ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Sloveense beleven /

SLOVENIË, IDEAAL MET DE MOTOR

De wegen in Slovenië golven en slingeren door een groen landschap, over bergen en weiden, door bossen en dorpjes, langs rivieren en meren. Met in feite maar twee snelwegen (noord-zuid en oost-west) bestaat het wegennetwerk van Slovenië hoofdzakelijk uit rustige binnenwegen. Dat maakt het land ideaal om per motor te verkennen.

Waarom ideaal voor de motorrijder?

Slovenië heeft een dicht netwerk van doorgaande binnenwegen, een deel daarvan zijn glooiende en slingerende wegen. De wegen zijn over het algemeen rustig en je vindt veel bezienswaardigheden langs de weg, zowel prachtige natuurschatten als authentieke dorpjes en stadjes. Ook zijn er veel mogelijkheden voor tussenstops bij herbergen ('gostilna').

motorcycling, finestay, mijnslovenie

Bron: Fine stay

Praktische informatie

Het voor- en naseizoen zijn de beste perioden voor een motorvakantie in Slovenië. Het seizoen loopt vanaf half april tot oktober. De snelste route naar Slovenië vanuit Nederland en België gaat via Duitsland en Oostenrijk. Afhankelijk van waar je precies woont, rijd je dan of via Nürnberg óf Stuttgart, München, Salzburg en Villach naar Slovenië. In Slovenië heb je, net als in Oostenrijk, een vignet nodig om op de snelweg te mogen rijden. Een weekvignet voor een motor kost in 2018 7,50 euro.

Als je Slovenië echt wilt ontdekken met de motor heb je eigenlijk geen vignet nodig, want de mooiste plekjes vind je niet op de snelweg. De binnenwegen zijn ook veel mooier om te rijden. Om de snelweg te vermijden, moet je Slovenië binnen rijden via één van de bergpassen: vanuit Italië de Predil en vanuit Oostenrijk de Wurzanpas, Loiblpas, Jezersko, Paulitz of verder naar het oosten bij Dravograd of één van de grensovergangen onder Graz. De eerste vijf genoemde bergpassen geven je de beste mogelijkheden voor mooie motorroutes.

De maximumsnelheid in Slovenië is op de snelweg 130 km/h. Op de binnenwegen is het, tenzij anders aangegeven, 90 km/h en in de bebouwde kom 50 km/h. Brandstofprijzen verschillen vrijwel niet tussen de tankstations.

In de beschermde natuurgebieden, zoals het nationaal park Triglav, is het verzoek niet teveel lawaai te maken; rustig dus met die gashendel! In de schoonheid van de slingerende en golvende wegen van Slovenië schuilt ook een gevaar voor motorrijders. Pas je snelheid aan en houd goed de controle over je motor. Een pas als Vršič met zijn 52 prachtige haarspeldbochten is wel even wat anders dan het klaverblad op de snelweg. Veel mooier ook!

Vrsic pas, mijnslovenie

De Vrsic pas

Routes

Het dichte wegennetwerk in het land geeft je heel veel mogelijkheden voor rondritten. We geven een voorbeeld met enkele opties:

Deze route begint al in Oostenrijk. Rijd in Oostenrijk richting Klagenfurt en ga dan over de Loiblpas (Ljubelj). Je komt uit in het Sloveense dorpje Tržič. In Tržič kun je een stukje naar het oosten naar het ravijn Dovžan (Dovžanova soteska). Langs het ravijn loopt een prachtige weg met tunnels die uit de rotsen zijn gehakt. Zoek daarna de panoramische weg 638 op die je vanaf  Tržič naar Begunje brengt.

Vanuit Begunje rijd je naar Bled en Bohinj. In de vallei van Bohinj kun je vanaf Bohinjska Bistrica een rondje maken door de vallei waarbij je ook langs het meer rijdt. Terug in Bohinjska Bistrica ga je vervolgens zuidwaarts en omhoog naar  Soriška Planina; via Podbrdo en Most na Soči bereik je de Soča Vallei. Via de stadjes Tolmin, Kobarid en Bovec volg je de smaragdgroene rivier Soča stroomopwaarts. Vanaf Bovec ga je naar Kranjska Gora om hier de mooiste en hoogste bergpas (1.611 meter) van Slovenië over te rijden: Vršič. De pas heeft maar liefst 52 haarspeldbochten. De pas brengt je in Kranjska Gora vanwaar je via de Wurzenpas (Korensko Sedlo) weer Oostenrijk in gaat.

mangart, pas, mijnslovenie

De weg naar Mangart

Je hebt met deze route ruim 200 kilometer in Slovenië gereden. Dat is waarschijnlijk niet genoeg. Wat kun je nog meer doen?

  • Vanuit Bovec kun je ook via de Predelpas Italië binnen rijden. Vanaf de Predelpas kun je een uitstapje maken door af te slaan en de berg Mangart op de rijden. Het is een prachtige panoramische klim. De top van de weg ligt op 2.055 meter en is daarmee de hoogste weg van het land.
  • Vanuit Tolmin kun je stroomafwaarts langs de Soča naar Nova Gorica en vandaar naar de kust. Daar kun je de oude weg naar Ljubljana volgen. Eerst neem je de weg 111 om dan naar de 409 te gaan die je helemaal in Ljubljana brengt, via Postojna waar je de grotten kunt bekijken en door kunt rijden naar het sprookjesachtige kasteel Predjama.
  • Tussen Postojna en Ljubljana kun je afslaan naar Cerknica om vanaf daar een hele mooie motorroute te volgen naar Ljubljana. De weg 643 heeft prachtige bochten en klimmen. Je passeert het meertje Rakitna waarna je afdaalt naar de vlakte bij Ljubljana. Rakitna is de populairste weg voor motorrijders nabij Ljubljana.
  • Vanuit Ljubljana kun je weer naar het noorden naar de Loiblpas of de mooiere iets oostelijker gelegen pas Jezersko (wegnummer 210). Of volg de oude wegen naar het zuiden (Novo Mesto) of oosten (Celje, Maribor).
  • Ga vanuit Ljubljana naar Kamnik en volg daar de 225. Alweer een prachtige slingerweg die je in de Savinja vallei brengt. Langs de Savinja rivier kun je doorrijden naar Celje.

soca

Soca vallei Bron: David Stulca

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Jouw informatie wordt in geen geval gedeeld met derden.
Vraag ons alles wat je wil weten over een vakantie in Slovenie.
We bieden kosteloos advies. Als u een vraag stelt stemt u in om af en toe een tip of verhaal over slovenie te ontvangen. Geen spam, dat beloven we.
We beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Dank je wel!
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!