/ ANDEREN OVER SLOVENIË /

SALT GAAT OP ‘BIJENJACHT’.

,,Het is een bewoner die Slovenië tot op de dag van vandaag wereldfaam bezorgt: de Krainer, een oersterke bijensoort waarvoor imkers wereldwijd in de rij staan en die tevens in het land voor een levendige bijencultuur zorgt.’’

Magazine Salt reisde af naar Slovenië en verkende hier de bijencultuur.

In de lente-editie van dit jaar is een uitgebreid verslag terug te lezen.

Salt bezocht het Čebelarski Center Gorenjske (bijenteeltcentrum) in Lesce en leert daar dat er 3000 verschillende bijensoorten zijn maar dat er in Europa maar tien zijn die honing kunnen produceren.

VREEMDZAAM

Sloveense bijenkorf

De Krainer is vernoemd naar de Sloveense regio Gorenjska rondom de stad Kranj. De bij is populair bij imkers omdat hij een goede weerstand heeft tegen plagen, goed produceert en vreemdzaam is voor de imkers.

,,Van dit laatste zal ik later meerdere malen getuigen zijn als imkers zonder blikken of blozen hun vingers tussen honderden bijen planten. Een openbaring voor iemand zoals ik die vrijwel alleen maar verhalen kent van zwermen die aanvallen en zelfs kunnen doden zodra je ze stoort.’’

bees, brda, bron MijnSlovenie

SOCA VALLEI

De tocht gaat verder naar de Soča vallei.

,,De aankomst in de Soča vallei is alsof we zojuist de hemelpoort zijn gepasseerd. In één klap snap ik waarom deze schitterende vallei zo belachelijk populair is.’’

In de vallei staat het Bee Happy bijenhuis waar eigenaresse Maja bijenaromatherapie aanbiedt.

Van de therapie wordt gezegd dat die gezond en rustgevend is.

,,Dus kruip ik in de stoel en laat me door Maja een zuurstofmasker opzetten dat met een slang rechtstreeks verbonden is met de bijenkast. Gedurende zo’n 20 minuten komen heerlijke aroma’s me tegemoet en dommel ik met het gezzzzzzzzzoem van de bijen bijna in slaap.’’ Er volgt later ook nog een honingmassage.

bees, koroska, bron MijnSlovenie

ONZE TIPS:

Slovenië is een echt bijen- en honingland. Op vele plekken in het hele land kan je huisgemaakte honing kopen en probeer ook eens een heerlijk zoete honingschnapps. Ben je ergens waar ze die hebben, dan zal het je hoogstwaarschijnlijk vanzelf aangeboden worden.

bees, MijnSlovenie, bron G Kavcic, cebelarstvo Lancovo

De bijenaromatherapie of apitherapie vind je ook op andere plekken, zoals bij de Skubin boerderij in Hlevnik in Goriska Brda.