/ AUTHENTIEKE STEDEN EN DORPEN /

De stadjes en dorpen van Gorenjska

Slovenië staat bekend om de prachtige natuur, maar verspreid door het hele land vind je ook authentieke stadjes en dorpen die rijk zijn aan cultuur(historie). Lees hier over de stadjes in de regio Gorenjska, gelegen tussen de hoofdstad Ljubljana en de grens met Oostenrijk.

De regio Gorenjska is voor de meeste bezoekers van Slovenië de eerste kennismaking met het land. Voor de meesten is het de eerste regio die je met de auto doorkruist en het is de regio waar het belangrijkste vliegveld ligt. Het is ook een regio met grote toeristische trekpleisters als Bled, Bohinj en Kranjska Gora. Zeker niet minder de moeite waard zijn de kleine stadjes en dorpen van Gorenjska.

Tržič

Tržič ligt aan de voet van de Ljublj (Loibl) pas die Oostenrijk met Slovenië verbindt. Het is een stadje met een lange geschiedenis. Al in de Romeinse tijd was er bebouwing. Nadat die bij een aardbeving was vernietigd, werd het nieuwe stadje Neumarktl gebouwd, later Tržič genoemd. Tržič is bekend om zijn ijzeren deuren en schotten. Die werden verplicht na een grote brand in 1811. Sinds 1985 is het stadje beschermd cultureel erfgoed.

Tržič is de stad van de schoenmakers, een ambacht die het stadje bekend heeft gemaakt in het oude Joegoslavië. Nu nog vind je schoenenfabriek Peko in het stadje. De geschiedenis van het stadje en het schoenmaken zie je in het museum van Tržič. Elke eerste zondag van september is de Schoenmaker’s Zondag, een grote markt.

trzic

Bron: J. van Zoest

Trzin

Niet te verwarren met Tržič is het stadje Trzin dat verder richting het zuiden ligt. Trzin stamt uit de middeleeuwen maar ook hier was in de Romeinse tijd al bewoning. In het kleine Trzin is de Sint Floris kerk een bezoek waard. Verder zijn er in het stadje diverse werken van de bekende architect  Jože Plečnik.

Škofja Loka

Škofja Loka is één van de mooiste middeleeuwse stadjes van Slovenië. De geschiedenis van het stadje gaat zeker terug tot 973 toen keizer Otto II het stadje schonk aan de bischoppen van Freising. Het oude centrum van Škofja Loka ligt hoog boven het riviertje Sora. Een klassieke brug, die een mooi uiticht biedt, leidt naar het centrum.

Het kasteel van het stadje staat boven het centrum en huisvest het Loka museum. In Škofja Loka staat een groot kapucijnenklooster. De bibliotheek van het klooster wordt tot één van de meest waardevolle bibliotheken van het land gerekend. Het bevat de eerste in het Sloveens vertaalde bijbel en het orginele manuscript van de Škofja Loka Passion uit 1721. De passion wordt nog elk jaar uitgevoerd in het centrum in de aanloop naar Pasen en is het grootste evenement in het stadje en het grootste in zijn soort in Slovenië.

Bron: J. van Zoest

Begunje

Begunje na Gorenjskem is een dorp nabij Radovljica. Het is wereldberoemd als het dorp van het muzikantenduo de broers Avsenik. Het restaurant met concertzaal van de familie Avsenik is nog altijd een topattractie. De beroemde broers zijn inmiddels alweer een aantal jaren geleden overleden.

Net buiten Begunje liggen de ruïnes van het middeleeuwse kasteel Kamen. Het was strategisch gezien een belangrijk kasteel. Het kasteel werd in de achttiende eeuw verlaten waarna het verval begon. Vandaag de dag staat er nog genoeg overeind voor een interessant bezoek. Nog wel helemaal in bijna nieuwstaat is kasteel Kacenštajn, oorspronkelijk uit de vijftiende eeuw en herbouwd in de zeventiende eeuw. Het kasteel staat in het centrum van het dorp. Voor de Tweede Wereldoorlog was het kasteel een vrouwengevangenis en tijdens de oorlog een gevangenis van de Gestapo. In het kasteel is nu het Gijzelaars Museum, betreffende de periode als Gestapo gevangenis. De rest van het kasteel is tegenwoordig psychiatrisch ziekenhuis.

Bron: Turizem Radovljica

Meer...

Eerder schreven we al uitgebreid over andere stadjes en dorpen: BledKranjKamnik, Kranjska Gora en Radovljica.

Mark Koghee