/ SLOVEENSE BELEVEN /

Trekken met ezels in Brda.

Het wijngebied Brda in West-Slovenië is een aantrekkelijk gebied. Het gebied kenmerkt zich door een combinatie van natuur, eeuwenoude cultuur en heerlijke culinaire producten. Wanneer je Brda voor korte of langere tijd ontmoet, ontmoet je er vriendelijke, hardwerkende mensen met een grote liefde voor hun woongebied.

In Brda leven de mensen dicht bij de natuur en dat kun je merken. Ze zijn – terecht – trots op de producten die dit gebied voortbrengt, waaronder heerlijke kersen en vele soorten olijfolie en wijnen. Ook zijn er diverse mogelijkheden tot wandelen en fietsen. Sinds twee jaar is er een nieuwe activiteit in dit gebied ontwikkeld: ‘donkey trekking’, ofwel trekken met ezels. Een leuke activiteit voor jong en oud!

Brda, wandelen, MijnSlovenie

 

De kennismaking

Twee jaar geleden bood de eigenaar van vijf ezels aan om deze ook voor toeristen in te zetten. Ze werden eerder al ingezet voor kinderen met beperkingen, voor wie de omgang met ezels heel goed is gebleken. Nu is de mogelijkheid voor omgang met de ezels er voor iedereen.

Bij aankomst op de kleine boerderij krijg je eerst de tijd om kennis te maken met de ezels die meegaan op jullie tocht. De eigenaar kent zijn dieren goed en kan je bij aankomst, maar ook onderweg aanwijzingen geven over hoe met de dieren om te gaan. Hij gaat daarom zelf ook mee met de trektochten. De ezels zijn stuk voor stuk ontzettend lieve dieren en gewend aan mensen. Het is ook een aanrader om een lokale gids mee te nemen op je trektocht. Die kan je onderweg veel vertellen over Brda en over de plaatsen waar je langs komt.

wandelen, mijnslovenie

 

Routes

Er zijn diverse routes welke je met de ezels kunt lopen. Er is bijvoorbeeld een route van ongeveer vier uur door de heuvels van Brda, over de Italiaanse grens en door bossen en wijngaarden. Ook is er de mogelijkheid om twee dagen op pad te gaan en onderweg te kamperen. In overleg met de eigenaar kun je een kortere, langere of andere route kiezen die helemaal aansluit bij jullie wensen.

Tijdens de trektocht kun je volledig genieten van de omgeving. Je hoeft daarbij niet te sjouwen met je bagage, want dat kunnen de ezels voor je doen. Ook voor gezinnen met kinderen is dit een leuke activiteit. Niet alleen omdat de omgang met dieren leuk is, maar kinderen (tot ongeveer 50 kg) mogen ook zelf op de ezels rijden. Hierdoor zijn er ook langere tochten met kinderen mogelijk, zonder dat zij moeite krijgen met de afstand.

wandelen, brda, mijnslovenie

 

Kortom, het trekken met ezels is een leuke mogelijkheid om het gebied Brda op een alternatieve wijze te ontdekken. Je zult je door deze ervaring nog dichter bij de natuur voelen én het is geschikt voor jong en oud!