CULINAIRE

RONDREIS

Slovenië voor fijnproevers

DE SMAKEN VAN SLOVENIË ZIJN NET ZO GEVARIEERD ALS HET LAND ZELF; VAN ALPINE KAZEN TOT MEDITERRRANE GERECHTEN EN SPRANKELENDE WIJNEN. ONTDEK, RUIK, PROEF EN GENIET!

Laat je zintuigen prikkelen door het culinaire aanbod van Slovenië, de Gastronomische Regio van Europa in 2021. Het land is een kruispunt van diverse landschappen en culturen en dat wordt weerspiegeld in het culinaire aanbod. Dompel je onder in de smaken van Slovenië tijdens deze culinaire reis door verschillende regio's van het land.

TYPE VAKANTIE

Rondreis

type aanbod

Op aanvraag

Aantal dagen

8 / 15 dagen (+/- dagen mogelijk)

Gechikt voor

Stel / Solo / Kleine groep

proeverij Slovenie
wijnboer Slovenie
Slovenie Bled meer
kremsnita Bled
terrasjes Slovenie Radovljica
Radovljica culinair
Brda Slovenie
wijnproeverij Slovenie
Michelin ster Slovenie
restaurant Slovenie
Brda Slovenie
wijnkelder Slovenie
culinair Slovenie
wijn proeven Slovenie
jota traditioneel Sloveens
Vipavski Kriz dorpje wijnregio Slovenie
sterke dranken Slovenie
Soca vallei Slovenie
bergkaas Slovenie
Velika Planina Slovenie
lekker eten Slovenie
Ljubljana Slovenie
top restaurants Slovenie
Rinka waterval Slovenie
Sloveense strudel
Piran Slovenie
Sloveense Istrie
Slovenie kust
Cerknica meer Slovenie
traditionele struklji Slovenie
Stajerska Slovenie
eten op vakantieboerderij Slovenie
Slovenske Konjice Slovenie
markt Slovenie Radovljica

Slovenië was in 2021 de Gastronomische Regio van Europa. Dit predicaat heeft Slovenië gekregen, omdat het land gericht is op het belang van een duurzame en lokale voedselcultuur. Creativiteit en gastronomische innovatie worden gestimuleerd, terwijl er tegelijkertijd aandacht is voor traditionele gerechten en een ambachtelijke wijze van productie van delicatessen en wijnen.

Wat Slovenië ook een interessante culinaire bestemming maakt, is het feit dat dit kleine land een kruispunt van diverse landschappen en culturen is. Hier ontmoeten de Alpine en mediterrane wereld, de Pannonische vlaktes en de Karstwereld met grotten en andere kalksteen fenomenen elkaar. Elk van deze landschappen heeft een unieke smaak en producten. Daarnaast is Slovenië de enige plek in Europa waar drie grote cultuurgroepen elkaar treffen; de Latijnse cultuur, de Germaanse en de Balkan cultuur. Dat merk je zeker in het eten. De gerechten zijn over het algemeen bekend, maar in een andere jasje en in verschillende combinaties met elkaar.

De culinaire rondreis dompelt je onder in de smaken van Slovenië. Je proeft de variatie die je ook in het landschap terug ziet. Tijdens de rondreis verblijf je in ieder geval in de Julische Alpen, in een wijngebied en in een heuvelachtig gebied. Je verblijft niet alleen bij de hotspots, maar leert ook de minder bekende regio's kennen. De kleinschalige accommodaties waar je verblijft, bieden ontbijt met huisgemaakte en/of lokale ingrediënten. Daarnaast geniet je een aantal keer van een bijzonder diner en zijn diverse proeverijen en een culinaire workshop bij de reis inbegrepen.


