Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Best of thema /

Slovenië in de diepte

De onderwereld top 5

Boven de grond is Slovenië een relatief klein land, maar de wereld onder het aardoppervlak is enorm. Slovenië kent een groot aantal grottenstelsels waardoor zelfs ondergrondse rivieren en meren stromen. Wie Slovenië bezoekt, moet het onderaardse beslist niet overslaan.

 We hebben de beste ondergrondse ervaringen hier voor je verzameld in een onderwereld top 5, waar helemaal niets misdadigs aan is.

kastel_postojna_bron_mijnslovenie_m

De Grotten van Postojna

De grotten van Postojna vormen het grootste toeristische grottencomplex van Europa en zijn de best bezochte toeristische attractie van Slovenië. In zijn 140-jarig bestaan hebben al meer dan 37 miljoen mensen de Grotten van Postojna bezocht. Door de grotten rijdt een bezoekerstreintje over  een dubbelspoor. Hoogtepunten zijn de enorme rotshallen en de vijf meter hoge stalagmiet Briljant. Verder kun je in de grotten het unieke ondergrondse diertje 'de menselijke vis' (olm) zien.

Škocjan

De grotten van Škocjan staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dat zegt wel iets over hoe uniek deze grotten zijn. Zo vind je hier één van de grootste ondergrondse ravijnen ter wereld. Ook worden de cultuur-historische betekenis en schoonheid van de grotten geroemd. De grotten, waar rivier de Reka door stroomt, waren in de prehistorie bewoond. En al in tweede eeuw voor Christus zijn de grotten van Škocjan beschreven door de Griekse geograaf en filosoof Posidonius.

Kruis Grot (Križna Jama)

De Kruis Grot is de meest fotogenieke grot in Slovenië. Als je in de grot het netwerk van de 45 aaneengesloten ondergrondse smaragdgroene meertjes ziet, weet je direct waarom. De grot is het op drie na grootste ondergrondse ecosysteem in de wereld, gelet op biodiversiteit. Een bezoek aan de grot kan per boot, in groepen van beperkte grootte.

krizna, grot

Bron: Gaspar Modic

Rakov Škocjan

Het park Rakov Škocjan moet niet worden verward met de grotten van Škocjan. Ze liggen ook niet bij elkaar in de buurt. Het park is een Karstravijn, gevormd door rivier de Rak. Die rivier ontspringt in de Zelške grotten aan de ene kant van het ravijn en stroomt dan 3,5 kilometer lang door het ravijn om aan de andere kant, in de Tkalca grot, weer ondergronds te gaan. In het ravijn kun je typische Karstfenomenen bewonderen door de wandelroute te volgen waarlangs informatieborden je alles leren over de vallei. Onder de hoogtepunten zijn twee natuurlijke bruggen over de Rak.

skocjan_cave5_bron_mijnSlovenie_m

Kwikmijn Idrija

Niet al het ondergrondse is in Slovenië door water gecreëerd. Er zijn verschillende mijnen in het land en één daarvan is zo uniek dat die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat: de kwikmijn in Idrija. De mijn is de op één na grootste kwikmijn ter wereld en een deel ervan is te bezoeken: de mijnschacht van Anton (Antonijev rov). De schacht werd al in het jaar 1500 geopend en is vandaag de dag de oudste en best bewaarde mijntoegang in Europa. De schacht is nu een museum waar je kunt zien hoe er werd gewerkt.

idrija slovenie unesco vakantie cultuurhistorie

Kwikmijn Anton's Schacht in Idrija. Bron Turizem Idrija

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!