/ Sloveense beleven /

SLOVENIË, IDEAAL MET DE MOTOR

De wegen in Slovenië golven en slingeren door een groen landschap, over bergen en weiden, door bossen en dorpjes, langs rivieren en meren. Met in feite maar twee snelwegen (noord-zuid en oost-west) bestaat het wegennetwerk van Slovenië hoofdzakelijk uit rustige binnenwegen. Dat maakt het land ideaal om per motor te verkennen.

Waarom ideaal voor de motorrijder?

Slovenië heeft een dicht netwerk van doorgaande binnenwegen, een deel daarvan zijn glooiende en slingerende wegen. De wegen zijn over het algemeen rustig en je vindt veel bezienswaardigheden langs de weg, zowel prachtige natuurschatten als authentieke dorpjes en stadjes. Ook zijn er veel mogelijkheden voor tussenstops bij herbergen ('gostilna').

motorcycling, finestay, mijnslovenie

Bron: Fine stay

Praktische informatie

Het voor- en naseizoen zijn de beste perioden voor een motorvakantie in Slovenië. Het seizoen loopt vanaf half april tot oktober. De snelste route naar Slovenië vanuit Nederland en België gaat via Duitsland en Oostenrijk. Afhankelijk van waar je precies woont, rijd je dan of via Nürnberg óf Stuttgart, München, Salzburg en Villach naar Slovenië. In Slovenië heb je, net als in Oostenrijk, een vignet nodig om op de snelweg te mogen rijden. Een weekvignet voor een motor kost in 2018 7,50 euro.

Als je Slovenië echt wilt ontdekken met de motor heb je eigenlijk geen vignet nodig, want de mooiste plekjes vind je niet op de snelweg. De binnenwegen zijn ook veel mooier om te rijden. Om de snelweg te vermijden, moet je Slovenië binnen rijden via één van de bergpassen: vanuit Italië de Predil en vanuit Oostenrijk de Wurzanpas, Loiblpas, Jezersko, Paulitz of verder naar het oosten bij Dravograd of één van de grensovergangen onder Graz. De eerste vijf genoemde bergpassen geven je de beste mogelijkheden voor mooie motorroutes.

De maximumsnelheid in Slovenië is op de snelweg 130 km/h. Op de binnenwegen is het, tenzij anders aangegeven, 90 km/h en in de bebouwde kom 50 km/h. Brandstofprijzen verschillen vrijwel niet tussen de tankstations.

In de beschermde natuurgebieden, zoals het nationaal park Triglav, is het verzoek niet teveel lawaai te maken; rustig dus met die gashendel! In de schoonheid van de slingerende en golvende wegen van Slovenië schuilt ook een gevaar voor motorrijders. Pas je snelheid aan en houd goed de controle over je motor. Een pas als Vršič met zijn 52 prachtige haarspeldbochten is wel even wat anders dan het klaverblad op de snelweg. Veel mooier ook!

Vrsic pas, mijnslovenie

De Vrsic pas

Routes

Het dichte wegennetwerk in het land geeft je heel veel mogelijkheden voor rondritten. We geven een voorbeeld met enkele opties:

Deze route begint al in Oostenrijk. Rijd in Oostenrijk richting Klagenfurt en ga dan over de Loiblpas (Ljubelj). Je komt uit in het Sloveense dorpje Tržič. In Tržič kun je een stukje naar het oosten naar het ravijn Dovžan (Dovžanova soteska). Langs het ravijn loopt een prachtige weg met tunnels die uit de rotsen zijn gehakt. Zoek daarna de panoramische weg 638 op die je vanaf  Tržič naar Begunje brengt.

Vanuit Begunje rijd je naar Bled en Bohinj. In de vallei van Bohinj kun je vanaf Bohinjska Bistrica een rondje maken door de vallei waarbij je ook langs het meer rijdt. Terug in Bohinjska Bistrica ga je vervolgens zuidwaarts en omhoog naar  Soriška Planina; via Podbrdo en Most na Soči bereik je de Soča Vallei. Via de stadjes Tolmin, Kobarid en Bovec volg je de smaragdgroene rivier Soča stroomopwaarts. Vanaf Bovec ga je naar Kranjska Gora om hier de mooiste en hoogste bergpas (1.611 meter) van Slovenië over te rijden: Vršič. De pas heeft maar liefst 52 haarspeldbochten. De pas brengt je in Kranjska Gora vanwaar je via de Wurzenpas (Korensko Sedlo) weer Oostenrijk in gaat.

mangart, pas, mijnslovenie

De weg naar Mangart

Je hebt met deze route ruim 200 kilometer in Slovenië gereden. Dat is waarschijnlijk niet genoeg. Wat kun je nog meer doen?

  • Vanuit Bovec kun je ook via de Predelpas Italië binnen rijden. Vanaf de Predelpas kun je een uitstapje maken door af te slaan en de berg Mangart op de rijden. Het is een prachtige panoramische klim. De top van de weg ligt op 2.055 meter en is daarmee de hoogste weg van het land.
  • Vanuit Tolmin kun je stroomafwaarts langs de Soča naar Nova Gorica en vandaar naar de kust. Daar kun je de oude weg naar Ljubljana volgen. Eerst neem je de weg 111 om dan naar de 409 te gaan die je helemaal in Ljubljana brengt, via Postojna waar je de grotten kunt bekijken en door kunt rijden naar het sprookjesachtige kasteel Predjama.
  • Tussen Postojna en Ljubljana kun je afslaan naar Cerknica om vanaf daar een hele mooie motorroute te volgen naar Ljubljana. De weg 643 heeft prachtige bochten en klimmen. Je passeert het meertje Rakitna waarna je afdaalt naar de vlakte bij Ljubljana. Rakitna is de populairste weg voor motorrijders nabij Ljubljana.
  • Vanuit Ljubljana kun je weer naar het noorden naar de Loiblpas of de mooiere iets oostelijker gelegen pas Jezersko (wegnummer 210). Of volg de oude wegen naar het zuiden (Novo Mesto) of oosten (Celje, Maribor).
  • Ga vanuit Ljubljana naar Kamnik en volg daar de 225. Alweer een prachtige slingerweg die je in de Savinja vallei brengt. Langs de Savinja rivier kun je doorrijden naar Celje.

soca

Soca vallei Bron: David Stulca

Mark Koghee