/ BEST OF THEMA /

DE MOOISTE MEREN VAN SLOVENIË: VAN MEREN OM TE ZWEMMEN TOT OASES VAN RUST. 

Tussen de bergen en de bossen van Slovenië vind je een grote variëteit aan meren.  In totaal zijn 321 plassen water als meer geclassificeerd. Sommigen zijn niet veel groter dan een vijver, maar er zijn ook diverse grote meren waarop je kan varen en in kunt zwemmen.  Als je enkele Sloveense meren wilt bezoeken hebben we hier wat tips voor je.

MEREN OM TE ZWEMMEN EN TE VAREN

Bled meer

// Coördinaten: N: 46,3668 E: 14,1077

Bled is het bekendste meer van Slovenië en niet zonder reden. Met zijn kasteel op een klif aan de oostoever en het eilandje met kerk in het midden is dit wellicht wel het meest schilderachtige meer van Europa. 

Dankzij het sprookjesachtige meer is Bled een van de grootste toeristische trekpleisters van Slovenië.

Je kan rond het meer wandelen, je kan erover varen en je kan er in zwemmen. De beste strandjes vind je in het westen. In strenge winters is het zelfs mogelijk om op het meer te schaatsen.

 

''''

Bohinj meer

// Coördinaten: N: 46,2783 E: 13,8854

Het meer van Bohinj is net wat groter dan Bled en daarmee is dit meer het grootste permanente meer van Slovenië. Natuurpracht is de aantrekkingskracht van het tussen de bergen gelegen meer van Bohinj. 

In tegenstelling tot Bled vind je hier geen bebouwing langs het water. Wel kan je net als in Bled een rondvaart maken op het water. En in de zomer is het een heerlijk meer om in te zwemmen of omheen te wandelen.

Top meren van Slovenie, Bohinj meer, Julische alpen, bron MijnSlovenie

Bloke meer

// Coördinaten: N: 45,786 E: 14,5157

Het meer van Bloke is een kleine waterplas op een rustig plateau ten westen van Ljubljana. Het meertje ligt tussen de bossen. Naast het meer is een kinderspeelplaats en er is café. Omdat het meer van Bloke zo’n beetje ‘in the middle of nowhere’ ligt is het er nooit overvol.

Smartinsko meer

// Coördinaten N: 46,2763 E: 15,26

Het meer van Smartinsko ligt nabij Celje. Behalve zwemmen kan je hier ook varen. Bij het meer worden bootjes verhuurd. Rond het meer is ook een thematische wandelroute. Op de oevers zijn picnic plekken.

Skale meer

// Coördinaten: N: 46,372 E: 15,1035

Varen, zwemmen en wandelen is ook mogelijk bij het Skale meer in Velenje. Het meer is ooit ontstaan door de steenkolenwinning. Naast het meer vind je Velenje Beach. Juist ja, een strand met alle voorzieningen.

OASES VAN RUST

Niet alle meren in Slovenië zijn om in te zwemmen. In de bergen vind je verborgen in kleine valleien de mooiste waterpartijen. Het zijn oases van rust en natuurpracht.

Krn meer

// Coördinaten: N: 45,9823 E: 14,0283

Het meer van Krn ligt op een hoogte van 1340 meter op de berg Krn. Met zijn lengte van 400 meter en diepte van 17 meter is het ‘t grootste Alpenmeer. 

Rondom het meer vind je een bos van dennebomen. Het meer, de bomen en de rotspartijen van de bergen creëren een prachtig plaatje. Ook dit meer kan je alleen lopend bereiken.

Divje meer

// Coördinaten: N: 45,9823 E: 14,0283

Het meer Divje, vertaald het wilde meer, is eigenlijk een grote vijver nabij Idrija. 

Top meren van Slovenie, Krn meer, Julische Alpen, bron MijnSlovenie

Gelegen tussen hoge bomen in het bos twee kilometer ten zuiden van Idrija is dit meer mysterieus en sprookjesachtig. Het wilde meer is maarliefst 120 meter diep en de boorden van het meer kennen een zeer rijke flora en fauna.

meer Divje vlakbij Idrija stad in Slovenië; foto D. Wedam

Vallei van de Zeven Meren van Triglav

// Coördinaten: N: 46,3182 E: 13,7803

In de acht kilometer lange Vallei van de Zeven Meren van Triglav liggen zeven meertjes, sommigen ter grootte van een vijver. Sommige drogen ook uit, dus neem het aantal van zeven niet te letterlijk, het kan verschillen.

Zwemmen is hier overigens verboden. De meertjes liggen tussen de 1300 en 2000 meter hoogte. Je kan de meren alleen lopend bereiken.

Mark Koghee