/ WANDELTOCHTEN /

WANDELEN NAAR DE KLOOF VAN DE TOLMINKA RIVIER.

Op loopafstand van Tolmin bevindt zich de grillig gevormde kloof van de Tolminka rivier. Aan het begin van deze kloof stroomt de Zadlascica in de Tolminka, ook hier bevindt zich een diep uitgesleten kloof. Langs beide kloven ligt een doodlopend pad waarvan die langs de Tolminka vrij spectaculair is, met een paar korte tunnels.

Rondom de beide kloven zijn de paden gezekerd en netjes aangelegd. Dit is een rondwandeling waarbij je begint en eindigt in Tolmin. Onderaan deze beschrijving vind je een korte versie van de wandeling.

// soort wandeling: gemakkelijk
// duur: 2,5 uur
// lengte: 7,3 kilometer
// hoogteverschil: 300 meter
// Sloveense naam: Tolminska korita

Dit was in 2005 één van onze eerste wandelingen in Slovenië. De rondwandeling konden we toen doen maar de ingang van de Tolminka kloof was gesloten.

In de jaren erna is het pad in de kloof hersteld en is er aanvullend werk verricht aan de paden rond de kloven. Dus besloten we in 2014 maar weer eens te gaan kijken, en inderdaad is het een mooi geheel geworden.

Door de manier waarop deze wandeling beschreven wordt kom je pas vrij laat langs het ticket office waar toegangskaartjes voor de kloven gekocht kunnen worden.

Vergeet hier niet te betalen, met het geld wordt het onderhoudswerk aan de mooi aangelegde paden gefinancierd.

 

Tolmin kloof wandeling in Nationaal Park Triglav; bron Mijn Slovenie

HET BEGIN VAN DE WANDELING IN TOLMIN

Als je vanuit de richting Kobarid door Tolmin rijdt, kom je na twee scherpe bochten in het centrum uit. Vlak voor een kruispunt met stoplichten zie je aan de linkerkant op een verhoging de grote parkeerplaats al. Ga bij de stoplichten naar links en daarna bij eerste gelegenheid weer naar links om de parkeerplaats te bereiken en parkeer daar.

Vanaf de parkeerplaats loop je terug naar de hoofdstraat en daarna volg je hoofdstraat richting Idrija, dus met de weg naar Kobarid achter je.

Na ongeveer 800 meter bereik je de brug over de Tolminka. Steek deze over en neem direct daarna een betonpad naar links dat omhoog gaat langs de rivier.

Het betonpad komt uit op de weg naar Zabce dorpje, sla hier linksaf en even later loop je door Zabce.

Omdat dit niet de officiële wandeling is moet je hier even goed opletten, pas aan het einde van het dorp staat een bordje naar de kloven.

Bij de eerste Y-splitsing neem je de linker weg. Bij de tweede Y-splitsing neem je weer de linker weg. Bij de derde Y-splitsing waar een oud huis precies tussen de wegen staat neem je de rechter weg.

Na ongeveer 150 meter zie je aan de rechterkant een twee meter hoge betonnen muur met rechts daarvan een trap, en voilŕ, het eerste bordje naar Tolminska korita! Ga die korte trap op en sla linksaf.

In het begin loop je langs de laatste huizen en wat weilanden. Je passeert twee hekken die na doorgang weer gesloten dienen te worden en even later loop je langs een mooi bospad in de Sloveense natuur.
Je komt uit bij de hangbrug over de Zadlascica rivier vlak voor de samenkomst met de Tolminka, steek deze brug over.

wandelpad van Tolmin kloof in Nationaal Park Triglav; bron Han Vroon
H. Vroon

DE WANDELING LANGS UITKIJKPUNTEN, EEN BERENKOP EN DANTE’S GROT

Hier begint het officiële deel van de wandeling en kun je diverse kanten op. Neem het pad naar rechts dat omhoog gaat langs de rechter oever van de Zadlascica en blijf dat volgen. Je loopt langs diverse uitkijkpunten in de diep uitgesleten kloof.

Na korte tijd kom je bij een uitkijkpunt waar een groot rotsblok tussen de wanden van de kloof is blijven hangen, Medvedova glava (berenkop) genoemd. Even later eindigt het pad bij een houten platform.

