Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Origineel Sloveens /

Slovenië, thuis van de opperkarst

Slovenië is maar een klein land waar, ondanks de stijgende populariteit, nog steeds slechts weinig mensen iets vanaf weten. Toch kent bijna iedereen wel iets dat uit Slovenië komt, zonder te weten dat het Sloveens is. Wij gaan op zoek naar bekende dingen uit Slovenië. Dit keer de karst.

Kras by Komen, bron Mijn Slovenie

Karst-landschappen vind je op veel plaatsen in de wereld. Je hebt de Chocolate Hills in the Filippijnen en de vlakte Nullabor in Australië, het plateau Vercors in Frankrijk en de Condroz in België. De wereld is vol met karst, maar er is maar één opperkarst; Kras (Karst) in Slovenië, de naamgever van het natuurlijke fenomeen.

In karstgebieden is kalksteen opgelost in water. Kenmerkend voor karstlandschappen zijn grotten, ondergrondse rivieren en zinkgaten. De landschappen zijn veelal rotsachtig. Karst-landschappen zijn veel ouder dan de mens, maar het fenomeen karst is pas sinds eind zeventiende eeuw bekend.

Introductie

De Sloveense geschiedschrijver Janez Valvasor introduceerde het fenomeen karst voor het eerst in 1689 toen hij de ondergrondse rivieren bij het meer van Cerknica beschreef. Hij introduceerde niet alleen het fenomeen, maar ook het Duitse woord 'karst' (Valvasor schreef in het Duits).

cerknisko lake, bron MijnSlovenie

Het woord karst is de vertaling van de Sloveense naam Kras. Dat woord zou komen van het latijnse Carsus waarmee het plateau ten oosten van Triëste werd bedoeld. De studie naar karst-landschappen begon met Valvasor. Dit was ook de basis voor speleologie. Internationaal worden vandaag de dag nog altijd Sloveense woorden gebruikt voor deze studies, zoals doline (vallei), polje (vlakte) en jama (grot).

Goed bewaard geheim

De Kras of vertaald Karst ligt op een hoogte van enkele honderden meters (gemiddeld 334 meter) tussen de Golf van Triëste en de Vipava Vallei. Toeristisch gezien is de regio een goed bewaard geheim. Het plateau is rustig in hoog- en laagseizoen, en dat terwijl het een bezoek meer dan waard is.

Op het plateau liggen rustige dorpjes die ondergedompeld zijn in een mediterraanse, landelijke sfeer. Wegen slingeren zich langs wijngaarden en bossen. Blootliggende rotsen in het landschap bewijzen dat dit een karstgebied is. Kenmerkend zijn ook de eeuwenoude stenen muurtjes in het landschap die zijn gebouwd door herders.

kras by komen 2, bron MijnSlovenie

Op het plateau vind je de grotten van Skocjan, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Ook vind je hier het plaatsje Lipica met de stoeterij van de Lipizzaner paarden. Er zijn verschillende monumenten uit de Eerste Wereldoorlog. Het plateau lag nabij het front. Kras staat ook bekend om zijn prosciutto.

Typische karst-fenomenen kun je vandaag de dag waarnemen in onder meer de grotten van Skocjan, Vilenca, Pecinka, Krompirjeva, Divaca en Lojzova, in het Karst Museum in Sezana en in natuurpark Glinščica.

Het meer van Cerknica, beschreven door Valvasor, kun je ook bezoeken. Dit meer ligt echter niet in de Kras, ondanks dat hier voor het eerst de karst werd beschreven. Cerknica ligt in het karst-landschap ten zuidoosten van de enige echte Karst.

Krasevci, valvasor, bron MIjnSlovenie

Boeren in het karstlandschap. Tekening uit het werk van Valvasor.

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!