Kenmerken van deze reis

 • Een rondreis door 3 -  5 culinaire regio's
 • Verblijf bij kleinschalige accommodaties
 • Inclusief proeverijen en culinaire workshop
 • Dagelijks ontbijt en diverse diners inbegrepen
 • Optioneel: reserveringen van Michelin ster restaurants

Tijdens de culinaire rondreis geniet je met al je zintuigen. Je ziet de prachtige natuur en mooie stadjes. Je hoort de verhalen achter de gerechten en wijnen. Je voelt de zon op je huid. En je ruikt en proeft het aanbod van Slovenië. Van kazen en vleeswaren tot olijfolie, wijn en eten direct uit de natuur. Van huisgemaakt ontbijt en diner tot bijzonderheden zoals oranje wijn en truffels. Er is voor ieder wat wils en het is natuurlijk mogelijk rekening te houden met dieetwensen of allergieën.

Je gaat op reis met een reisplan op maat in je zak. Daarin vind je niet alleen informatie over de locaties waar je verblijft, maar ook veel tips voor wat te zien en doen bij deze locaties en tips voor zwemplekjes en binnen-activiteiten. In het reisplan vind je uiteraard ook veel tips terug voor culinaire belevenissen die je onderweg kunt doen, tips voor restaurants en de data van verschillende culinaire festivals.

We laten je twee voorbeeldreizen zien. Natuurlijk kun je helemaal zelf aangeven welke regio's en culinaire activiteiten je het meest aanspreken, zodat we een reis kunnen samenstellen die past bij je wensen en budget.


Hoogtepunten van deze reis

 • Julische Alpen en Triglav Nationaal Park
 • Hoofdstad Ljubljana
 • Wijngebied Brda / Vipava of Stajerska
 • Kennismaking met Sloveense delicatessen

VOORBEELDREIS VOOR STELLEN

Dit is een voorbeeldreis voor stellen in het middenseizoen. Zie onderaan wat bij deze voorbeeldreis is inbegrepen (meer dan standaard). De exacte prijs van de reis is afhankelijk van de gekozen accommodaties en activiteiten. 

Prijs voor 2 personen voor 8 dagen: 1400 EUR


3 DAGEN JULISCHE ALPEN (SOČA VALLEI)

Bestemming: De Soča vallei ligt aan de westkant van de Julische Alpen in een imponerende wereld die gedomineerd wordt door hoge bergen en een smaragdgroene kristalheldere rivier. Bezoek één van de honderden watervallen, ga met de kabelbaan berg Kanin op en geniet van uitzichten over de bergen en de Adriatische Zee en zie de overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. Geniet van de smaken van de bergen, zoals de bijzondere bergkazen, wilde kruiden en bloemen en het aanbod van één van de beste restaurants in Slovenië, Hiša Franko.

Socakloof in Slovenie herfstvakantie

In de buurt: Je kunt eventueel per autotrein ook gemakkelijk naar de oostkant van de Julische Alpen reizen om de omgeving van Bohinj en Bled te ontdekken. De mediterrane wijnregio Brda bereik je in een uur.

Accommodatie: Je verblijft bij een kleinschalige toeristenboerderij waar je onder andere kunt genieten van rust, ruimte en een ontbijt van verse en lokale ingrediënten. De accommodatie ligt centraal voor culinaire activiteiten en ook voor het bezoeken van veel verschillende natuurlijke en culturele bezienswaardigheden in de vallei. Het is ook mogelijk te kiezen voor een verblijf bij een glamping of in een hotel.

Activiteiten: In het stadje Kobarid bezoek je een kleinschalig kaasmuseum en proef je diverse lokale kazen. Daarnaast ga je met een local op pad in de natuur om eetbare kruiden en planten te verzamelen, waarna je met elkaar een traditionele maaltijd gaat bereiden en er daarna uiteraard uitgebreid van gaat genieten.

Koken met kruiden


3 DAGEN VIPAVA VALLEI EN BRDA

Bestemming:  Brda en de Vipava vallei zijn twee mediterrane wijngebieden die naast elkaar liggen. De Vipava vallei is een smalle vallei rond riviertje Vipava. Brda bestaat uit een serie kleine heuvels die bezaaid zijn met wijn- en olijfgaarden. In beide gebieden tref je oude dorpjes met nauwe straten en steegjes, restaurants en wijnbars. Op boerderijen kun je wijnen en lokale producten proeven. Het is mogelijk om (elektrische) fietsen te huren en daarmee de gebieden te verkennen.

wijngaarden, polsjak

In de buurt: In de buurt vind je de grotten van Škocjan (Unesco werelderfgoed) en Postojna en het plateau Kras met vele authentieke kleine dorpjes. Je kunt eventueel een dagtrip maken naar de Italiaanse of Sloveense kust bij de Adriatische Zee.