Loop weer terug en neem nu op de weg terug een pad rechts naar boven met een bordje Zadlaška jama. Je komt uit bij een weg, sla hier rechtsaf. Na een haarspeldbocht zie je aan de rechterkant Zadlaška jama, ook wel Dante’s grot genoemd. Hier zou de dichter Dante een tijd in ballingschap hebben geleefd.

Loop daarna terug langs de weg richting het punt waar je de weg opkwam en volg de weg verder. Binnen enkele minuten kom je uit bij Hudicev most, een brug 60 meter boven de Tolminka kloof met een mooi uitzicht in de kloof. Daar is de het diepste punt van Nationaal Park Triglav.

Er volgt een korte tunnel met uitgehouwen ramen, en ongeveer 400 meter na de brug zie je aan de linkerkant van de weg het ticket office. Lever hier je bijdrage in voor het onderhoud van de paden en neem dan het pad dat links van het ticket office naar beneden gaat.

 Dit mooie pad komt uit bij de ingang van de kloof. Je steekt via een houten brug de Tolminka over en gaat dan naar links, het pad langs de kloof volgend (zou je aan de overkant naar rechts gaan, dan zou je via een kort pad uitkomen bij de samenkomst met de Zadlascica).

Het pad langs de Tolminka kloof loopt door een aantal tunnels en eindigt boven een thermale bron. Het water van deze bron is 10 tot 15 graden warmer dan dat van de Tolminka.

Voor de weg terug naar Tolmin loop je terug naar het ticket office, dan ga je op de weg naar links en loop je langs de weg. Kort na het ticket office is een restaurant, neem vlak voordat je bij het restaurant aankomt een steenslag weg links naar beneden.

 

wandelen door Tolmin kloof in Juliaanse Alpen
H. Vroon
brug over Tolminka rivier en kloof in Julische Alpen - Nationaal Park Triglav; bron Han Vroon
H. Vroon

Je loopt langs een landweggetje door weilanden en langs een paar huizen terug naar Tolmin. Je loopt in zuidelijke richting en als je in Tolmin aangekomen die richting blijft volgen kom je vanzelf uit bij de hoofdweg die makkelijk als dusdanig te herkennen is. Bij de hoofdweg aangekomen ga je naar rechts en loop je langs de hoofdweg totdat je de parkeerplaats weer tegenkomt.

EEN KORTE VERSIE VAN DE WANDELING

Als je minder tijd wilt spenderen maar wel de kloven wilt zien, kun je ook de officiële route lopen. Op de hoofdweg in Tolmin rij je dan op het aan het begin genoemde kruispunt met stoplichten naar links, vervolgens niet weer naar links voor de parkeerplaats, maar rechtuit naar Zatolmin dorpje. In Zatolmin aangekomen blijf je op de hoofdweg die met een bocht naar rechts gaat, hier staat een bordje naar Tolminska korita.

Ongeveer een kilometer na Zatolmin zie je het restaurant met een grote parkeerplaats waar je kunt parkeren. Als je voorbij het restaurant langs de weg loopt zie je aan de rechterkant het ticket office. Daar krijg je na aankoop van de kaartjes ook een kaartje van het gebied mee.

Han Vroon

Han Vroon

Han Vroon werkt als systeembeherder in de ICT.
Om tijdens vakanties op een aktieve manier tot rust te komen gaan hij en zijn vriendin sinds 2005 naar de overweldigende natuur van Slovenië waar zij tijdens mooie wandelingen telkens weer nieuwe plekken ontdekken.
Sinds 2013 heeft dat een nieuwe hobby opgeleverd, het opzetten en bijhouden van de Engelstalige site www.slovenialocations.com met alle in de loop der jaren verzamelde wandelinformatie en foto's over natuurlijke bezienswaardigheden in noordwest Slovenië.
Han Vroon
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Jouw informatie wordt in geen geval gedeeld met derden.
Vraag ons alles wat je wil weten over een vakantie in Slovenie.
We bieden kosteloos advies. Als u een vraag stelt stemt u in om af en toe een tip of verhaal over slovenie te ontvangen. Geen spam, dat beloven we.
We beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Dank je wel!
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
HELP ONS HET BOEKINGSPLATFORM BETER TE MAKEN
WAAROM HEB JE NIET GEBOEKT?
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN