Hoe veilig is Slovenië?

Wil je vooral een veilige vakantiebestemming? Dan is Slovenië helemaal de plek voor jou. De criminaliteitscijfers van Slovenië behoren tot van de laagste van de wereld. En van oorlogen of terrorisme is hier ook weinig te vrezen. In de Global Safety Index van 2021 staat Slovenië op de 8e plaats (ter vergelijking: Nederland staat op de 23e plaats en België op de 67e plaats). De kans op natuurrampen is bijzonder laag.

Slovenië, een veilig vakantiebestemming; bron Mijn Slovenië

Laatste oorlog in 1991

Het uiteenvallen van Joegoslavië heeft ook in Slovenië tot oorlog geleid. Slovenië was in 1991 het eerste land dat zich van Joegoslavië afscheidde. De oorlog duurde tien dagen en kostte ongeveer 75 mensen het leven. De strijd in Slovenië viel in het niet bij de desastreuze oorlogen in buurland Kroatië en in Bosnië en Kosovo. Na het tekenen van de vrede op 7 juli 1991 is het rustig gebleven in Slovenië.

Criminaliteit in Slovenië

Slovenië heeft criminaliteitscijfers die tot de laagste van de wereld behoren. Dat betekent dus niet dat er geen criminaliteit is. Alle misdrijven die in Nederland en België gepleegd worden, worden ook in Slovenië gepleegd, alleen veel minder vaak. Wees in de steden daarom wel op je hoede voor bijvoorbeeld zakkenrollers. Diefstallen met geweld komen heel weinig voor.

Terrorisme in Slovenië

De dreiging van terrorisme is erg laag in Slovenië. In de Global Terrorism Index van 2020 staat Slovenië op een gedeelde laatste plaats, nr. 135 (ter vergelijking: België staat op de 59e plaats en Nederland op de 66e plaats).

Vluchtelingencrisis in Europa

De vluchtelingenstroom die in 2015 van Turkije naar Noord-Europa op gang is gekomen, ging tijdelijk ook door Slovenië. Momenteel is dat nog maar in zeer geringe mate het geval. Als toerist zal je hier dan ook weinig van merken. De kans dat dit een vakantie in Slovenië dwars kan zitten, is nihil.

Bellen

Het noodnummer voor hulpdiensten is ook in Slovenië 112. Als je snel de politie nodig hebt, kun je ook 113 bellen.

Hulp

Word je slachtoffer van criminaliteit? Doe dan in ieder geval aangifte bij een politiebureau. Als je als Nederlander in Slovenië slachtoffer van criminaliteit wordt, dan kan de ambassade in Ljubljana een helpende hand bieden. Je kunt ook 24 uur per dag bellen met het speciale noodnummer van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: +31 247-247-247.
Belgen kunnen terecht bij de ambassade in Wenen.