/ SLOVEENSE BELEVEN /

WARME SFEER IN KOUDE MAAND.

Je moet het zien om te geloven, maar tijdens koude donkere decemberavonden staan de straten in het centrum van Ljubljana tjokvol mensen. De feestdagen worden in Slovenië een maand lang gevierd en dat niet alleen met de familie in huis maar ook buiten.

December is een speciale tijd in de Sloveense steden. Waar je verwacht dat iedereen tijdens de koude avonden thuis zit, lopen de mensen juist in de uitbundig versierde centra rond. Ljubljana spant elk jaar de kroon. Geen stad in de wereld die zo mooi gehuld is in de feestverlichting als de Sloveense hoofdstad.

Festive December Maribor, bron MP Produkcija
MP Produkcija, www.maribor.si

De kerstmarkt in Ljubljana duurt ruim een maand. In het hele centrum staan er kraampjes waar handwerkproducten verkocht worden en waar je glühwein en snacks kan kopen. Er staan verschillende podia in de stad waar concerten worden gehouden.

Het ontsteken van de kerstverlichting in de kerstboom op het centrale Presernov plein is het startsein voor de markt. Dit jaar is het 25 november om kwart over vijf in de middag zo ver. Sluitstuk is de grote oud- en nieuwviering met vuurwerk vanaf het kasteel.

destively, illuminated city, bron D.Wedam
D. Wedam, Ljubljana Tourism Board

Wist je dat ook in Slovenië Sinterklaas wordt gevierd? Op 5 december is er om vijf uur ’s middags een Sint Nicolaas processie in het centrum van Ljubljana. Hier wordt de Sint niet vergezeld door Zwarte Pieten maar door engelen die snoep en/koekjes uitdelen aan kinderen.

Ook in Maribor, Koper, Celje, Ptuj, Novo Mesto, Kranj en Bled zijn er de hele maand lang kerstmarkten. Ook hier met kraampjes, glühwein en concerten.

KERSTSTALLEN

Wil je echt helemaal in de kerstsfeer komen, bezoek dan een van de levende kerststallen.

Christmas crib, Postojna cave

In Mojstrana is er een levende kerststal bij de bevroren Mlačca waterval. Tijdens en rond de feestdagen zijn hier shows waarna je door het Bevroren Koninkrijk van de Sneeuwkoningin kan wandelen.

Ook in de Grotten van Postojna is er een levende kerststal. /Er zijn voorstellingen met lichtshows en muziek.


LEES ANDERE VERHALEN


ONTDEK SLOVENEN

Mark Koghee