Carnaval op zijn Sloveens

Een kleurige parade met een hoop gekkigheid. Tot zover is carnaval over de hele wereld hetzelfde. In Slovenië heeft het carnaval, hier kurentovanje of pust genoemd, een eigen gezicht. In het feest komen vooral veel Slavische tradities voor. Er wordt gezegd dat Slovenië één van de rijkste landen is, wat carnavalsmaskers betreft. Die maskers zijn niet vrolijk, maar afschrikwekkend. Oorspronkelijk werd met carnaval de winter weggejaagd. Maar laat er geen twijfel over bestaan; ook in Slovenië is carnaval tegenwoordig gewoon een dol feest.

De kurent is de bekendste Sloveense carnavalsfiguur. De kurent is een demoon die met veel lawaai de winter verjaagt. Kurents zijn gekleed in grote zware pakken met een dikke (schapen)vacht. Gezien het werk en het materiaal dat er in gaat zitten om een pak te maken, zijn de kostuums bijzonder kostbaar. Ga nooit te dicht bij een kurent staan. Hij is behangen met koebellen die hij al schuddend laat klinken. Een kerkklok is er niets bij...

Kurents komen al eeuwenlang voor in heel Slovenië. Ze staan sinds december 2017 op de Unesco lijst voor immaterieel erfgoed.

Andere carnavalsfiguren zijn de Butalci uit Cerknica met heks Ursula en het monster van het meer Cernkica en de Laufarji uit Cerkno.

Hier een impressie van de carnavalsoptocht in het dorpje Ig bij Ljubljana op zaterdag 22 februari 2020. Veel afgebeelde figuren in de parade zijn traditionele Sloveense etnografische karakters.

Foto's Mark Koghee

 

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)