ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Het beste /

Top 10 van Sloveense musea

Slovenië staat vol musea. In het land zijn er alleen al 165 professionele musea, aangesloten bij de Sloveense associatie voor musea. Daarnaast zijn er ook nog eens vele kleine musea die door vrijwilligers worden gerund. Kortom, het zijn er veel te veel om allemaal op te noemen. Je kunt musea in ieder seizoen bezoeken, dus het is ook een goed uitje voor hete of juist regenachtige dagen. Hier vind je onze top 10 van musea in Slovenië.

Nationale Galerie (Narodna Galerija), Ljubljana

De nationale galerie, oftewel het Sloveense rijksmuseum, is net gerenoveerd. In het statige, klassieke pand aan de rand van het centrum van Ljubljana en het park Tivoli vind je vooral veel schilderkunst. In het museum hangen ook veel werken van Nederlandse en Vlaamse meesters die in Slovenië, destijds in het Habsburgse Rijk gelegen, hebben geschilderd.

Bron: Tourism Board Ljubljana

Museum Kobarid (Kobaridski Muzej), Kobarid

Het museum van Kobarid is geheel gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. Kobarid (Caporetto in het Italiaans) lag in deze oorlog in de frontlinie van de veldslagen van de Soča. Het museum geeft een indrukwekkend beeld van de oorlog in het Sloveens-Italiaanse grensgebied, maar het is geen oorlogsmuseum. Het verhaal dat het museum wil vertellen, is dat van de mensen die in deze oorlog verwikkeld zijn geraakt. In 1993 won het toen nog nieuwe museum de prestigieuze museumprijs van de Raad van Europa.

Bron: Srdjan Zivulovic

Nationaal Museum van Hedendaagse Geschiedenis (Muzeju novejše zgodovine Slovenije), Ljubljana

Het nationale museum voor hedendaagse geschiedenis toont Slovenië in de twintigste eeuw. Een interessante collectie toont het land en de inwoners in een bewogen eeuw waarin het land heeft behoord tot Oostenrijk-Hongarije, (deels) Italië, het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen, Koninkrijk Joegoslavië, de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië en tot slot vanaf 1991 de Republiek Slovenië. Het museum is in het landhuis Cekin in park Tivoli in Ljubljana.

Bron: Srdjan Zivulovic

Technisch Museum van Slovenië (Tehniški Muzej Slovenije), Bistra pri Vrhniki

Aan de rand van natuurgebied Barje bij Ljubljana vind je in het kasteel van het gehucht Bistra het technische museum van Slovenië. In de collectie bevinden zich 750 objecten uit verschillende takken van wetenschap en bouwkunde. Er is een indrukwekkende collectie fietsen, motoren en auto’s, machines uit de houtbouw, textielindustrie en post- en telecommunicatie. Tot de autocollectie behoort een verzameling auto’s uit het wagenpark van Tito.

Bron: Visit Vrhnika

Apicultuur Museum (Čebelarski muzej), Radovljica

In het oude centrum van het middeleeuwse Radovljica staat het gemeentemuseum waarin ook het apicultuur museum over de bijenhouderij (apicultuur) is gevestigd. Het museum over de bijenhouderij is er al sinds 1959. Het is kenmerkend voor de belangrijke plek die het bijenhouden inneemt in Slovenië. Je leert hier alles over de bijensoorten, bekende bijenhouders en de kleurrijke bijenkorven die je overal in het land in de natuur ziet staan.

Bron: Arhiv Turizem Radovljica

Sloveens Brandweer Museum van Dr. Branko Božič (Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča), Metlika

In Slovenië is de brandweer de smeerolie waar de maatschappij op draait. Lokale brandweerkorpsen organiseren de dorpsfeesten en de brandweer levert vrijwilligers bij evenementen. Kortom, blussen lijkt meer een bijzaak. Sinds 1969 (honderd jaar na het oprichten van het eerste brandweerkorps in het land) is er het brandweermuseum in het centrum van Metlika. Je ziet er onder meer oude brandweervoertuigen (de oudste uit 1836) en werktuigen.

Bron: Metlika.si

Park Militaire Geschiedenis (Park Vojaske Zgodovine ), Pivka

Het Park van Militaire Geschiedenis bevindt zich in oude legerbarakken van het Joegoslavische leger, die ooit gebouwd zijn door Italië. Het museum heeft een indrukwekkende collectie, waaronder tanks, straaljagers en zelfs een onderzeeër. Het is het grootste museumcomplex van het land. Niet alleen wordt de Sloveense geschiedenis uitgebeeld, maar ook die van de wereld.

Sloveens Alpinisme Museum (Slovenski Planinski Muzej), Mojstrana

Gelegen net buiten het centrum(pje) van Mojstrana staat het moderne alpinisme museum van Slovenië. Naar eigen zeggen is het museum de eerste in de wereld die spellen en avonturen heeft toepast om de inhoud duidelijk te maken. Je leert hier alles over bedwingen van bergen aan de hand van objecten, foto’s, verhalen, video’s en dus spellen. Er is onder meer een soort escape room ‘vlucht naar de schuilhut’ en je kunt gezeten in een schuilhut een heuse storm in de bergen ervaren.

Bron: Tnp.si

Gemeentemuseum van Idrija (Idrija Municipal Museum), Idrija

Vrijwel iedere gemeente in Slovenië heeft wel een gemeentemuseum. Die van Idrija is één van de mooiste. Het museum bevindt zich in kasteel Gewerkenegg dat net naast het centrum ligt. Naast de collectie van het museum, verken je dus ook dit kasteel. In het museum ontdek je de lokale geschiedenis en uiteraard die van de kwikmijn, dat Unesco werelderfgoed is, in het stadje.

Bron: Slovenia Trips

Maritiem museum Paleis Gabrielli (Pomurska muzej), Piran

In het prachtige paleis Gabrielli in Piran zit een museum waar de nadruk ligt op het maritieme leven in Slovenië. Er is een grote collectie scheepsmodellen uit de achttiende eeuw, een collectie boegbeelden, een collectie over de visserij aan de Sloveense kust, een collectie over de scheepvaart in de periode van Oostenrijk-Hongarije en een collectie zeevaart schilderijen.

Bron: Kraji.eu

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!