Štruklji maken doe je zo

uit de sloveense keuken

 

Slovenië is een land voor fijnproevers. In het kleine landje zijn maar liefst 23 verschillende culinaire regio’s die allemaal hun eigen specialiteiten hebben. Hier belichten wij de štruklji uit de Soča Vallei.

Geen gerecht zo Sloveens als de štrukelj (meervoud štruklji). De štrukelj is een dumpling vergelijkbaar met de Oostenrijkse knödel, maar dan toch heel anders. Iedere Sloveense regio heeft zijn eigen štrukelj. Het deeg is veelal hetzelfde maar de vulling verschilt. De oudst bekende štrukelj is een met tarragon gevulde dumpling van een chef van een landhuis in Graz (tegenwoordig Oostenrijks grondgebied). Het recept stamt uit 1589. Lange tijd waren štruklji een specialiteit voor de rijksten.

De štrukelj van de Soča Vallei is gevuld met walnoot. Vroeger werden de štrukelji hier speciaal rond kerstmis gemaakt. Maar nu mag het ’t hele jaar door. De štruklji uit de Soča-vallei zijn speciaal omdat ze geen ei bevatten.

Aan de slag

Voor štruklji heb je weinig nodig dus het is leuk om dit eens zelf te proberen.

Recept voor 40 tot 50 štruklji

Wat heb je nodig:

  • 700 gram tarwebloem
  • 6 dl kokend zout water, ongeveer 1dl kokende melk
  • 250 gram gemalen walnoten, 150 gram rozijnen
  • 200 gram suiker
  • 200 gram broodkruimels of paneermeel
  • 2-3 eetlepels boter, 1-2 eetlepels rum
  • citroenschil, theelepel kaneel

Stap 1. Het deeg

Doe de bloem in een kom en voeg geleidelijk het gekookte zoute water toe en mix. Het deeg moet stevig zijn, niet plakkerig. Mix de bloem en het water met een houten pollepel en kneed het dan met de hand. Maak na het kneden een dikke rol van het deeg. Laat het deeg afkoelen terwijl je de vulling gaat bereiden.

 

Stap 2. De vulling

Doe de gemalen walnoten in een kom. Voeg geleidelijk de gekookte melk toe. Bak de mix van walnoten en melk licht aan in een koekenpan met boter. Voeg broodkruimels of paneermeel, suiker, kaneel, rum en een citroenschil toe. Mix het goed. Mocht het nodig zijn, kan je nog steeds wat van de melk toevoegen, maar overdrijf dit niet. De vulling mag niet te vloeibaar zijn omdat je er een balletje van moet maken.

 

Stap 3. Vouwen

Snij een stuk deeg van de rol en maak er een bal van. Rek de bal met je vingers uit en maak hem helemaal plat. Je kan op de bodem een beetje bloem aanbrengen (niet op de bovenkant want de zijkanten moeten later aan elkaar geplakt worden). Zie de foto's van dit proces hier (de tekst is in Sloveens, maar de foto's zijn praktisch). Maak de štrukelj ongeveer 10 centimeter lang. Leg de vulling op het geplette deeg en vouw de randen van het deeg samen. Knijp de kanten samen in de vorm als op de foto. Leg de štrukelj neer en maak in het midden een kuil met een natte vinger. Leg de štrukelj op een met bloem bestrooid servet of doek en maak de andere štruklji.

 

Stap 4. Koken

Doe alle štruklji in een grote pan met heet, net gekookt gezout water. De štruklji zijn klaar wanneer ze naar het oppervlakte drijven.

Voor het serveren kan je de štruklji garneren met gesmolten boter en honing.

Eet smakelijk!

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)