Themareis

Wijnreis

Sloveens wijnparadijs

SLOVENIË ALS WIJNLAND IS EEN GOED BEWAARD GEHEIM. ONTDEK DE WIJNEN UIT HET VERLEDEN IN DE 'NIEUWE' WIJNWERELD MET MEER DAN VIJFTIG DRUIVENSOORTEN EN PROEF DE LIEFDE EN PASSIE VAN DE WIJNMAKERS VOOR HUN WIJNEN.

Beleef een bijzondere rondreis langs de wijngebieden van Slovenië. Van bekende streken tot verborgen parels, van mediterrane invloeden tot alpine plaatsen en rustige heuvellandschappen. De reis is een full experience, waarbij je niet alleen de wijnen zelf leert kennen, maar ook de gebieden waar ze worden geproduceerd. Welkom in het wijnparadijs dat Slovenië heet!

TYPE VAKANTIE

Rondreis

Aantal dagen

8 / 12 dagen (+/- dagen mogelijk)

Prijs

 vanaf € 496 / 598 per persoon

Gechikt voor

Stel / Kleine groep

wijnbar Slovenie
Brda heuvels Slovenie
Vipava motorreis Slovenie
Slovenie wijnreis
Smartno Brda
Sloveense wijnen
Hrastovlje Slovenie
Slovenie wijnproeverij
wijnstrok Istrie Slovenie
slapen op wijndomein Slovenie
wijnboer Slovenie
wijnkelder Slovenie
oranje wijn Slovenie
Vipavski Kriz Slovenie
Ljubljana fietsvakantie Slovenie
Ljubljana Slovenie
Wijn proeverij Stajerska Slovenie
wandelen in wijngaarden Slovenie
wijnproeverij Slovenie
Stajerska Slovenie
Slovenie wijnkelder
uitzichten op wijngaarden Slovenie
wijn proeven Slovenie
Ptuj Slovenie
wijn hart route Slovenie

Wist je dat Slovenië een wijnland is? Dan ben je een behoorlijke wijnkenner; het is namelijk een goed bewaard geheim voor veel reizigers, ondanks het feit dat Slovenië net zoveel land gebruikt voor wijngaarden als de leidende Europese wijnlanden. De productie is relatief klein, simpelweg omdat Slovenië een klein land is. En, laten we eerlijk zijn, Slovenen houden ook van wijn en er is dus niet zoveel over voor export. De wijnen die wel uit Slovenië worden geëxporteerd zijn vooral premium wijnen die door kleinschalige wijnhuizen (veelal duurzaam) worden geproduceerd, sommige zelfs met internationale erkenning en beloond met prijzen. 70% van de Sloveense wijnhuizen zijn gericht op het produceren van premium kwaliteitswijnen. Dat is wat zo bijzonder is aan Slovenië als wijnland. Je proeft de wijnen die met liefde zijn geproduceerd en hoort de authentieke verhalen van de families van wijnmakers.


Kenmerken van deze reis

 • Rondreis langs 3 - 5 Sloveense wijnregio's
 • Verblijf bij kleinschalige accommodaties
 • Dagelijks ontbijt en 1 - 2 diners inbegrepen
 • Inclusief diverse wijnproeverijen
 • Inclusief (minimaal) 1 dag huur van e-bikes
 • Reisplan met info over wijnregio's, wijnroutes en wijnervaringen

Slovenië wordt gezien als de nieuwe wereld onder de wijnlanden. Dit is slechts de westerse perceptie, want wijn is altijd al in Slovenië aanwezig geweest. In Maribor vind je zelfs de oudste wijnstok ter wereld, die overigens nog steeds druiven geeft die worden gebruikt voor rode wijn. Ook zijn er wijnhuizen die gespecialiseerd zijn in het produceren van wijnen op de oude manier, de zogenaamde oranje wijnen. Je kunt de wijnen uit het verleden proeven in dit ‘nieuwe’ wijnland.

De Sloveense wijngaarden worden gerekend tot de drie tot vijf procent beste wijngaarden in de wereld. Slovenië ligt in het midden van de Europese ‘wijngordel’. De gordel van wijnlocaties in Slovenië is vergelijkbaar met die in regio’s als Bourgondië in Frankrijk. Aan de andere kant maken de verschillende klimaatinvloeden en grondsoorten Slovenië tot een uniek wijnland. Veel Sloveense wijngaarden liggen op steile heuvels, waardoor de productie moeilijker is, maar ook van hogere kwaliteit. Sloveense wijnmakers zeggen dat een wijnrank moet lijden om goede wijn te geven.

Er zijn meer dan vijftig verschillende druivensoorten in Slovenië, waarbij vooral witte druiven de overhand hebben. Slovenië is vooral trots op diverse inheemse wijnen en wijnen met een beschermde geografische indicatie. Tijd dus voor een verrassende wijnreis door Slovenië!

Tijdens de wijnreis moet je natuurlijk zoveel mogelijk genieten van de wijn zelf. Wij zorgen er daarom voor dat je soms verblijft op een wijndomein, te midden van wijngaarden, of op korte afstand daarvan. Ook is een keer fietshuur inbegrepen, zodat je de auto ook eens kunt laten staan. De wijnproeverijen die bij de reis zijn inbegrepen, zijn divers en we zorgen voor een afwisseling van kleinschalige en grotere wijnmakers, maar ook wijnbars met diverse lokale wijnen

Uiteraard zorgen we ook voor een passend reisplan voor je reis. Daarin staan niet alleen tips voor natuurlijke en culturele bezienswaardigheden in de omgeving, maar je vindt er ook veel informatie over wijnervaringen. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de type druiven per wijnregio, wijnroutes, data voor wijnfestivals, locaties van wijnbars en tips voor restaurants waar je heerlijk kunt eten met een goed wijnarrangement.


Hoogtepunten van deze reis

 • Wijngebieden in mediterraan Slovenië (Brda, Vipava, Istrië)
 • Hoofdstad Ljubljana
 • Julische Alpen
 • Wijngebieden in noordoost Slovenië (Stajerska, Jeruzalem, Goricko)

VOORBEELDREIS VOOR STELLEN

Dit is een voorbeeldreis voor stellen in het middenseizoen. Zie onderaan wat bij deze voorbeeldreis is inbegrepen.

Prijs voor 2 personen voor 8 dagen: 1.320 EUR


3 dagen Brda

Bestemming:  Brda en de Vipava vallei zijn twee mediterrane wijngebieden die naast elkaar liggen. Brda bestaat uit een serie kleine heuvels die bezaaid zijn met wijn- en olijfgaarden. De Julische Alpen vormen het prachtige achtergronddecor. In Brda tref je oude dorpjes met nauwe straten en steegjes, restaurants en wijnbars. Op boerderijen kun je wijnen en lokale producten proeven. Het is mogelijk om (elektrische) fietsen te huren en daarmee het gebied te verkennen.

Brda Slovenie

In de buurt: In de buurt vind je de Vipava vallei en het plateau Kras met vele authentieke kleine dorpjes, beide ook wijnregio's. Je kunt eventueel een dagtrip maken naar de Italiaanse of Sloveense kust bij de Adriatische Zee. Of maak een dagtrip naar de indrukwekkende Soča vallei in de Julische Alpen.

Activiteiten: In deze regio ga je de bijzondere Sloveense oranje wijnen proeven. Ook is een dagje fietshuur van e-bikes bij het verblijf inbegrepen, zodat je in de omgeving tussen de wijngaarden en door oude dorpjes kunt toeren. Je krijgt van ons ook een fietsroute mee ter inspiratie. Daarnaast ga je dineren bij een kasteeltje tussen de wijngaarden. Het diner is inclusief wijnarrangement.

Accommodatie: Verblijf bij een kleinschalig hotel met kwaliteitsrestaurant en eigen wijnmakerij. Vanuit de kamer en vanaf het terras heb je uitzicht op de wijngaarden die rondom het hotel liggen.