Accommodatie: Je verblijft bij een hotel dat centraal is gelegen in wijngebied Brda. Het hotel heeft een eigen restaurant en schenkt wijnen uit de regio. Het is ook mogelijk te kiezen voor een verblijf bij een glamping accommodatie in de Vipava vallei of bij een toeristenboerderij in Brda of het Karstgebied.

Activiteiten: Je geniet van een bijzondere proeverij van olijfolie en ook een proeverij van de bijzondere oranje wijnen. Je hebt daarnaast veel keuze uit restaurants voor een diner van hoge kwaliteit.

Darovi Vipavske wine tasting


2 DAGEN WIJNGEBIED ŠTAJERSKA

Bestemming: Štajerska is een regio in het noordoosten van Slovenië. Het kenmerkt zich door kleinschalige wijngebieden, het Pohorje gebergte, groene heuvels en interessante stadjes. De cultuur is hier anders dan in het Westen van Slovenië, je voelt de invloed van Oostenrijk en Hongarije, ook in het eten. De omgeving nodigt uit tot wandelen en fietsen, en is interessant voor zowel natuurliefhebbers als zij die geïnteresseerd zijn in cultuur en historie. In de omgeving vind je niet alleen wijnbouw, maar er wordt in sommige delen ook bier gebrouwen.

Skalce Slovenske Konjice wijngaarden

In de buurt: In de omgeving vind je ook de stad Celje met het grootste kasteel van Slovenië en het stadje Laško, bekend van het gelijknamige bier. Je kunt ook een dagtrip maken naar Maribor waar je de oudste nog wijngevende wijnstronk ter wereld vindt. Of naar Ptuj, het oudste stadje van Slovenië met een middeleeuwse wijnkelder.

Accommodatie: Je verblijft bij een kleinschalig Bed & Breakfast waar je geniet van hartelijke gastvrijheid en huisgemaakte producten. Je kunt er ook voor kiezen om te verblijven bij een middelgroot hotel in Celje of Maribor.

Activiteiten: Bij deze locatie geniet je van een huisgemaakt diner bij de accommodatie. Ook ga je in Štajerska een proeverij van lokale snacks, uiteraard vergezeld door goede wijn, mee maken.

proeverij_Slovenie


INBEGREPEN

 • Accommodatie voor 8 dagen / 7 nachten
 • Ontbijt (dagelijks)
 • 1x huisgemaakt diner
 • Culinaire workshop incl. maaltijd
 • Kaasproeverij
 • Proeverij van olijfolie
 • Proeverij van oranje wijnen
 • Proeverij van lokale snacks
 • Bijdrage GGTO Garantiefonds
 • Reisplan op maat met veel culinaire tips

VOORBEELDREIS VOOR STELLEN

Dit is een voorbeeldreis voor stellen in het middenseizoen. Zie onderaan wat bij deze voorbeeldreis is inbegrepen. De exacte prijs van de reis is afhankelijk van de gekozen accommodaties en activiteiten. 

Prijs voor 2 personen voor 15 dagen: 2200 EUR


4 DAGEN JULISCHE ALPEN (BLED)

Bestemming: Bled is één van de meest bekende plekken van Slovenië, een sprookjesachtige stadje met kasteel en eilandje in het meer. Je kunt het eiland met haar kerkje bezoeken en het kasteel dat op een klif boven het meer staat. In de omgeving kun je volop wandelen en fietsen. Het culinaire aanbod heeft een alpine karakter. 

Bled meer Slovenie

In de buurt: De natuurschatten van het Triglav Nationaal Park liggen dichtbij. Je kunt ook de Bohinj vallei met het gelijknamige meer bezoeken en een dagtrip met de autotrein maken naar de Soča vallei die aan de andere kant van de Julische Alpen ligt. Leuke stadjes als Radovljica, Kranj en Škofja Loka zijn ook binnen tien tot dertig minuten te bereiken.

