ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Sloveense beleven /

SLOVENIË; EEN GOEDE VANGST

Tussen de bergen en bossen van Slovenië stromen talloze rivieren en beken en er liggen maar liefst 300 meren. Daarmee is het land een nog onbekende, maar ideale bestemming voor visliefhebbers.

Het kraakheldere water dat vanaf de bergen snel door de rivieren en beken naar beneden stroomt, maakt Slovenië vooral een land voor vliegvissen, een vorm van vissen die al zeker honderd jaar wordt gedaan. Ook vissen met vaste stok is mogelijk in de meren en kleine meertjes. Sterker nog, de laatste jaren wordt het steeds populairder om zo in de meren op bijvoorbeeld karper, meerval en snoekbaars te vissen.

Cijfers

Er zijn 456 visplekken door heel Slovenië, variërend van vijvers tot grote rivieren. Slovenië heeft 12.000 hectare aan wateroppervlak. Er zijn 93 soorten zoetwatervissen, waarvan 33 een beschermde soort zijn.

Wat je echt even moet weten

Voor elk viswater gelden andere regels en zijn speciale vergunningen nodig. De visgebieden met specifieke regels vind je hier (info alleen in het Engels). Op deze website kun je ook online je visvergunning bestellen. Ook kun je bij lokale Tourist Information Centers informatie krijgen over vissen en meestal ook de benodigde vergunning(en) kopen.

Vliegvissen

De snelstromende rivieren van Slovenië zijn de meest populaire viswateren. Hier is alleen vliegvissen mogelijk, en dit is vaak ook de enige toegestane wijze van vissen. Vliegvissen is dynamisch. Staand in het water komt het echt op techniek aan. De rivieren in Slovenië zijn kraakhelder en dat is belangrijk bij vliegvissen, want om je aas op de juiste plek te werpen, moet je weten waar de vissen zitten.

vliegvissen

Waar?

Je kunt in elke streek van Slovenië vissen. En, zoals gezegd, zijn er maar liefst 456 officiële visplekken. Wij zetten een selectie op een rij:

Rivieren

Soča  

Visseizoen: april-oktober

Geroemd om zijn smaragdgroene kleuren, of azuurblauw (de kleur van het water hangt af van het licht van de zon dat weerkaatst op de kalkstenen bodem). De inheemse vissoort is de marmerforel, ofwel de salmo marmoratus, die ook wel Soča forel wordt genoemd. Je kunt hier ook vlagzalm, voorn en barbeel vangen zoals in de andere Sloveense rivieren. De Soča is één van de bekendste rivieren in het land. Vis ook eens in één van de vele zijtakken die de rivier rijk is.

Sava-Bohinjka

Visseizoen: april-november (december-februari voor donauzalm)

De Sava-Bohinjka is één van de twee rivieren die ten noorden van Ljubljana samenkomen en de Sava vormen die vanuit Slovenië naar het Servische Belgrado stroomt. De Sava-Bohinjka loopt van het meer van Bohinj naar het meer van Bled. De rivier is bekend om de hoeveelheid vlagzalm, een vissoort die in Nederland al is uitgestorven. Ook de grootte van de zalm is haast legendarisch. Vele vissen zijn 60 centimeter of langer.

sava, bohinjka, vliegvissen

Kolpa

Visseizoen: april-november (forel en vlagzalm) december-februari (donauzalm)

In het zuiden van Slovenië vormt rivier de Kolpa de grens tussen Slovenië en Kroatië. De rivier stroomt door afgelegen bebost gebied en Karstlandschap. Door de zuidelijke ligging is dit de warmste rivier van het land. Dat is ook wel prettig als je lang in het water moet/wilt staan.

Unec

Visseizoen: mei-november

De Unec is een kleine, maar ongerepte rivier die over een Karstplateau ten westen van Ljubljana stroomt. De rivier is rijk aan insecten en bekend om de grootte van de vlagzalmen en inheemse beekforellen.

Meren

Bled en Bohinj

De meren van Bled en Bohinj zijn toeristische trekpleisters die in de zomermaanden druk zijn. De  rest van het jaar heerst er vooral rust en komt de ongerepte natuur rond de meren goed tot zijn recht.  In deze tijd, wanneer de zwemmers zijn vertrokken, vind je hier een visparadijs. Of je nu met vaste stok wilt vissen in de meren of wilt gaan vliegvissen. In het meer van Bled kan gevist worden op karpers, snoekbaars, meerval en forel. In het meer van Bohinj, het grootste meer van Slovenië, mag je vanaf de kant of een boot met vaste stok vissen en ook vliegvissen is in het meer toegestaan, al wordt het wel snel diep. Je kunt hier zoal forel, kwabaal en wijting vangen.

Šmartinsko

Het Šmartinsko meer is een kunstmatig meer nabij Celje. De 113 hectare aan wateroppervlakte heeft heel wat te bieden voor visliefhebbers. In dit meer is in 2013 de grootste karper ooit gevangen (in Slovenië). De vis woog maar liefst 34,60 kilo. Meerval, brasem, voorn en snoekbaars zijn enkele van de andere vissen die je hier aan de haak kunt slaan.

Lake, Ribcev Laz

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!