/ SLOVEENSE BELEVEN /

SLOVENIË WELLNESS LAND.

Slovenië is iets kleiner dan Nederland, telt 2 miljoen inwoners, heeft als hoofdstad Ljubljana, bestaat voor 58 % uit bos, telt talrijke natuurlijke bronnen en thermale baden, is gelegen op ca. 1200 km rijden vanaf Utrecht, of 1 uur en 45 minuten vliegen vanaf Amsterdam.

Het is het land van saga’s, draken, kastelen, Lipizer paarden, wijnvelden, natuurparken, rustige wegen, seizoensvoeding, culinaire traktaties, thermale bronnen, gespecialiseerde medische zorg, én sublieme Wellness waaronder authentieke Ayurveda.

Het begrip wellness is een relatief jong begrip dat voor het eerst werd gebruikt in 1961 door de Amerikaanse arts Dr. Halbert Dunn. Hij was van mening dat wellness een antwoord is op de drukke en stressvolle maatschappij. De vergrijzing, toegenomen vrije tijd en geld spelen hierbij een belangrijke rol.

Het begrip wellness heeft rond 2001 zijn intrede gedaan in Nederland waarna de interesse in wellness maar ook gezondheidsreizen sterk is gegroeid.

seizoens en gezond eten in Slovenië; bron Stana van Ginkel
Stana van Ginkel

15 GEZONDHEIDSCENTRA MET THERMALE BADEN

De miljoenen jaren oude Panonische Zee is heden ten dage de bron voor de ontelbare thermale bronnen in Slovenië. Het kleine Slovenië telt maar liefst 15 gezondheidscentra met thermale baden, welke stuk voor stuk bekend staan om hun eigen specialisme. Waar het ene centrum gespecialiseerd is in hart- en vaatziekten, is het andere centrum gespecialiseerd in long, reuma, huid, of gynaecologische vraagstukken.

De heilzame werking van deze specifieke bronnen werd al ontdekt door de Romeinen. 

In de middeleeuwen kwamen de notabelen vanuit heel Europa naar Slovenië om te profiteren van de heilzame werking van de aanwezige thermale bronnen. De oude beschaving was bekend met de diverse natuurlijke remedies voor pijnbestrijding en preventie.

In deze moderne tijd vraagt het menselijk lichaam om meer specifieke zorg en aandacht om fit en vitaal te blijven. De Slovenen hebben deze gewoonte ingebed in hun cultuur en gezondheidszorg.

thermale bad in spa hotel in Slovenië; bron Sava Hotels & Resorts
Sava Hotels & Resorts

Men richt zich op het gezondheidsaspect van het kuren, waarbij de natuur, gezonde, lokale, seizoensgebonden en lekkere voeding, een ondersteunde rol spelen bij het activeren van het zelf herstellend vermogen. De integratieve aanpak zorgt voor een sneller herstel, is fysiek en mentaal minder belastend, en legt significant minder financiële druk op de zorgkosten.

BETAALBAAR KUREN OP KONINKLIJK NIVEAU

Slovenië is daarbij het eerste land in Europa dat met het departement van gezondheid, van de staat Kerala in India, een bijzondere samenwerking is aangegaan.

Het departement in India selecteert artsen, therapeuten en behandelaars die de authentieke Ayurvedische (therapeutische) behandelingen en massages mogen geven buiten India, en in dit geval Slovenië.

Daarmee is iets unieks ontstaan waar Slovenië in uitblinkt: de combinatie van thermale heilzame baden, wellness van hoog niveau, voeding van het seizoen, veel aandacht voor biologisch eten, mooie natuur en professionele Ayurvedische centra met een Ayurvedische staf.

gezond en biologisch eten in Slovenië; bron Mijn Slovenië

Dat is werken aan je gezondheid op koninklijk niveau tegen een zeer betaalbare prijs.

EEN VAKANTIE KUREN EN ONTSPANNING

Een kuurvakantie is Slovenië staat garant voor een vakantie, alleen of samen, waarin u tevens kunt werken aan uw gezondheid. Deze vorm van vakantie, kuren en ontspanning, verbetert de lichamelijke conditie, versterkt het immuunsysteem en heeft een zeer gunstige invloed op (chronische) aandoeningen.

Zin in een weldadige vakantie of een lang weekend weg? Slovenië gaat uw verwachtingen absoluut te boven. Daarom attenderen wij onze cliënten met plezier op Slovenië als vakantiebestemming. En wie geen cliënt bij ons in Dosha Ayurvedische Praktijk Den Haag is, kan ons ook gerust bellen voor advies.