Accommodatie: Je verblijft op een toeristenboerderij. De toeristenboerderij heeft veel huisgemaakte producten die je onder andere met het ontbijt zult proeven. Je kunt ook kiezen voor verblijf bij een hotel, appartement of glamping.

Activiteiten: Bij een restaurant met een lange traditie ga je een culinaire workshop volgen. Je maakt een traditioneel gerecht en natuurlijk ga je er daarna ook zelf van genieten. In de omgeving zijn ook veel restaurants, waarvan ook een aantal met een Michelin vermelding. Ook kun je een proeverij van kaas of honing mee maken.

eten in Radovljica en Bled


3 DAGEN SLOVEENS ISTRIË EN KUST

Bestemming: De kustregio van Slovenië biedt strandjes aan de Adriatische Zee, Venetiaanse stadjes zoals het bijzondere Piran, zoutvelden en een achterland vol wijnheuvels en olijfgaarden waar je van de mediterrane keuken kunt proeven.

Piran Slovenie kust najaar

In de buurt: Aan de rand van Sloveens Istrië ligt het Karstplateau met de grotten van Škocjan (Unesco werelderfgoed) en Postojna, het plaatsje Lipica (de bakermat van de lippizaner paarden) en vele oude dorpjes. Aan de kust vind je ook het kasteel met prachtig uitzicht Socerb en de oude kerk van Hrastovlje met middeleeuwse fresco’s van de dodendans.

Accommodatie: Je verblijft bij een middelgroot hotel met restaurant bij de Adriatische Zee. Er zijn diverse bezienswaardigheden op loopafstand en je kunt gemakkelijk een duik nemen in de kraakheldere zee. Het is ook mogelijk te kiezen voor een upgrade naar een glamping of een budget optie die wat verder van de zee ligt.

Activiteiten: Een feest voor visliefhebbers aan de Sloveense kust met een bezoek aan een boetiek visboerderij met bijbehorende veelzijdige proeverij. Je kunt in deze omgeving ook kiezen voor een truffeljacht en -proeverij, andere mediterrane gerechten proeven en genieten van regionale wijnen.

Fish farm Fonda tasting


3 DAGEN NABIJ KOČEVJE

Bestemming: Het zuiden van Slovenië is minder bekend bij de meeste toeristen en biedt juist daarom een rustige, groene omgeving. Kočevje is bekend om de oerbossen waar je op een begeleide beren-excursie kunt. In de zomer kun je verkoeling vinden in het meer van Kočevje. De regio biedt mogelijkheden voor wandelen en fietsen en je kunt authentieke dorpjes bezoeken en de lokale smaken proeven in bijzondere restaurants en proeverijen.

kocevje, meer

In de buurt: Het gebied van de Groene Karst - met onder andere het meer van Cerknica die werdwijnt in de zomer, het kasteel van Snežnik en het bijzondere kloof van Rakov Škocjan - is binnen 30 - 45 minuten te bereiken. Ga je zuidwaarts, dan kom je bij de Kolpa rivier, de warmste rivier van Slovenië.

Accommodatie: Verblijf bij een kleinschalige accommodatie met tuin waar je geniet van een ontbijt van regionale producten.

Activiteiten: Een bezoek aan een ambachtsman die eeuwenoude methodes gebruikt om verschillende vleeswaren te maken, allemaal op biologische wijze. Zijn vleeswaren zijn te vinden bij de beste restaurants van Slovenië. Je proeft verschillende vleeswaren (onder andere van beren-, herten- en varkensvlees) met daarbij uiteraard passende wijn.

