Hoe veilig is Slovenië?
Wil je vooral een veilige vakantiebestemming? Dan is Slovenië helemaal de plek voor jou. De criminaliteitscijfers zijn hier één van de laagste ter wereld. En van oorlogen of terrorisme is hier ook weinig te vrezen.
Was er geen oorlog in Slovenië?
Ja, het uiteenvallen van Joeslavië heeft ook tot oorlog geleid in Slovenië. Slovenië was in 1991 het eerste land dat zich van Joegoslavië afscheidde. De oorlog duurde tien dagen en kostte ongeveer 75 mensen het leven. De strijd in Slovenië viel in het niet bij de desastreuze oorlogen in buurland Kroatië en Bosnië en Kosovo. Na het tekenen van de vrede op 7 juli 1991 is het rustig gebleven in Slovenië.
Criminaliteit in Slovenië
Slovenië heeft één van de laagste criminaliteitscijfers van de wereld. Dat betekent dus niet dat er geen criminaliteit is. Alle misdrijven, die in Nederland en België gepleegd worden, worden ook in Slovenië gepleegd, alleen lang niet zo vaak. Wees in de steden daarom wel op je hoede voor bijvoorbeeld zakkenrollers. Diefstallen met geweld komen heel weinig voor.
Test van criminaliteit
Het televisieprogramma 3 Op Reis van BNN nam de proef op de som en liet in 2012 een portemonnee onbeheerd achter in het centrum van Ljubljana. Zie hier in de betreffende aflevering wat er gebeurde (vanaf 12.08 minuten).
Terrorisme in Slovenië
De dreiging van terrorisme is laag in Slovenië.
Vluchtelingencrisis in Europa
De vluchtelingenstroom die in 2015 van Turkije naar Noord-Europa op gang is gekomen, gaat sinds oktober 2015 ook door Slovenië. Als toerist zul je hier weinig van merken. Vluchtelingen komen (situatie tot voorjaar 2016) binnen bij twee grensovergangen in het zuidoosten van het land. Vandaar worden ze overgebracht naar verschillende opvangcentra waarvandaan de vluchtelingen weer verder worden vervoerd naar Oostenrijk. Onze medewerkers in Slovenië hebben hier zelf nog nooit iets van gemerkt, dus de kans dat dit een vakantie in Slovenië dwars kan zitten is nihil.
Grote stromen vluchtelingen kunnen het verkeer aan de grenzen (tussen Kroatië en Slovenië en Slovenië en Oostenrijk) vertragen of het treinverkeer in de war schoppen. Houd daarom de verkeersinformatie in de gaten of de spoorwegen.
Bellen
Het noodnummer voor hulpdiensten is ook in Slovenië 112. Als je snel de politie nodig hebt, kun je ook 113 bellen.
Hulp
Word je slachtoffer van criminaliteit? Doe dan in ieder geval aangifte bij een politiebureau.
Als je als Nederlander in Slovenië slachtoffer van criminaliteit wordt, dan kan de ambassade in Ljubljana een helpende hand bieden. Je kunt ook 24 uur per dag bellen met het speciale noodnummer van het ministerie van binnenlandse zaken: +31 247-247-247
Belgen kunnen terecht bij de ambassade in Wenen. Voor meer informatie kijk ook eens hier.