/ WAAR TE STOPPEN OP WEG NAAR KROATIË? /

SMARAGD GROEN WATER IN SLOVENIË VOOR AZUURBLAUW IN KROATIË.

Misschien wel de mooiste rivier ter wereld. De Soca, met zijn kraakheldere smaragdgroene water, stroomt vanuit de Julische Alpen naar de Adriatische Zee door een vallei in het noordwesten van Slovenië waar de ongerepte natuur grotendeels tot het nationale park Triglav behoort.

De Soca vallei is nog onontdekt door de massa’s, maar onuitwisbaar opgeslagen bij hen die de vallei al bezocht hebben. De Soca is bekend om zijn smaragdgroene kleur, zijn vallei die toneel is voor vele outdoor activiteiten en de Eerste Wererldoorlog toen de vredige stroom de frontlinie was van een bittere strijd.

In de lente, wanneer het smeltwater met hoge snelheid naar de Adriatische Zee stroomt, is de Soca een wilde rivier. In de zomer is het water rustig. Wild of kalm, de rivier is een paradijs voor water sporters.

GA OP ONTDEKKINGSTOCHT VAN SOCA VALLEI

Ben jij een avonturier die graag op actieve vakantie de natuur in gaat? Dan is de Soca valley de plek voor jou. Ontdek de ongerepte natuur tijdens het wandelen, mountainbiken, fietsen, raften en/of canyonen. Vanuit de hele wereld komen mensen speciaal naar de Soca om erboven te paragliden, erin te vliegvissen en erop te kayakken.

Je hoeft niet per se sportief aangelegd zijn om van de Soca te genieten. Geef je ogen de kost en bezoek de natuurschatten langs de rivier. Er zijn vele watervallen waaronder de Boka, met 144 meter de grootste waterval van Slovenië. Er zijn kloven en diepe ravijnen waar het water door de eeuwen heen kunstwerken in de rotsen heeft gecreëerd.

Soca rivier in Slovenië; bron Mijn Slovenië
raften op Soca rivier in Slovenië

Er zijn bergtoppen van boven de 2000 meter en panoramische uitkijkpunten van waar je de Adriatische Zee kan zien. En in de architectuur, cultuur en de keuken zal je merken dat de mediterraanse invloeden ver stroomopwaarts reiken.

PERFECTE TUSSENHALTE OP WEG NAAR KROATISCH ISTRIË

De Soca valley is een ideale stop als je reist naar Kroatisch Istrië met populaire plaatsen als Porec, Pula, Rovinj, Opatija en Umag en de eilanden Cres, Krk en Losinj.

Je kan de Soca valley bereiken via de Vrsic bergpas die nabij Kranjska Gora begint. Vrsic is met 1611 meter de hoogste bergpas in Slovenië. De pas heeft maarliefst 50 haarspeldbochten. Rijd je liever over een wat minder slingerende weg ga dan via Tarvisio en de Predel pas naar Bovec.

Bovec (grootste keuze uit hotels en meer sport georiënteerd), Kobarid (meer historisch en culinair georiënteerd) en Tolmin (meer festival georiënteerd) zijn de drie grootste plaatsen waar je kunt verblijven.

Soca rivier bij Bovec dorp; foto D. Stulc; bron www.bovec.si
foto David Stulc // foto bron www.bovec.si

Er zijn verschillende campings en camper staanplaatsen in het gebied. Wildkamperen (ook met camper en caravan) is verboden. In Bovec is een parkeerplaats (betaald) met water en elektriciteit voor campers (richting het centrum en rechts nabij het tankstation).

Mark Koghee