Biosing tasting


2 DAGEN LJUBLJANA

Bestemming: Hoofdstad Ljubljana is het levendige centrum van Slovenië. De compacte stad bruist in elke tijd van het jaar. De naam is niet voor niets bijna gelijk aan het Sloveense woord voor geliefde - Ljubljena. Ontdek het zelf tijdens je verblijf.

fietsreis Slovenie en Ljubljana

In de buurt: Door de centrale ligging is de hoofdstad een uitstekende uitvalsbasis om ook andere bezienswaardigheden te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld andere stadjes zoals Kranj en Kamnik of rijd naar het bergplateau Velika Planina of de bekende grotten van Postojna.

Accommodatie: Verblijf in een hotel op korte afstand van het historisch centrum van de stad. Uiteraard zijn er veel restaurants op loopafstand. Je kunt ook kiezen voor een upgrade naar een kleinschalige accommodatie in het oude centrum van de stad, een groter hotel met restaurant of een appartement.

Activiteiten: Je gaat op culinaire tour door de stad. Een ervaren gids laat je bijzondere plekjes zien. Onderweg staan er zeven verschillende proeverijen en vier verschillende Sloveense wijnen op het programma. Een middagje genieten dus! Verder kun je in de stad bij allerlei restaurants uit eten, van traditioneel Sloveens tot haute cuisine.

Food Tour Ljubljana


3 DAGEN PANNONISCH SLOVENIË

Bestemming: Pomurje is de streek in het noordoosten van Slovenië. Het is een deel van Slovenië waar je geen massatoerisme vindt. Het is het gebied van goede thermale bronnen, maar ook van het kleinschalige wijngebied Jeruzalem en regionaal park Goričko.

Jeruzalem_Slovenie_oost

In de buurt: Je kunt gemakkelijk een dagtrip maken om de stad Maribor en het Pohorje gebergte te verkennen. Of bezoek Ptuj, het oudste stadje van Slovenië.

Accommodatie: Je verblijft in een natuurhuisje met ontbijt met veel ingrediënten uit eigen tuin. Je kunt ook kiezen voor een toeristenboerderij of glamping bij een spa-resort.

Activiteiten: Een bezoek aan drie oude, ondergrondse wijnkelders met zelfs een waterval erin. Deze wijnkelder is bekend om sprankelende wijnen. Die ga je natuurlijk proeven en. Daarnaast geniet je in deze omgeving van een huisgemaakt diner van verse ingrediënten. In de omgeving kun je bovendien terecht bij verschillende traditionele restaurants, maar ook bij restaurants uit de Michelin gids.

Radgonske gorice wine cellar


INBEGREPEN

 • Accommodatie voor 15 dagen / 14 nachten
 • Ontbijt (dagelijks)
 • 1x huisgemaakt diner
 • Culinaire workshop incl. maaltijd
 • Bezoek aan visboerderij en proeverij
 • Proeverij van lokale vleesspecialiteiten en rondleiding
 • Culinaire tour door Ljubljana incl. maaltijd en proeverijen
 • Rondleiding door wijnkelders en proeverij sprankelende wijnen
 • Bijdrage GGTO Garantiefonds
 • Reisplan op maat met veel culinaire tips

Inbegrepen

 • Accommodatie voor 8 dagen / 7 nachten OF 15 dagen / 14 nachten
 • Ontbijt (dagelijks)
 • 2x of 3x diner (of lunch)
 • 2x of 4x proeverij
  • Ten minste 1x wijnproeverij
  • Ten minste 1x proeverij van andere delicatessen (kaas, vlees, vis, truffels, olijfolie e.d.)
 • 1x culinaire workshop
 • Bijdrage GGTO Garantiefonds
 • Reisplan op maat met veel culinaire tips

Niet inbegrepen

 • Je reis naar en in Slovenië
 • Toeristenbelasting bij accommodaties

Optioneel

 • Aanvullende culinaire activiteiten
 • Reservering van Michelin sterrenrestaurants
 • Andere activiteiten, zoals outdoor activiteiten, entreetickets voor grotten of musea, fietshuur, etc.
Marker 1 Marker 2 Marker 3 Marker 4 Marker 5 Marker 6 Marker 7

Ontdek de vele smaken van Slovenië!

Laat je zintuigen prikkelen door verschillende culinaire ervaringen tijdens een gevarieerde rondreis.