Hotel Kabaj Morel terrace


2 DAGEN LJUBLJANA

Bestemming: Hoofdstad Ljubljana is het levendige centrum van Slovenië. De compacte stad bruist in elke tijd van het jaar. De naam is niet voor niets bijna gelijk aan het Sloveense woord voor geliefde - Ljubljena. Ontdek het zelf tijdens je verblijf.

fietsreis Slovenie en Ljubljana

In de buurt: Door de centrale ligging is de hoofdstad een uitstekende uitvalsbasis om ook andere bezienswaardigheden te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld andere stadjes zoals Kranj en Kamnik of rijd naar het bergplateau Velika Planina. Je kunt eventueel ook onderweg naar Ljubljana stoppen bij de beroemde grotten van Postojna.

Activiteiten: De hoofdstad is zelf geen deel van een wijngebied, maar het is niettemin een leuke tussenstop voor je wijnreis. Bovendien kun je in de hoofdstad een leuke wijnbar bezoeken en wijnen uit het hele land proeven. Het is ook mogelijk te kiezen voor een culinaire tour door de stad waarbij je vier verschillende wijnen proeft naast diverse andere proeverijen. Op vrijdagen (van mei tot september) is er in de stad een evenement genaamd 'Open keuken'.

Ljubljana citytrip eten

Accommodatie: Verblijf in een stijlvolle kamer in het historische centrum van de stad. Alle faciliteiten zijn op loopafstand, dus een wijntje meer of minder is geen probleem. Je kunt in de bar bij de accommodatie een eenvoudig ontbijt kopen of uitgebreider ontbijten op loopafstand.


3 DAGEN PANNONISCH SLOVENIË

Bestemming: Pomurje is de streek in het noordoosten van Slovenië. Het is een deel van Slovenië waar je geen massatoerisme vindt. Het is het gebied van goede thermale bronnen, maar ook van het kleinschalige wijngebied Jeruzalem en regionaal park Goričko.

Jeruzalem_Slovenie_oost

In de buurt: Je kunt gemakkelijk een dagtrip maken om de stad Maribor en het Pohorje gebergte te verkennen. In Maribor vind je de oudste wijnstok ter wereld die al meer dan vierhonderd jaar kan worden bewonderd. Of bezoek Ptuj, het oudste stadje van Slovenië met tevens één van de oudste wijnkelders van het land.

Activiteiten: In deze omgeving ga je een proeverij van sprankelende wijnen doen. Ook ga je met een gids op een Fiets & Wijn tour in het wijngebied Jeruzalem. Daarbij ga je met een e-bike langs verschillende wijnkelders in wijngebied Jeruzalem, waar je geniet van wijnproeverijen.

Radgonske gorice wine cellar

Accommodatie: Je verblijft in een natuurhuisje met ontbijt met veel ingrediënten uit eigen tuin. Het huisje staat tussen de wijngaarden, hoewel de eigenaars alleen druivensap maken. In de omgeving zijn diverse goede restaurants te vinden, zelfs een aantal uit de Michelin gids.


INBEGREPEN

 • Accommodatie voor 8 dagen / 7 nachten
 • 6x ontbijt
 • Proeverij van oranje wijnen in Brda
 • Diner met wijnarrangement in kasteeltje in Brda
 • 1 dag fietshuur van e-bikes in Brda met routebeschrijving en GPX
 • Rondleiding door wijnkelders en proeverij sprankelende wijnen
 • Fiets & Wijn tour (incl. proeverijen) in Jeruzalem
 • Bijdrage GGTO Garantiefonds
 • Reisplan op maat met veel informatie en tips over wijnervaringen

VOORBEELDREIS VOOR STELLEN

Dit is een voorbeeldreis voor stellen in het middenseizoen. Zie onderaan wat bij deze voorbeeldreis is inbegrepen.

