SLOVENIË; EEN GOEDE VANGST
Tussen de bergen en bossen van Slovenië stromen talloze rivieren en beken en er liggen maar liefst 300 meren. Daarmee is het land een nog onbekende, maar ideale bestemming voor visliefhebbers.
Het kraakheldere water dat vanaf de bergen snel door de rivieren en beken naar beneden stroomt, maakt Slovenië vooral een land voor vliegvissen, een vorm van vissen die al zeker honderd jaar wordt gedaan. Ook vissen met vaste stok is mogelijk in de meren en kleine meertjes. Sterker nog, de laatste jaren wordt het steeds populairder om zo in de meren op bijvoorbeeld karper, meerval en snoekbaars te vissen.
Cijfers
Er zijn 456 visplekken door heel Slovenië, variërend van vijvers tot grote rivieren. Slovenië heeft 12.000 hectare aan wateroppervlak. Er zijn 93 soorten zoetwatervissen, waarvan 33 een beschermde soort zijn.
Wat je echt even moet weten
Voor elk viswater gelden andere regels en zijn speciale vergunningen nodig. De visgebieden met specifieke regels vind je hier (info alleen in het Engels). Op deze website kun je ook online je visvergunning bestellen. Ook kun je bij lokale Tourist Information Centers informatie krijgen over vissen en meestal ook de benodigde vergunning(en) kopen.
Vliegvissen
De snelstromende rivieren van Slovenië zijn de meest populaire viswateren. Hier is alleen vliegvissen mogelijk, en dit is vaak ook de enige toegestane wijze van vissen. Vliegvissen is dynamisch. Staand in het water komt het echt op techniek aan. De rivieren in Slovenië zijn kraakhelder en dat is belangrijk bij vliegvissen, want om je aas op de juiste plek te werpen, moet je weten waar de vissen zitten.
Waar?
Je kunt in elke streek van Slovenië vissen. En, zoals gezegd, zijn er maar liefst 456 officiële visplekken. Wij zetten een selectie op een rij:
Rivieren
Soča
Visseizoen: april-oktober
Geroemd om zijn smaragdgroene kleuren, of azuurblauw (de kleur van het water hangt af van het licht van de zon dat weerkaatst op de kalkstenen bodem). De inheemse vissoort is de marmerforel, ofwel de salmo marmoratus, die ook wel Soča forel wordt genoemd. Je kunt hier ook vlagzalm, voorn en barbeel vangen zoals in de andere Sloveense rivieren. De Soča is één van de bekendste rivieren in het land. Vis ook eens in één van de vele zijtakken die de rivier rijk is.
Sava-Bohinjka
Visseizoen: april-november (december-februari voor donauzalm)
De Sava-Bohinjka is één van de twee rivieren die ten noorden van Ljubljana samenkomen en de Sava vormen die vanuit Slovenië naar het Servische Belgrado stroomt. De Sava-Bohinjka loopt van het meer van Bohinj naar het meer van Bled. De rivier is bekend om de hoeveelheid vlagzalm, een vissoort die in Nederland al is uitgestorven. Ook de grootte van de zalm is haast legendarisch. Vele vissen zijn 60 centimeter of langer.
Kolpa
Visseizoen: april-november (forel en vlagzalm) december-februari (donauzalm)
In het zuiden van Slovenië vormt rivier de Kolpa de grens tussen Slovenië en Kroatië. De rivier stroomt door afgelegen bebost gebied en Karstlandschap. Door de zuidelijke ligging is dit de warmste rivier van het land. Dat is ook wel prettig als je lang in het water moet/wilt staan.
Unec
Visseizoen: mei-november
De Unec is een kleine, maar ongerepte rivier die over een Karstplateau ten westen van Ljubljana stroomt. De rivier is rijk aan insecten en bekend om de grootte van de vlagzalmen en inheemse beekforellen.
Meren
Bled en Bohinj
De meren van Bled en Bohinj zijn toeristische trekpleisters die in de zomermaanden druk zijn. De rest van het jaar heerst er vooral rust en komt de ongerepte natuur rond de meren goed tot zijn recht. In deze tijd, wanneer de zwemmers zijn vertrokken, vind je hier een visparadijs. Of je nu met vaste stok wilt vissen in de meren of wilt gaan vliegvissen. In het meer van Bled kan gevist worden op karpers, snoekbaars, meerval en forel. In het meer van Bohinj, het grootste meer van Slovenië, mag je vanaf de kant of een boot met vaste stok vissen en ook vliegvissen is in het meer toegestaan, al wordt het wel snel diep. Je kunt hier zoal forel, kwabaal en wijting vangen.
Šmartinsko
Het Šmartinsko meer is een kunstmatig meer nabij Celje. De 113 hectare aan wateroppervlakte heeft heel wat te bieden voor visliefhebbers. In dit meer is in 2013 de grootste karper ooit gevangen (in Slovenië). De vis woog maar liefst 34,60 kilo. Meerval, brasem, voorn en snoekbaars zijn enkele van de andere vissen die je hier aan de haak kunt slaan.
- Golfen in het land van bergen, bossen en meren - 04/02/2019
- Weekendje of midweek naar Slovenië - 14/01/2019
- Wintersport van wereldklasse - 17/12/2018