/ TREKPLEISTERS IN SLOVENIË /

SMARTNO, MIDDELEEUWSE PAREL TUSSEN DE WIJNGAARDEN VAN BRDA.

Midden in het wijnlandschap van Brda blinkt bovenop een heuvel het middeleeuwse vestingsdorpje Šmartno.

Het waren de Romeinen die hier de eerste steen hebben gelegd, maar deze parel tussen de wijngaarden ademt nu vooral de sfeer van de middeleeuwen met zijn oude stadsmuren en vijf torens.

De oude stadsmuren zijn opgericht in de zestiende en zeventiende eeuw toen de Venetianen en de Weners om deze regio vochten.

In de zestiende eeuw huurden de Venetianen niemand minder dan Leonardo da Vinci in om voor de regio een plan te maken tegen aanvallen van de Ottomanen. Da Vinci bezocht de plaatsen in Brda, waaronder uiteraard Šmartno, en hij concludeerde dat de mensen hier sterk genoeg waren om stand te houden tegen de Ottomaanse aanvallen.

monument dorpje Smartno in Brda in Slovenië; foto Sara Kovacic
foto Sara Kovacic

Tegenwoordig is Šmartno een van de best bewaarde cultuurhistorische dorpen in Slovenië. Naast de muren en toren is ook de oude Sint Maartenkerk van het dorp het bekijken waard. De kerktoren maakte deel uit van de vesting. Er is door de eeuwen heen weinig veranderd in Šmartno en het is helemaal niet moeilijk je in de middeleeuwen te wanen en door het dorp te wandelen zoals ooit Da Vinci gedaan moet hebben.

Šmartno is een nog onontdekte toeristische topbestemming. Het hele jaar door is het een prachtige plek voor een romantisch uitstapje. Een aantal keer per jaar brengen evenementen leven in het dorp. De bekenste publiektrekkers zijn het wijnfeest Sint Maarten (extra belangrijk natuurlijk met een Sint Maartenkerk in het dorp) en het festival Brda & Wine.

ZEEP WORKSHOP EN BRDA WIJNPROEVERIJ

In de straatjes van Šmartno vind je kleine authentieke winkels die lokale kunstwerken en ambachtsproducten verkopen.

Vergeet niet om een bezoek te brengen aan galleries met schilderijen en keramiek van lokale en internationale kunstenaars en de winkel van Nona Luisa.

In Nona Luisa vind je natuurlijke zeepjes en andere cosmetica, geproduceerd van lokale olijfolie, lavendel, vijgen, wijn, granen, wortels en kruiden. En wijnlikeur.

Alle producten in de winkel zijn 100 procent natuurlijk en huisgemaakt. De zeepjes zijn niet op dieren getest en geproduceerd op lage temperaturen. De producten representeren waar het in Brda allemaal om draait; authentieke kwaliteitsproducten van eigen bodem.

Als bezoeker kan je deelnemen aan workshops zeepmaken. De workshops worden gehouden om mensen te laten zien hoe gezond het is om natuurlijke cosmetica te maken en te gebruiken.

Leer zelf zeep te maken volgens een 5000 jaar oude techniek en creëer zo een mooie souvenir om mee te nemen voor familie of vrienden!

zelfgemaakte zapjes in Smartno in Brda
foto Sara Kovacic

HET BESTE VAN ŠMARTNO

Uitzicht

Nabij Šmartno staat de [highlight]Gonjače uitkijktoren[/highlight]. Beklim de 144 treden van de trap en zie alle heuvels, wijngaarden en dorpjes van Brda. In het zuiden zie je de Adriatische Zee en in het noorden de Alpen.

Dinner en overnachting

Hotel San Martin:
Het hotel huist in een nieuw modern gebouw dat door het gebruik van veel glas en hout mooi in de omgeving past. Vanuit het restaurant en het terras heb je een panoramisch uitzicht over de wijngaarden en dorpjes van Brda.

Het restaurant serveert lokale en seizoensgebonden gerechten en schenkt uitstekende wijnen. Het hotel beschikt onder meer over een kruidensauna.

Wijnproeven

utzicht over Smartno dorp en wijngaarden van Brda regio in Slovenië; bron Mijn Slovenië

Hisa Marica is vernoemd naar de lokale grootmoeder Marica, die kinderen verwende met huisgemaakte lekkernijen. Hisa Marica serveert lokale wijnen met regionale producten (luchtgedroogde ham, kaas, salami en panceta)

Museum

Briska hisa (Brda huis): Briska hisa is een etnografisch museum waar je een traditionele wijnkelder kan zien en een expositie kan bewonderen over de typische Brda architectuur en het leven in de streek.

Gallerie

Hisa kulture (huis van de cultuur) herbergt tentoonstellingen van lokale en internationale artiesten.

ONTDEK ŠMARTNO FIETSEND OF WANDELEND OVER HET ALPE-ADRIA PAD

Wandel je graag en wil je Brda per voet ontdekken, dan kan je uit vele verschillende routes kiezen. Het Alpe-Adria pad is een aanrader, vooral als Brda maar een deel is van je wandelvakantie:

  • Het Alpe-Adria pad loopt van Oostenrijk door Slovenië naar de Italiaanse kust.

  • Er zijn 43 etappes, elk ongeveer 20 kilometer lang (6 uur lopen).
  • Elke etappe heeft een magisch punt; een buitengewone plek in het landschap waar je je helemaal betoverd kan voelen. In Brda ligt het magische punt net buiten Šmartno onder een pijnboom met zicht op het dorp en de omliggende heuvels.

Het Alpe-Adria pad is erg populair geworden en sinds kort heeft het een broertje, het Alpe-Adria fietspad.

De fietsroute, die zowel verharde als onverharde delen kent, heeft verschillende trajecten en een van de routes passeert Šmartno. Sommige delen van de route kruisen het wandelpad.

fietsen in Brda in Slovenie; foto U. Svigelj / bron Visit Good Place
foto U. Svigelj / bron Visit Good Place
Mark Koghee