/ Vakantie in Slovenië plannen /

Toegankelijke vakantie in Slovenië

Een fysieke beperking hoeft je niet van een vakantie te weerhouden. Ook niet in Slovenië. We zetten de meest toegankelijke attracties in het land op een rij.

In Slovenië is de laatste jaren hard gewerkt aan het toegankelijker maken van steden, dorpen en voorzieningen. Alle nieuwe publieke gebouwen, grote winkelcentra en toeristische trekpleisters zijn volledig toegankelijk. Bestaande gebouwen worden aangepast. Sowieso vind je vrijwel overal gehandicaptenparkeerplaatsen en in de meeste plaatsen ook een gehandicaptentoilet. Steden hebben geïnvesteerd in stoepen die rolstoelvriendelijk zijn en er zijn steeds meer lage geldautomaten en automaten met braille.

Plekken die ‘Beperking vriendelijk’ zijn, zijn vaak niet alleen goed toegankelijk met de rolstoel, maar ook toegerust voor het ontvangen van gasten die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn.

Laško

Het stadje Laško in Oost-Slovenië kreeg in 2013 het Europese predicaat ‘Excellente Bestemming’ voor de toegankelijkheid van voorzieningen voor mensen met een beperking. Thermana Laško en Rimske Terme hebben kamers waarin je goed rond kunt rijden in een rolstoel en waar blinden en slechtzienden de blindengeleidehond mee in de kamer kunnen nemen. Ook zijn er ringleidingen voor slechthorenden.

In de Tuinen van Honingplanten, in het park van het  Laško spa-resort, zijn alle borden ook in braille. De sporthal in Laško is helemaal aangepast voor gehandicaptensport. Alle grote sportevenementen voor gehandicapten in Slovenië vinden daarom hier plaats.

Grotten van Postojna

De populairste toeristische attractie van Slovenië, de grotten van Postonja, is toegankelijk voor mensen met een beperking. Het grottencomplex kun je met rolstoel bezoeken. Personeel kan assisteren bij het in- en uitstappen in de trein die door het complex rijdt. Paden in het complex zijn goed begaanbaar.

postojna, slovenia.info

Bron: Slovenia.info

Pivka Park van Militaire Historie

Het Pivka Park van Militaire Historie is een militair museum midden in de bossen van de zogeheten Groene Karst. Hier, op een heuvel gelegen, ligt de enige onderzeeër van Slovenië. Er zijn tanks en vliegtuigen en nog veel meer. Mensen met een beperking zijn meer dan welkom; ook deze bestemming is bekroond met het ‘Disability Friendly’ certificaat.

Ljubljana

Het Toerisme Informatie Centrum in Ljubljana werd in 2019 het eerste toerisme informatiecentrum in Europa dat elektrische aandrijving voor rolstoelen verhuurd. De aandrijving bestaat uit een elektrisch aangedreven wiel met stuur dat je voor je rolstoel kan koppelen. Daarmee kan je snel en gemakkelijk door Ljubljana met je rolstoel. Met een volle batterij is het bereik 40 kilometer.

In Ljubljana is het treinstation en zijn de stadsbussen toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Het kasteel kun je met een lift bereiken. De dierentuin Ljubljana Zoo is toegankelijk, evenals de meeste musea, zoals het Stadsmuseum en de Nationale Galerij.

Wil je met de rolstoel Ljubljana verkennen, download dan de Ljubljana by Wheelchair app. De app toont je alle met rolstoel toegankelijke plekken in de hoofdstad, van toiletten tot attracties. De app is gemaakt door een inwoner die na een ongeval in 2013 zelf in een rolstoel terecht kwam.

funicular, ljubljana, visitljubljana

Bron: Visit Ljubljana

Triglav Nationaal Park

De parel van Slovenië, het nationale park Triglav, is op sommige punten ook toegankelijk voor gehandicapten. Verschillende natuurschatten en uitkijkpunten zijn toegankelijk gemaakt. Zo kun je als gehandicapte het ravijn Velika Korita Soče, langs de weg Vršič-Bovec, bezoeken en ook de Pocar hoeve met botanische tuinen in Zgornja Radovna is toegankelijk.

Pliskova Educatieve Pad

In het dorpje Pliskovica ligt een educatief pad van de Karst; een wandelroute die opgesteld is door iemand die zelf gehandicapt is en het pad is dus goed toegankelijk. Het pad loopt langs karresporen en voetpaden. Onderweg leer je over het Karstlandschap en de Eerste Wereldoorlog.

Štanjel

In de Groene Karst ligt ook het plaatsje Štanjel, een middeleeuws vestingsplaatsje op een heuvel. Ook dit dorpje is toegankelijk en in de buurt staat de toeristenboerderij Hiša Posebne Sorte die helemaal toegerust is om gasten met een beperking te ontvangen.

rolstoel, healthy travel blog

Bron: Healthy travel blog

Mark Koghee