Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Vakantie in Slovenië plannen /

DOOR SLOVENIË MET TREIN EN BUS

Steeds meer mensen gaan met het vliegtuig naar Slovenië en willen het land vervolgens met het openbaar vervoer ontdekken. Het is een avontuurlijke manier van reizen, maar niet altijd de meest gemakkelijke. Daarom geven we je wat tips voor het gebruiken van het openbaar vervoer in Slovenië.

In Slovenië rijden bussen en treinen. Bussen komen op bijna alle plaatsen, maar dat doen ze soms maar één keer op een dag. Ook de frequentie van treinen is niet zo hoog als we in Nederland en België gewend zijn. Bussen en treinen rijden wel netjes op tijd, maar dat is natuurlijk ook gemakkelijker met een lagere frequentie. Met het openbaar vervoer door Slovenië reizen, is 'slow travel' in optima forma, en eigenlijk dus helemaal hip.

Vanaf de luchthaven

Als je vanaf de luchthaven ergens naartoe wilt, moet je voor een gewone bus vaak lang wachten. Het is makkelijker om een shuttle bus te bestellen. Hier vind je een overzicht van alle bedrijfjes die een shuttle aanbieden vanaf de luchthaven van Ljubljana.

Vanaf luchthavens in de grenslanden van Slovenië (bijvoorbeeld Graz, Venetië en Zagreb) kun je met GoOpti naar je bestemming in Slovenië.

De prijs voor een shuttle van de luchthaven naar het centrum van Ljubljana verschilt per aanbieder en begint bij negen euro per persoon.

Reizen met de bus

Slovenië heeft een dicht busnetwerk maar de bussen rijden niet erg frequent. Op de website van het busstation van Ljubljana kun je zoeken naar busverbindingen in het hele land. Alleen directe verbindingen worden aangegeven. Als de site aangeeft dat er geen verbinding is gevonden, moet je zelf uitzoeken of en hoe je, met één of meerdere keren overstappen, toch op je bestemming kunt komen. Voor toeristen zijn er enkele speciale toeristische busdiensten. Deze bussen stoppen bij attracties.

Loopy Slovenia

Loopy Slovenia is een commerciële busdienst die belangrijke toeristische attracties in het land verbindt. Er is een bus die een ronde maakt door West-Slovenië en er kan een ronde worden gemaakt door Oost-Slovenië. Lees meer over Loopy Slovenia.

Hop-on-hop-off

In het hoogseizoen rijden er in de Bohinj vallei, rond het meer van Bled en door de gehele gemeente Radovljica hop-on-hop-off bussen. De bussen maken diverse stops bij alle toeristische attracties.

Kavalir

In het centrum van Ljubljana rijdt een elektrisch busje rond dat mensen gratis vervoert binnen het voetgangersgebied. Je kunt het busje zelf staande houden of bestellen met telefoonnummer +386 (0)31 666 331

alpetour, bus

Bron: Alpetour

Reizen met de trein

De echte spoorromanticus zal het reizen per trein in Slovenië zeker waarderen. Het is soms een stap terug in de tijd. Bekijk de kleine stations met stationswachten in uniform en waan je weer even in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De Sloveense Spoorwegen zijn aan het investeren om het reizen per trein te verbeteren, dus het gaat steeds wat sneller en frequenter. De spoorverbindingen en tijden vind je hierEr zijn een aantal treinverbindingen die een speciale vermelding waard zijn.

Autotrein

Als je van het oostelijk deel van de Julische Alpen (Bohinj vallei) naar het westelijk deel (Soča Vallei) wilt, dan is de beste en leukste manier van reizen met de autotrein (je kunt natuurlijk ook zonder auto mee). De trein vertrekt vanaf het station Bohinjska Bistrica en gaat naar Most na Soci. De trein gaat door een lange tunnel door de bergen.

Historische trein

Van het voorjaar tot het najaar rijdt er een antieke stoomtrein tussen Jesenice en Nova Gorica door de Julische Alpen (deels hetzelfde traject als de autotrein). Voor treinliefhebbers is dit een absolute must en voor alle andere toeristen ook zeker een aanrader. De trein moet van tevoren worden gereserveerd (dat kunnen wij voor je regelen). De trein rijdt van mei tot het eerste weekend van november op twee zaterdagen per maand (in mei en september alle zaterdagen, in oktober drie zaterdagen).

Spa-trein

Wil je een spa resort bezoeken, dan kun je dat ook met de trein doen. Je reist erg voordelig, want als je bij de ingang van het resort je retourkaartje laat zien, krijg je korting op de entree. De spa-trein vertrekt vanuit Ljubljana en gaat dan eerst naar Laško waar je naar het Laško Wellness Park kunt gaan. De trein rijdt verder via de stad Celje naar Podčetrtek waar je Terme Olimia kunt bezoeken.

trein, radovljica

Bron: J. van Zoest


Hoe met het openbaar vervoer naar...

De grotten van Postojna

De grotten van Postojna bereik je met trein en bus. Neem de trein naar Postojna en reis met een rechtstreekse busverbinding verder naar de grotten. Ook de grotten van Škocjan kun je met trein en bus bereiken. Voor de grotten van Škocjan  stap je uit op het station Divača. De bus naar het natuurpark van de grot is gratis als je een treinkaartje hebt. Hier vind je het tijdschema van deze bus.

Bled

Het meer van Bled is alleen met de bus te bereiken. Het treinstation Lesce-Bled ligt in het dorp Lesce op vijf kilometer afstand van het meer en stadje Bled. Je kunt op het station een bus pakken naar het meer. Deze bus rijdt ieder uur. Je kunt ook direct vanaf Ljubljana per bus naar het meer. Ieder uur vertrekt er een bus die er ongeveer vijf kwartier over doet.

Bohinj

Ook het meer van Bohinj is het beste met de bus te bereiken. Dat kan vanaf Bled of vanaf Ljubljana. Vanaf Ljubljana vertrekt er ieder uur een bus die je binnen twee uur bij het meer van Bohinj brengt.

Kust

De kust is het beste te bereiken met de bus. De bus van Ljubljana naar de kustplaats Koper is aanzienlijk sneller dan de trein (anderhalf uur in plaats van tweeënhalf uur). De bus rijdt verder langs de kust naar Izola, Strunjan, Portorož en Piran. Er is een stop-bus die er vanaf Ljubljana bijna drie uur over doet en een snelle intercity-bus die helemaal vanuit Murska Sobota komt. Vanaf Ljubljana is de reis dan een uur en drie kwartier (naar eindhalte Piran). Deze bus rijdt dus helemaal van het noordoosten van Slovenië naar het uiterste zuidwesten. De hele trip (met 33 stops) duurt vijf uur en drie kwartier. Er is ook een bus die onderweg maar acht keer stopt en die doet vierenhalf uur over de reis. De trein is dus langzamer, maar de reis is wel leuker, Je ziet meer en je kunt bijvoorbeeld ook een fiets meenemen.

Soča Vallei

De Soča Vallei is het snelst te bereiken met de trein. Reis daarvoor via het station van Jesenice. Daarvandaan kun je de trein nemen naar Most na Soči. Er gaat vanuit Ljubljana ook een bus door de Soca Vallei naar Bovec, maar die reis duurt zo’n vier uur vanaf de hoofdstad. De trein vanaf Ljubljana is minstens een uur sneller.

 

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!