Historische treindienst Triëste hersteld

trein treinreizen italie slovenie

Na een afwezigheid van 7 jaar is er weer een directe treinverbinding van Ljubljana naar de Italiaanse kuststad Triëste. Zondag 9 september 2018 is de verbinding weer in ere hersteld.

De trein rijdt twee keer per dag en doet er 2 uur en 40 minuten over om vanuit Ljubljana het centraal station van Triëste te bereiken. Een kaartje kost 8 euro. Voor vijf euro extra kan je fiets mee. Na Triëste rijdt de trein door naar de luchthaven Ronchi bij Triëste (11,6 euro) en Udine.

De treinreis naar de Italiaanse havenstad is een prachtige rit waarbij je een grote verscheidenheid aan landschappen doorkruist. Het is ideaal als je optimaal van je reis wilt genieten zonder je druk te maken om tijd. De snelste manier om Triëste te bereiken met openbaar vervoer is de bus. Die rijdt vanaf het busstation voor het treinstation in Ljubljana in 1 uur en 35 minuten naar Triëste.

Het eerste treinrooster loopt tot 8 december 2018. Volgens dit rooster gaat de eerste trein in Ljubljana naar Triëste om 5.57 uur. Onderweg stopt de trein in Postonja (6.58 uur), Divača (7.31 uur) en Sežana (7.41 uur). Aankomst in Triëste is om 8.50 uur en op de luchthaven 9.17 uur.

In de middag vertrekt er een trein van Ljubljana naar Triëste om 16.10 uur. Eindhalte is het station van Triëste om 18.43 uur.

De trein van Triëste naar Ljubljana gaat om 9 uur ‘s ochtends en stopt in Sežana (9.56 uur), Divača (10.05 uur) en Postonja (10.38 uur). De aankomst in Ljubljana is om 11.36 uur. In de middag gaat de trein van Triëste naar Ljubljana om 19.09 uur. De aankomst is om 21.48 uur. Deze trein begint al in Udine (17.54 uur) en vertrekt van luchthaven Ronchi om 18.30 uur.

De spoorlijn van Ljubljana naar Triëste kent een lange geschiedenis. De spoorlijn behoorde tot de Zuidelijke Spoorlijn van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk die liep van Wenen tot Triëste. Op 12 juli 1857 reed de eerste trein van Wenen naar de Italiaanse havenstad. De laatste reis van de Oostenrijkse keizer Franz Ferdinand in 1914 ging vanuit Wenen met de trein naar Ljubljana en Triëste en vandaar per schip en trein verder naar Sarajevo waar hij op op 28 juni werd doodgeschoten door Gravilo Princip. Zoals bekend was dat het startschot voor de Eerste Wereldoorlog.

De laatste directe trein van Ljubljana naar Triëste, die vanuit Budapest kwam, reed in 2011.

Door Slovenië met bus en trein

By Mark Koghee | 02/04/2018

/ Vakantie in Slovenië plannen / DOOR SLOVENIË MET TREIN EN BUS Steeds meer mensen gaan met het vliegtuig of de trein naar Slovenië en willen het land vervolgens met het openbaar vervoer ontdekken. Het is een avontuurlijke manier van reizen, maar niet altijd de meest gemakkelijke. Daarom geven we je wat tips voor het…

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)