/ Sloveense Beleven /

Slovenië ontdekken met Loopy Service Slovenia

Een relatief nieuwe dienst in Slovenië is de Loopy Service Slovenia. Ideaal voor toeristen die binnen kortere tijd de hoogtepunten van Slovenië willen zien. De service is vooral flexibel en zoveel mogelijk aangepast op de wensen van de klant. Een goede aanvulling op je vakantie in het mooie Slovenië.

De Loopy Service Slovenia biedt de mogelijkheid om met een ‘hop on bus pas’ in één of meerdere dagen diverse hoogtepunten van het land te zien; tegelijkertijd krijg je een persoonlijke en enthousiaste service. Loopy Service Slovenia bestaat sinds 2015 en heeft al veel mensen meegenomen op een ontdekkingstocht door Slovenië.

bohinj meer, uitzicht, bron MijnSlovenie

Routes

Er zijn twee routes (‘loops’) uitgestippeld waarbij je langs diverse hoogtepunten komt. De westelijke route begint in Ljubljana en gaat via het beroemde Bled, het wijngebied Brda en de grotten van Postojna terug naar de hoofdstad. Deze ‘loop’ verbindt de hoogtepunten van west-Slovenië én is heel divers. Je kunt zowel genieten van natuur als cultuur, én van diverse culinaire items.

De oostelijke route begint eveneens in Ljubljana en gaat via Rogatec met zijn openluchtmuseum, de oude stad Ptuj en de culturele stad Maribor terug naar de hoofdstad. Oost-Slovenië is wat minder door toeristen ontdekt, maar ook de moeite waard. Loopy Service brengt je langs verrassende hoogtepunten van deze kant van Slovenië.

In de winter is er een aangepaste route beschikbaar en er is een thema-route rond het kersenfestival in Brda.

Bij de genoemde plaatsen is voldoende tijd om deze te verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld in Bled de tijd nemen om een boottochtje naar het eilandje te maken, kun je een stadswandeling maken in Maribor en het openluchtmuseum in Rogatec bezoeken.

Uiteraard worden onderweg diverse stops gemaakt, zodat je alle gelegenheid hebt voor het maken van foto’s, een snelle kop koffie of voor een sanitaire stop.

smartno, bron MijnSlovenie

Eén- of meerdaags

Je kunt ervoor kiezen om een gehele route in één dag te voltooien, zodat je binnen één dag diverse hoogtepunten van het land ziet en beleeft. Een andere optie is te kiezen voor een meerdaagse reis. Je voltooit dan een deel van de route, overnacht in de buurt van de route en gaat pas één of meerdere dagen later weer verder met de route. De prijs voor een ticket blijft hetzelfde en op deze manier kun je de reis helemaal op je eigen wensen en tempo afstemmen.

Chauffeur én gids

Je krijgt niet alleen een chauffeur, maar daarmee ook gratis een enthousiaste gids. Hij spreekt goed Engels en past zich aan aan de mensen die gebruik maken van de service en wat zij interessant of leuk vinden. Hij wijst je graag op de mooie plekken onderweg, kent overal wel mensen en weet waar leuke accommodaties te vinden zijn.

Bijkomend voordeel is dat je zelf niet hoeft te rijden, en dus alle tijd hebt om van de dingen onderweg te genieten. Het is dus ook een ideale dienst voor mensen die zelf geen auto beschikbaar hebben tijdens de vakantie, of die niet graag zelf rijden in het buitenland.

Eigen ervaringen

In de winter van 2016 maakte ik gebruik van Loopy Service Slovenia en werd aangenaam verrast door het enthousiasme van Jernej, mijn chauffeur en gids. Het duurde niet lang nadat hij mij had opgehaald in Ljubljana, dat ik me volledig op mijn gemakt voelde. Op de eerste dag reden we vanaf Ljubljana naar Bled en van daaruit over de Soriška Planina naar het prachtige Soča dal. Onderweg maakten we diverse stops, bijvoorbeeld voor een foto van het prachtige uitzicht over het Bohinj-dal met zijn besneeuwde bergen, en van het groene Baška Grapa. Niet alleen een mooie rit, maar ook erg afwisselend: de hoofdstad Ljubljana, het meer van Bled, het Bohinj-dal, de bergachtige weggetjes van Soriška Planina en van daaruit uitkomen in het evenzeer mooie Soča dal.

soca vallei, bron MijnSlovenie

Meerdaagse rit

Ik koos ervoor om een meerdaagse rit met Loopy Service te doen, en daarom overnachtte ik in een prachtige houten chalet op camping Koren in het Soča dal. Enkele dagen later kwam Jernej me op de afgesproken plaats weer oppikken om verder te gaan. Dit is het grote voordeel van Loopy Service; je kunt de ‘loop’ helemaal indelen zoals je zelf wilt. Vanuit het Soča dal reden we naar het prachtige wijngebied Brda. Wanneer je de laatste heuvel voor het wijngebied over rijdt, heb je een prachtig uitzicht van de Adriatische Zee tot de Dolomieten in Italië. In Brda werd ik aangenaam verrast door de diversiteit van het gebied. Daarbij werd ik door Jernej getrakteerd op weetjes over dit gebied én op tips voor accommodaties, activiteiten en culinaire producten. Hij had niet overdreven; de dingen die ik in Brda heb gezien, geprobeerd en geproefd waren stuk voor stuk bijzonder.

Na mijn bezoek aan Brda reden we door een ander wijngebied, de Vipava vallei, weer terug naar Ljubljana. Normaliter bezoek je tijdens de westelijke loop ook nog de beroemde en indrukwekkende grotten van Postojna en maak je nog een fotostop bij het kasteel van Predjama.

Service centraal

Na het voltooien van de route met Loopy Service Slovenia kon ik slechts concluderen dat deze zijn naam eer aan doet. Service staat namelijk echt centraal. De dienst is flexibel en wordt zoveel mogelijk aan je wensen aangepast. Jernej arriveerde steeds netjes op tijd, was erg vriendelijk en reed prima.

Loopy Service Slovenia is daarom een aanvulling op het aanbod voor toeristen in Slovenië. Leuk om te doen als stel, als gezin of met een grotere groep.

Binnenkort kun je een ticket voor Loopy Service boeken via ons nieuwe boekingssysteem. Voor meer informatie of nu al boeken, kun je hier terecht. 

 

Janine