Waarom Slovenië je nieuwe wintersport-bestemming is

Ja, in Slovenië kun je ook op wintersport. Sterker nog, je zou het gewoon moeten doen. Wij vertellen je waarom.

● Je wilt na de Franse, Zwitserse en/of Oostenrijkse Alpen wel eens wat anders. Natuurlijk, skiën in Frankrijk is al anders dan skiën in Oostenrijk, maar wintersport in Slovenië heeft helemaal een geheel eigen sfeer.

● In de Sloveense wintersportgebieden is er geen massatoerisme. Accommodatie vind je niet in grote hotelcomplexen, maar in leuke kleinschalige hotels, gezellige appartementen en bed & breakfasts. In de skigebieden hebben niet de toeristen, maar de Slovenen meestal nog de overhand. Het gevolg is dat er nog een authentieke sfeer hangt.

Vogel, skiën, winter, J. van Zoest

● Vaak toch wel erg belangrijk; wintersport in Slovenië is betaalbaar. Je betaalt in Slovenië minder voor een hapje en drankje en voor je skipas.

● Slovenië is goed bereikbaar. Hoewel het met de auto nog wel een stukje rijden is (vanaf Utrecht zo’n 1.100 kilometer), ligt de luchthaven direct naast skicentrum Krvavec en nabij de wintersportcentra in de Julische Alpen. Vanaf Amsterdam vlieg je voordelig naar Ljubljana met Transavia.

● Je kunt in Slovenië gaan piste-hoppen. Het land is klein en de ski-centra liggen niet ver van elkaar. Je kunt een rondreis langs de verschillende centra maken. Dat is de moeite waard, want ze liggen allemaal in andere gebieden en bieden zo andere uitzichten en een andere sfeer. Zo mag in ski-centrum Vogel nabij Bohinj door de ligging in nationaal park Triglav alleen natuurlijke sneeuw liggen en ski je dus in de pure natuur. In de andere vallei vind je in Kranjska Gora het echte wintersportcentrum van Slovenië met alle bijbehorende voorzieningen.

● Om het nog makkelijker te maken, is er nu voor alle ski-gebieden in en nabij de Julische Alpen één skipas. Met deze pas kun je skiën in Kanin-Sella Nevea, Vogel (Bohinj), Kranjska Gora, Cerkno, Krvavec en Arnoldstein in Oostenrijk.

● Nog even over die korte afstanden, die hebben namelijk nog meer voordelen. Zo kun je skiën gemakkelijk combineren met een stedentrip. Het is een half uurtje rijden tussen de kabelbaan van ski-centrum Krvavec en hoofdstad Ljubljana. Tweede stad Maribor ligt zelfs aan de voet van skicentrum Maribor-Pohorje, het grootste van het land. Je skiet met uitzicht op de stad.

● En wat dacht je van skiën en wijn proeven in mediterrane sfeer? Je kunt op dezelfde dag skiën in de Julische Alpen en wijn proeven in de prachtige wijnstreek Brda. Of je combineert een paar dagen skiën met een paar dagen Brda. Het westen van Slovenië ligt in een mediterraans klimaat aan de voet van de Julische Alpen. Nergens zijn de Alpen zo dichtbij het middellandse zeegebied als in Slovenië. Pak je voordeel van deze uniciteit.

● Eigenlijk is dit de wintervakantie die nooit kan tegenvallen. Zelfs als de weersomstandigheden skiën onmogelijk maken, kun je stadjes bezoeken, een spa (inderdaad ook spa's zijn dichtbij) of de kust. En er is altijd een andere vallei in de buurt waar het weer helemaal anders kan zijn.

De top winterbestemmingen van Slovenië

De top ski-bestemmingen op een rij:

De Sloveense ski top 5

Wintersport in Slovenië is voordelig: 

Wintersport in Slovenië exotisch en voordelig

Bezoek je het hoogste ski-centrum van Slovenië, dan ski je letterlijk grensoverschrijdend en je zit het dichtst bij de kust:

Bovec: Ideale plek voor de late wintersport

Kranjska Gora is de wintersport-hoofdstad van het land. Hier vind je het bekendste wintersportcentrum. Nabij ligt ook de hoogste skischans ter wereld, maar houd het daar liever alleen bij kijken:

Kranjska Gora: de wintersporthoofdstad

In het hart van nationaal park Triglav vind je prachtige natuur en een hemels ski-paradijs. Sprookjesachtig Bled is in wintersfeer nog magischer:

Ontdek de winterwereld van Bled en Bohinj

Skiën naast een stad of skiën in een topsportcentrum. De Pohorje bergen zijn beperkt qua hoogte maar skiën is er vrijwel gegarandeerd:

Pohorje: thuis van het grootste skicentrum

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)