Prijs voor 2 personen voor 12 dagen: 1.436 EUR


3 dagen Vipava vallei

Bestemming:  Brda en de Vipava vallei zijn twee mediterrane wijngebieden die naast elkaar liggen. De Vipava vallei is een smalle vallei rond riviertje Vipava. In de vallei tref je oude dorpjes met nauwe straten en steegjes, restaurants en wijnbars. Op boerderijen kun je wijnen en lokale producten proeven. Het is mogelijk om (elektrische) fietsen te huren en daarmee de gebieden te verkennen.

wijngaarden, polsjak

In de buurt: In de buurt vind je de grotten van Škocjan (Unesco werelderfgoed) en Postojna en het plateau Kras met vele authentieke kleine dorpjes. Ook het wijngebied Brda ligt vlakbij. Je kunt eventueel een dagtrip maken naar de Italiaanse of Sloveense kust bij de Adriatische Zee.

Activiteiten: Een proeverij van diverse regionale wijnen in een wijnbar in een authentisch dorpje op een heuvel. Daarnaast ga je genieten van een driegangendiner bij een bekend restaurant van hoge kwaliteit. 

Darovi Vipavske wine tasting

Accommodatie: Je verblijft bij een kleinschalig Bed & Breakfast in een oud minidorpje (dat officieel een stadje is) met uitzicht op de vallei. Op loopafstand is een wijnbar waar ook proeverijen mogelijk zijn. 

wijnregio B&B Slovenie


3 DAGEN SLOVEENS ISTRIË

Bestemming: De kustregio van Slovenië biedt strandjes aan de Adriatische Zee, Venetiaanse stadjes zoals het bijzondere Piran, zoutvelden en een achterland vol wijnheuvels en olijfgaarden waar je van de mediterrane wijnen en gerechten kunt proeven.

Piran Slovenie kust najaar

In de buurt: Aan de rand van Sloveens Istrië ligt het Karstplateau met de grotten van Škocjan (Unesco werelderfgoed) en Postojna, het plaatsje Lipica (de bakermat van de lippizaner paarden) en vele oude dorpjes. Aan de kust vind je ook het kasteel met prachtig uitzicht Socerb en de oude kerk van Hrastovlje met middeleeuwse fresco’s van de dodendans.

Activiteiten: Je geniet van een uitgebreid ontbijt met regionale producten. Je krijgt ook kortingscoupons voor culinaire ervaringen in de omgeving, waaronder een proeverij van biologische wijnen. Daarnaast kun je in deze regio de eerste Sloveense wijnfontein bezoeken en genieten van de uitzichten op zee in deze wijnregio.

Hiske Istrian breakfast

Accommodatie: Je verblijft bij een kleinschalig pension dat in een klein dorpje ligt in het binnenland van Sloveens Istrië. Je geniet hier van een comfortabele accommodatie met rust en uitzicht.

Hiske in Truske


3 dagen Julische Alpen (Radovljica)

Bestemming: De Julische Alpen in het noordwesten van Slovenië zijn welbekend wegens de prachtige natuur. Je vindt hier onder andere het wereldberoemde Bled en het meer van Bohinj. Ontdek het middeleeuwse stadje Radovljica dat een goede uitvalsbasis is voor het ontdekken van zowel natuurlijke als culturele bezienswaardigheden in de omgeving. Er is ook een wijnbar in het stadje.

In de buurt: Maak een dagtrip met de autotrein naar Bled, het meer van Bohinj of juist de andere kant op richting de hoofdstad Ljubljana. Ook andere stadjes zoals Kranj en Škofja Loka zijn gemakkelijk te bereiken. Het Karawankengebergte bereik je binnen een kwartier.

Activiteiten: Roei met een houten boot over het meer van Bled en geniet van een picknick met wijn en andere verwennerijen. In de omgeving kun je ook volop wandelen en fietsen. Eén dag fietshuur met een routebeschrijving is inbegrepen. Ook is er een restaurant met Michelin ster op korte afstand.

Grand hotel toplice - rowing

Accommodatie: Je verblijft in een prachtig gerenoveerd boetiekhotel aan het oude, autovrije plein in Radovljica. De kamer is stijlvol ingericht met een klassieke tint en modern comfort. Het hotel heeft ook een eigen bistro met gerechten van hoge kwaliteit van dezelfde chef als van een restaurant met Michelinster in de omgeving.

linhart tweepersoonskamer


3 DAGEN ŠTAJERSKA

Bestemming: Štajerska is een regio in het noordoosten van Slovenië. Het kenmerkt zich door kleinschalige wijngebieden, het Pohorje gebergte, groene heuvels en interessante stadjes. De streek is vooral bekend door witte wijnen, maar er worden ook goede rode wijnen geproduceerd.

