/ Wandeltochten /

Mijn Via Dinarica Trail van Mašun naar Sviščakih

 

Keer op keer verbaasd het me dat er zoveel verschillen tussen landen zijn. Dat wanneer je een grens oversteekt, je daadwerkelijk merkt dat je in een ander land bent. Natuur is gewoon natuur, ook aan de andere kant van de grens. Bos is bos, dacht ik, maar in Slovenië hangt er een ander sfeertje. Dat komt niet alleen door de ietwat andere taal (ten opzichte van Kroatisch). Het zit 'm meer in de gewoontes en gebruiken, denk ik. De mensen die ik tref zijn opvallend beleefd en dorpen hangen vol met vrolijk gevulde bloembakken en andere kleurrijke versiersels. Alles is tiptop verzorgd. Zo ook het bos.

kasteelpoort masun, bron EVAdinarica, mijnslovenie

bron EVAdinarica

Vanuit Mašun stippelde ik mijn eigen route naar Sviščakih uit, natuurlijk dwars door de bossen. Gedeeltelijk volgde ik de Via Dinarica track op mijn GPS, maar voor het overgrote deel gebruikte ik een wandelkaart. De Via Dinarica en de E6 gaan vanuit Mašun direct naar Snežnik, een bergtop die ik een dag later op het programma had staan. Zelf wilde ik graag een nachtje in een echte Sloveense berghut slapen en sloeg daarom af richting Sviščakih.

kleurlijk, wandelen door de bossen van Masun, bron EVAdinarica, mijnslovenie

bron EVAdinarica

Het is erg moeilijk om mijn route gedetailleerd te beschrijven, het is handiger om onderaan op het kaartje met mijn route te klikken. Daar vind je meer informatie.

Ik ben dol op berghutten. Op de huiselijke, knusse geur van een oud houten gebouw. Op de gemoedelijke sfeer onder bergliefhebbers en op de stevige, voedzame soepen (Jota) die standaard op het menu staan. Op de vreemde objecten met nog vreemdere verhalen die erbij horen. Muren vol foto's van besneeuwde landschappen, wilde dieren en enthousiaste bergbeklimmers die ergens met de vlag van de plaatselijke bergsportvereniging op een topje staan te juichen. Een warme, knetterende haard en sloffen voor eenieder met koude voeten. Planinski dom na Sviščakih is precies zo. Een echte aanrader!

sciscki, zonvergoten, terras, bron EVAdinarica, mijnslovenie

bron EVAdinarica

Op de website van Zeleni Kras is veel informatie over deze zogeheten Groene Karst regio te vinden. Zelf heb ik mijn dag etappes (met bijbehorende Points of Interest) en een aantal wandel- en fietsroutes op mijn Outdooractive platform verzameld.

masun bear, bron EVAdinarica, mijnslovenie

bron EVAdinarica

Gebruikte wandelkaarten: Snežnik 1:50000  en MBT Park Notranjska 1:56000, onder andere verkrijgbaar bij de Tourist Information in Ilirska Bistrica, Mašun en Planinski dom na Sviščakih.

In Sviščakih verbleef ik in Planinski dom na Sviščakih, een geweldige berghut die gerund wordt door de vriendelijke Jedranka en haar man Milan. Ze zijn het hele jaar door geopend, behalve op donderdag, want dan doen ze de inkopen in het dorp beneden. Maar wanneer je van te voren mailt of belt, valt er ook voor de donderdag wel iets te regelen.

planinski dom sciscakih, bron EVAdinarica, mijnslovenie

bron EVAdinarica