpark kan je stunten of je ski-skills trainen tijdens een slalom of op het ski cross parcou.
Sloveense ski centra, Kinderen, bron www.kranjska-gora.si, MijnSlovenie
www.kranjska-gora.si

Maribor-Pohorje, de grootste

Skiën met uitzicht op de stad. Dat kan in Maribor. Het Maribor-Pohorje ski-centrum ligt aan de rand van de stad en is het grootste skicentrum van het land. Maribor-Pohorje is bekend van de Golden Fox dames world cup alpine skiën.

 • Er is totaal 42 kilometer aan pistes, waarvan 5 kilometer zwarte piste is.
 • Voor honderd dagen in het seizoen is sneeuw gegarandeerd.
 • Maribor-Pohorje heeft de langste nacht-ski-piste van Slovenië.
Maribor-pohorje, ski resort, bron Karmer razlag, MijnSlovenie
Karmen Razlag, www.maribor.si

Kanin, de hoogste

Op een hoogte boven de 2000 meter is sneeuw gegarandeerd in ski-centrum Kanin-Selle Nevea. Het Sloveense Kanin is verbonden met het Italiaanse Selle Nevea.

 • Tussen de 1140 meter en 2300 meter ligt voor in totaal 30 kilometer aan ski-pistes.
 • Je kan tot begin mei skiën.

   

Vogel, de natuurlijkste

Het Vogel skicentrum ligt zo’n duizend meter boven het meer van Bohinj in nationaal park TriglavOmdat het in beschermd natuurgebied ligt, is kunstsneeuw verboden. Maar niet getreurd, elke winter ligt er genoeg echte sneeuw om heerlijk te skiën in de adembenemende natuur van het nationale park.

 • Tussen 1800 en 560 meter hoogte liggen er dertien pistes met een totale lengte van 22 kilometer, waarvan 9,5 kilometer blauwe piste is.
 • Vogel heeft een van de beste sneeuwparken van Slovenië. Er is twee hectare met rails, halfpipes en golven.
snowboarding, Maribor-Pohorje, ski resort, bron Aljaz Sedovsek, MijnSlovenie
Aljaz Sedovsek, www.maribor.si

Krvavec, skiën naast de hoofdstad

Welke Europese hoofdstad heeft een skiresort op nog geen half uur van het stadscentrum? Slovenië dus. Ski centrum Krvavec ligt op zo’n twintig kilometer van het centrum van Ljubljana naast de luchthaven.
• Tussen 1450 meter hoogte en 1971 meter ligt zes kilometer piste voor experts, 12,5 kilometer voor ervaren skiërs en 5,5 kilometer makkelijke piste.
• Het seizoen duurt gewoonlijk 150 dagen en 100 dagen zijn gegarandeerd.

Mark Koghee