Skalce Slovenske Konjice wijngaarden

In de buurt: In de omgeving vind je ook de stad Celje met het grootste kasteel van Slovenië en Rogla in het Pohorje gebergte. Je kunt ook een dagtrip maken naar Maribor waar je de oudste nog wijngevende wijnstronk ter wereld vindt. Of naar Ptuj, het oudste stadje van Slovenië met een middeleeuwse wijnkelder.

Activiteiten: Een proeverij van biologische wijnen in de omgeving is inbegrepen. Daarnaast kun je wandelen tussen de wijngaarden die binnen vijf minuten te bereiken zijn. Je krijgt ook één keer een huisgemaakt diner met bijpassende wijn.

proeverij_Slovenie

Accommodatie: Je verblijft bij een kleinschalig Bed & Breakfast waar je geniet van hartelijke gastvrijheid en huisgemaakte producten. De kamers zijn ruim en in klassieke stijl ingericht. Er is ook een tuin waar je heerlijk kunt ontspannen.

Mala kmetija gezamenlijke ruimte


INBEGREPEN

 • Accommodatie voor 12 dagen / 11 nachten
 • Ontbijt (dagelijks)
 • Proeverij van regionale wijnen in Vipava vallei
 • Driegangendiner bij kwaliteitsrestaurant in Vipava vallei
 • Coupons voor proeverijen in Sloveens Istrië
 • Roeien en picknick bij Bled
 • 1 dag fietshuur in omgeving Radovljica met routebeschrijving en GPX
 • Proeverij van biologische wijnen in Stajerska
 • Huisgemaakt diner in Stajerska
 • Bijdrage GGTO Garantiefonds
 • Reisplan op maat met veel informatie en tips over wijnervaringen

Inbegrepen

 • Accommodatie voor 8 dagen / 7 nachten OF 12 dagen / 11 nachten
 • Ontbijt (dagelijks)
 • 1x (bij langere reis 2x) diner
 • 3x (bij langere reis 5x) wijnproeverij (oranje, witte en rode, sprankelende en biologische wijnen)
 • 1 dag (bij langere reis 2 dagen) fietshuur met e-bikes + routebeschrijving met GPX
 • Bijdrage GGTO Garantiefonds
 • Reisplan op maat met extra informatie over wijnen en speciale tips voor meer wijnervaringen

Niet inbegrepen

 • Je reis naar en in Slovenië
 • Toeristenbelasting

Optioneel

 • Aanvullende activiteiten (culinaire activiteiten, buitensporten, entreetickets, meer fietshuur)
 • Huurauto en/of transfers
 • Reservering van Michelin sterrenrestaurants

PRIJZEN 2022

De exacte prijs van de reis is afhankelijk van de gekozen regio's, accommodaties en activiteiten. 

Voor 2 personen
Verblijf in tweepersoonskamers

Prijs per persoon voor 8 dagen: vanaf 588 EUR
Prijs per persoon voor 12 dagen: vanaf 661 EUR

Voor 4 personen
Verblijf in vierpersoonskamers of twee tweepersoonskamers

Prijs per persoon voor 8 dagen: vanaf 496 EUR
Prijs per persoon voor 12 dagen: vanaf 598 EUR

Reis je met een grotere groep, dan is de prijs per persoon vaak lager.
We kunnen de reis aanpassen aan jouw wensen en zoveel mogelijk afstemmen op je budget.

Ljubljana Brda/Vipava vallei Kust Pomurje Stajerska

Beleef een bijzondere wijnreis in Slovenië!

Verbaas je over de variatie aan wijnsoorten in een relatief klein land.
Wij kunnen je helpen om dit te ontdekken. Vraag ons om een aanbod.